Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tracer
Napisano
4 godziny temu, Gość Gra napisał:

To by było na tyle jeśli chodzi o dobre ceny teraz tyłku w dół kapusta do kiszenia 0,10 gr Chłopy sa poje……!!!

Aktualnie to kapusta zaczyna się podnosić z miny , natomiast dużo plantacji poszło pod talerzówkę bo spekało na polach , ziemniaki chociaż mają to do siebie że mogą postać w polu i można rozłożyć kopanie w czasie 

Napisano
15 godzin temu, Gość Kr Rybitwy napisał:

Rybitwy żółty 15 zł 

Mówiłem przecież, że dopiero od czwartku cena 15zl i niżej, a mamy dopiero środę...

Chłopy wstrzymajta się z tymi obniżkami jeszcze trochę! 

Napisano
W dniu 17.06.2026 o 14:27, Gość Danny napisał:

Mówiłem przecież, że dopiero od czwartku cena 15zl i niżej, a mamy dopiero środę...

Chłopy wstrzymajta się z tymi obniżkami jeszcze trochę! 

Jak tam ceny na innych giełdach, Kalisz wczoraj podobno 10zl za 15kg

Napisano

10 zł 15 kg ale przynajmniej jest komu sprzedać a potem 4 zł 15 kg ciężko wynegocjować. Pozdrawiam pracowituch rolników.

Napisano
3 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

Jak tam ceny na innych giełdach, Kalisz wczoraj podobno 10zl za 15kg

Co wy za glupoty piszecie. Skąd wam sie to bierze. Pyrka jest po 20 zyli

Napisano

To tylko pozostaje dac gospodarke po 4000 za hektar w dzierzawe takim kaliszakom i lezec do gory jajcami... po co to robic.

Napisano
Godzinę temu, Sieradzak napisał:

Chyba już na dobre rozum ludzie stracili 

Coś mi się wydaje,że tacy sprzedający to nigdy go nie mieli.

Gość RolToma
Napisano

Kalisz giełda 15-17 dzisiaj brakło towaru. Kto przywozi śrut z gruntu to poniżej 15 zł, nie pieprzyć głupot. 

Gość Rolnik
Napisano

Ten tydzień zwalił cenę, po deszczach było do przewidzenia, ale idą upały, na zachodzie już jest żywy ogień z nieba więc nie dajmy się zbijać na cenę w dół, handlarze chcą wykorzystać sytuację i straszą nas rolników że będzie  tylko gorzej a my się dajemy. Gruntów jeszcze nie ma, będzie dobrze, deszczownią nie nadrobimy tych temperatur i braków wody. Trzymajcie się Rolnicy.

Gość Rolnik
Napisano
44 minuty temu, Gość Rolnik napisał:

Ten tydzień zwalił cenę, po deszczach było do przewidzenia, ale idą upały, na zachodzie już jest żywy ogień z nieba więc nie dajmy się zbijać na cenę w dół, handlarze chcą wykorzystać sytuację i straszą nas rolników że będzie  tylko gorzej a my się dajemy. Gruntów jeszcze nie ma, będzie dobrze, deszczownią nie nadrobimy tych temperatur i braków wody. Trzymajcie się Rolnicy.

Nie wiem jak gdzie indziej ale w okolicy Kalisza wszyscy co kopia to kopia już grunty i ponad 30t z ha wychodzi

Napisano

Nie wiem jak gdzie indziej ale w okolicy Kalisza wszyscy co kopia to kopia już grunty i ponad 30t z ha wychodzi

Napodkarpaciu też. Nie wiem kogo tu sluchac. Bez sensu.

Gość Marcin
Napisano

Jestem z Mazowsza, kupię jeszcze przykrycie bo był u nas w maju spory mróz.wydajnosc  kolo 30 t ale bez szału. W zeszłym roku było mocniej o tej porze. Grunt dopiero za około 2x tygodnie 

Gość Rolnik
Napisano
25 minut temu, Gość Ralf napisał:

Napodkarpaciu też. Nie wiem kogo tu sluchac. Bez sensu.

Najlepiej to nikogo tylko kopac i się nie oglądać bo jak zaczną wszyscy kopac grunty to może być powtórka z tamtego roku

Gość Swietokrzyskie
Napisano
1 godzinę temu, ahten napisał:

Te sadzone w maju sporo nawiazuja,

ale te z kwietnia tragedia i za 2 tyg jeszcze nie bada sie nadawac

Kilka dni temu nac cala zielona a teraz zaraza wchodzi jak szalona

U mnie takie z kwietnia to pod talerzowke się nadaja a nie do kopania nic to nie rośnie a sądzone około 10 mają idą jak szalone.

Napisano
1 godzinę temu, Gość Swietokrzyskie napisał:

U mnie takie z kwietnia to pod talerzowke się nadaja a nie do kopania nic to nie rośnie a sądzone około 10 mają idą jak szalone.

A czemu tak

Gość Swietokrzyskie
Napisano
1 godzinę temu, Gość Cypis napisał:

A czemu tak

To jest zagadka dla mnie.Bylo zimno, sucho i bardzo długo wschodziły.

Napisano

Powiedzcie panowie czy u was tez gnije po deszczach riviera? I mnie 2 dni po kopaniu w worach pokazują sie nadgnite ziemniaki. Wcześniej bylo dobrze 

Gość Gość
Napisano
Godzinę temu, Gość Zbych napisał:

Powiedzcie panowie czy u was tez gnije po deszczach riviera? I mnie 2 dni po kopaniu w worach pokazują sie nadgnite ziemniaki. Wcześniej bylo dobrze 

U mnie w tamtym roku tak było podczas kopania piękne a jak postała to prawie w każdym worku coś się trafiło.teraz kopie tylko na zamówienia to nawet niewiem co dalej się dzieje 

Gość elzbieta
Napisano

Tak, to prawda, od czwartku do dzisiaj dużo choroby się pojawiło i określenie rodzaju choroby nie jest jednoznaczne.  Jedni optują za zarazą, inni alternariozą, pojawił się również wirus i zwija liście.

Napisano
55 minut temu, Gość elzbieta napisał:

Tak, to prawda, od czwartku do dzisiaj dużo choroby się pojawiło i określenie rodzaju choroby nie jest jednoznaczne.  Jedni optują za zarazą, inni alternariozą, pojawił się również wirus i zwija liście.

U mnie belarosa niby ładna a tak się trochę zwija myślałem.ze coś jej brakuje ale poszły odżywki szkodnika żadnego nie ma.Czyzby jakiś wirus?