Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość
Napisano
Godzinę temu, Gość Rolnik napisał:

Nie wiem czy będą dobre plony ale u nas w okolicach Kalisza i tak jak pisałem już wcześniej pyra ładna jak żadnego roku u mnie Soraya takich lecin  chyba jeszcze nie miala na dodatek w tym tygodniu spadło ponad 50litrow także już im starczy wody do końca wegetacji. Pod krzakiem niby 10-14 sztuk ale wyrównane i wolę takie niż 20 czy 30 sztuk ale za to dużo drobnicy

U mnie swietokrzyskie soraya ładna ale pod krzakiem max 10 a u niektórych ledwo się rzędy zakryly plonu nie będzie napewno.Tylko,że nie mieszkam w zagłębiu i w całej gminie jest tyle co u was u jednego.3lata temu sprzedawalem po 30zl do hurtu i wątpię czy jeszcze kiedyś osiągnę taki plon I jakość.a podobno wtedy nigdzie się nie udaly.

Gość Gość rolnik mazowsze
Napisano

W zachodniej części mazowieckiego mogę potwierdzić małą plenność Denara Irysa i Arrow, z tym że to odmiany wczesne. Nie wiem nie sprawdzałem Jurka Bryzy i Rudolpha. Ogólnie szału nie ma. Ale wszystko pokaże wrzesień.

Gość Janek
Napisano
3 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

Nie wiem czy będą dobre plony ale u nas w okolicach Kalisza i tak jak pisałem już wcześniej pyra ładna jak żadnego roku u mnie Soraya takich lecin  chyba jeszcze nie miala na dodatek w tym tygodniu spadło ponad 50litrow także już im starczy wody do końca wegetacji. Pod krzakiem niby 10-14 sztuk ale wyrównane i wolę takie niż 20 czy 30 sztuk ale za to dużo drobnicy

Ja tam wolę duzo a drobniejszy tam gdzie sprzedaje nie chcą już dużego ziemniaka.

Gość Gosc.
Napisano
3 godziny temu, Krzysztof.kkkk napisał:

Aby wiedzieć czy ktoś popełnił błąd przy uprawie np? Albo czy w danym rejonie więcej padało lepiej jakby ta osoba napisała oprócz tej wiadomości również klasę gleby jakość sadzeniaków , ilość odpadów od stycznia, nawożenie, zastosowane opryski, na tym w każdym cywilizowanym kraju polega forum dyskusyjne 

Taki jak Ty nic się nie nauczy tylko bardziej pogrąża siebie i innych.

Gość Marcin
Napisano

U mnie w mazowieckim problem jest taki....

Gleba 3a i 3b podlewane, opadów do lipca prawie brak. Krzaki piękne i zdrowe a pod krzakiem 10 to juz max. Dlatego jak coś wygląda ładnie z daleka nie koniecznie da plon. Arrowy do kolana nie dorosły i po 4-6 pod krzakiem 

Gość Gospodarz
Napisano

Panowie u mnie Soraya 50 pod krzakiem, i każda jak pięści. Niczym nie pryskałem, uprawa ekologiczna, wody nie widziały. Boję się podlewać bo wyskoczą mi z redlin, co robić?

Gość Lukasz
Napisano
9 godzin temu, Gość Gospodarz napisał:

Panowie u mnie Soraya 50 pod krzakiem, i każda jak pięści. Niczym nie pryskałem, uprawa ekologiczna, wody nie widziały. Boję się podlewać bo wyskoczą mi z redlin, co robić?

Nie jeść ich bo z Czarnobyla pochodzą.

Gość gość
Napisano

Wie ktoś jak wygląda sytuacja na Zjazdowej w Łodzi? Jaka jest cena ziemniaka?

Napisano
54 minuty temu, Gość gość napisał:

Tam się raczej nic nie zmienia.10-12zl wszystkie pieniądze.

Gość Rudi
Napisano
13 godzin temu, Gość Gospodarz napisał:

Może na ukrainie sadziłeś?

Gość Tracer
Napisano
1 godzinę temu, Gość gość napisał:

W czwartek rano brałem jeden worek do domu to 10 ziko płaciłem za ładna Riviera , najdrożej 12 wołali a do hurtu pewnie dają po 8..

Gość Gość sędzice
Napisano

Wie ktoś może czy Hadriano kupuje ziemniaki i wozi na agrosad takie niepotwierdzone info?

Gość Klos
Napisano
37 minut temu, Gość Ciekawy napisał:

Jak wyglada zejscie towaru na giełdach?ile tych wczesnych przekopane?

Zejscie słabe

Napisano
2 godziny temu, Gość Gość napisał:

Po złym roku jeszcze gorszy i chyba każdy kto sadzi o tym wie i pamięta.

Kopie do małego hurtu 200-300 woreczków tygodniowo po 1,5 za kg. W zeszłym roku o tej porze bylo juz 1,1 więc jest troszkę lepiej cenowo ale plon mniejszy. 

Napisano

Pewien starszy Pan z okolic Błaszek który jeździł Starem z napisem ,,Abel" powiedział mi kiedyś na giełdzie że,

,, Towar nie chciany , staje się poszukiwany". 

Każdemu życzę żeby te słowa się spełniły.

Pozdrawiam cieplutko.

Napisano
23 minuty temu, Gość Producent napisał:

Pewien starszy Pan z okolic Błaszek który jeździł Starem z napisem ,,Abel" powiedział mi kiedyś na giełdzie że,

Pozdrawiam cieplutko.

Prawdę powiedział, ale jeśli tak się stanie za trzy lata to i tak będzie lipa.

Napisano
9 godzin temu, Gość Producent napisał:

Pozdrawiam cieplutko.

No ciekawe . Nazwa na aucie "Abel" kojarzy się z synem Adama i Ewy . Słowa które ten człowiek wypowiedział też dają do myślenia  ? Czyżby były prorocze na ten rok i następny ? 

Gość Paweł
Napisano

Ludzie opamiętajcie się, sprzedajecie worek ziemniaków taniej niż jest litr ropy. Czy on kosztuje 5 czy20 zł to każdy zjada tyle samo.postawcie traktory pod wiaty na tydzień i będzie cena. Pozdrawiam 

Gość Gość
Napisano
2 godziny temu, Gość Paweł napisał:

Ludzie opamiętajcie się, sprzedajecie worek ziemniaków taniej niż jest litr ropy. Czy on kosztuje 5 czy20 zł to każdy zjada tyle samo.postawcie traktory pod wiaty na tydzień i będzie cena. Pozdrawiam 

Wystarczy na 2dni.niestety to nie przejdzie jeden kopał nie będzie a drugi na trzy kombajny w nocy żeby szybko sprzedać.Takie myślenie mają rolnicy zajmujący się uprawa ziemniaka.

Napisano
2 godziny temu, Gość Gość napisał:

Wystarczy na 2dni.niestety to nie przejdzie jeden kopał nie będzie a drugi na trzy kombajny w nocy żeby szybko sprzedać.Takie myślenie mają rolnicy zajmujący się uprawa ziemniaka.

Świeta racja. Tego nie przeskoczymy.