Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pyrus
Napisano
1 godzinę temu, Okolice Wrocka napisał:

Widać że granatem od pługa oderwany .Jeszcze może z gruntu te 45ton😂😂

A w netto 4.99 za kg.... Chlop to stan umysłu. Nie dawać na skupy. Zrobić 2 hektary i detalowac za dobre pieniądze. 

A markety niech ciągną paszę ...klient coraz częściej wybiera smak i jakość a nie cene

Gość Rolnik
Napisano

Co trzeba mieć w głowie żeby pracować za darmo ? Oddajcie i po 40 gorszy te ziemniaki i dokładajcie do tego. Psujecie rynek normalnym ludziom, rolnik nie bez podstaw ma opinie głupiego, jednak nie bez powodu wzięły się te wszystkie stereotypy. Jeśli się nie ogarniecie i nie zaczniecie liczyć swojej pracy to zawsze będziecie biedni i urobieni od świtu do zmierzchu byle tylko pracować. Jak można cieszyć się z tego że oddaje się swój towar za darmo byle tylko ktoś go wziął? Po co to robicie? Nie szkoda wam życia? 

Gość Qwerty
Napisano

Na fb gosc wystawil po 30zl za 15kg to w komentarzach lincz i jakby się dało zostałby skamieniowany.Za najgorszy etat jest spora kasa ,a rolnicy mając właściwie wszystkich w garsci daja sobą pomiatać jak w średniowieczu.Chlop że swojego wyboru stał się niewolnikiem kredytów i dopłat,z taka tylko różnica, że batów po plecach nie dostaje a co niektórym bardzo by się przydały.

Gość Marek kli
Napisano
15 godzin temu, Gość Wroblewianin napisał:

Jakie 70gr gdzie tyle płacą ? aveks 50groszy dziś, a bgUgaj to samo 50groszy podobno, dziś kolega odwozi, ale powoli trwają przymiarki na 40, skąd macie te ceny? podzwoń po firmach zobaczysz realia robi się ziemniaczana klęska 2026 powtórka z zeszłego sezonu murowana do tego całkowity brak exportu bariery fito sanitarne, klęska zaczyna się jeszcze wcześniej niż rok temu, tydzień już stoje z kopaniem, w agrosadzie jakie ceny? Wczoraj na stronie Szkotowa był post że po 1zł do hurtu młode? 

Chłopie kto mądry kopie o tej porze ziemniaki po 50 g przy plonach gruntu 20 -25 ton  na giełdach takiej ceny nie było a pakowalnie robią sobie co chcą obniżają cenę i testują chłopków obniżymy im na 50 może ukopia dramat pan hardia.... Już kopie do agrosadu ? 

Gość Ksiorkis
Napisano

Dlatego dalej podpisujcie śmieszne umowy co można sobie d*p.. nimi podetrzeć i niech was dalej robią w ciula i testują po ile ukopiecie ziemniaka na tą porę jest bieda a ci płacą jak za owies brawo panowie 

Napisano
7 godzin temu, Gość Marek kli napisał:

Chłopie kto mądry kopie o tej porze ziemniaki po 50 g przy plonach gruntu 20 -25 ton  na giełdach takiej ceny nie było a pakowalnie robią sobie co chcą obniżają cenę i testują chłopków obniżymy im na 50 może ukopia dramat pan hardia.... Już kopie do agrosadu ? 

Chyba jeszcze nie kopie, przynajmniej nie widziałem.Przechowalnie wyj.... gigantyczną więc pewnie sam planuje jakiś biznes z marketami

Gość Kościerzyński chłop
Napisano

Godzinę temu, Sieradzak napisał:

Chyba jeszcze nie kopie, przynajmniej nie widziałem.Przechowalnie wyj.... gigantyczną więc pewnie sam planuje jakiś biznes z marketami

Hadrjano ruszył w tym tygodniu ale ziemniak drobny był i stop. Przechowalnie przerobił ze starej stodoły i rozbudowa ogólnie słabo, podejrzewam że za 5lat Canciak go wydzierzawi całego. W tym roku podpisali umowę z Djino dlatego decyzja o rozbudowie przechowalni, zakup wagi i taboru chłodniczego, ale u Marjana nie ma kto pracować, po co im to Djino, płacą krocie i dużo wymagają kolega z Łubnej mówił mi że to chytre lisy. Ktoś dużo większy ma ochotę na majątek po Marjanie może ten który podpisał z nimi właśnie umowę? Chyba jesteśmy świadkami ciekawego przejęcia majątku, byłby to czarny scenariusz dla Mario który od lat liczy na pochówek w grobowcu Dziedzica Radońskiego we Wroblewie tym samym zapisałby się na kartach historii jako dziedzic na nie chłop pańszczyźniany. Panowie z Ruwnej też poszli tym tymtiktokiem rozumowania nawet są w książce która sami napisali. 😂 Te nasze pyrczano cebulowe dziedzice. 

Napisano
Godzinę temu, Gość Kościerzyński chłop napisał:

Hadrjano ruszył w tym tygodniu ale ziemniak drobny był i stop. Przechowalnie przerobił ze starej stodoły i rozbudowa ogólnie słabo, podejrzewam że za 5lat Canciak go wydzierzawi całego. W tym roku podpisali umowę z Djino dlatego decyzja o rozbudowie przechowalni, zakup wagi i taboru chłodniczego, ale u Marjana nie ma kto pracować, po co im to Djino, płacą krocie i dużo wymagają kolega z Łubnej mówił mi że to chytre lisy. Ktoś dużo większy ma ochotę na majątek po Marjanie może ten który podpisał z nimi właśnie umowę? Chyba jesteśmy świadkami ciekawego przejęcia majątku, byłby to czarny scenariusz dla Mario który od lat liczy na pochówek w grobowcu Dziedzica Radońskiego we Wroblewie tym samym zapisałby się na kartach historii jako dziedzic na nie chłop pańszczyźniany. Panowie z Ruwnej też poszli tym tymtiktokiem rozumowania nawet są w książce która sami napisali. 😂 Te nasze pyrczano cebulowe dziedzice. 

Z drogi wygląda na ogromny obiekt.Myslalem że całkiem nową postawił.Troche szkoda by było.Marian w porządku gość przynajmniej według mnie młody jest skomplikowany w obsłudze.Tak myślałem że z jakimś marketem się musiał zadać.

Gość gość
Napisano

Ja u Was wygląda sytuacja z queene anne. Południe świętokrzyskiego dziwna sytuacja, jeden krzak dopiero wiąże a pod drugim 3-4 ziemniaki do 7 cm a reszta zalążki. Odmiana przekwita, wschody były równe.

Gość Gość
Napisano
24 minuty temu, Gość gość napisał:

Ja u Was wygląda sytuacja z queene anne. Południe świętokrzyskiego dziwna sytuacja, jeden krzak dopiero wiąże a pod drugim 3-4 ziemniaki do 7 cm a reszta zalążki. Odmiana przekwita, wschody były równe.

U mnie ta quinn anna ładnie wygląda i ma sporo zawiązane.Soraya też ładna były sadzone poczatkiem maja. odmiany sadzone połowa kwietnia są słabe..Jestem z północy lubelskiego.

Napisano

Mam pyry na takiej ,5 klasie wielkopolska ,teraz sobie pomyślcie jeszcze nie było tego wielkiego upału choć już jest a wczoraj pojechałem na wieczór to jest tyle miejsc że się powywalaly a pilnowałem wapnowanie fosfor potas ,magnez no normalnie wszystko a jak mi przyjdzie w niedzielę 41 stopni to całe się wypierd ....ą .Normalnie masakra

Gość Gość
Napisano
2 godziny temu, Gość Michu napisał:

Mam pyry na takiej ,5 klasie wielkopolska ,teraz sobie pomyślcie jeszcze nie było tego wielkiego upału choć już jest a wczoraj pojechałem na wieczór to jest tyle miejsc że się powywalaly a pilnowałem wapnowanie fosfor potas ,magnez no normalnie wszystko a jak mi przyjdzie w niedzielę 41 stopni to całe się wypierd ....ą .Normalnie masakra

Kolego ja mam na 2 klasie i ogólnie jest tam w miarę wilgotno a w tym roku też już padają deszczu od sadzenia znikome ilosci i zrobiła się skala.

Napisano

Wedlug danych ARIMR mamy w Polsce o 26tys ha mniej niz rok temu.Podobno jest 185tys ha ziemniaka plonów rekordowych też nie będzie to jest szansa ,że w pole nie wróci.

Gość Tracer
Napisano (edytowane)

O kurka co mi się wyświetlił za artykuł za na Broniszach już 10zł worek 

Edytowane przez Sebastian Pawłowski
wstawianie linków do innych mediów rolniczych jest zabronione regulaminem
Napisano
11 godzin temu, Gość Janek napisał:

Wedlug danych ARIMR mamy w Polsce o 26tys ha mniej niz rok temu.Podobno jest 185tys ha ziemniaka plonów rekordowych też nie będzie to jest szansa ,że w pole nie wróci.

przy tych upalach to malo co z pola wyjedzie

troche padalo ponad 2 tyg temu a 2 tyg lampa codziennie 25-33, jedynie noce chlodne ratuja

Napisano

Za to Niemcy i Francja odpowiednio spadku po 7 i 5 procent. No postarali się nie powiem xD. A mówią że to Polak niereformowalny jest. Ktoś powie że to na kontrakt. Taaa do Lidla w Polsce. Ogólnie cała UE ma spadek rzędu 4-5 %

Gość Swietokrzyskie
Napisano
5 godzin temu, Gość Marcin napisał:

Nie szacuj bo zaraz może nie być co kopać po tych upalach

Ja mam jedno pole z górka pod poludnie to już ich trafiło.

Napisano
2 minuty temu, Gość Pytajnik napisał:

Uprawy marnieją w oczach. Skąd ta cena?

Zapytaj panów z Kalisza skąd ta cena jak kopia do aw..... po 70 g a plonu rzędu 20 to no ręce opadają jaki chłop jest głupi 

Gość Producent
Napisano

Wasz towar to dyktujecie cenę, możecie wołać po 5 zł/kg. Tylko kto wam to kupi jak po 0.6 przy większych ilościach nie idzie wziąć.