Sebastian Pawłowski Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 7 minut temu, Gość Tracer napisał: Proszę o korektę mojego postu pomyliło mi się 1 z 2 , 10zl wołane miało być Proszę założyć sobie konto, lub skorzystać z istniejącego konta na portalu wtedy będzie Pan mógł edytować swoje wypowiedzi. Cytuj
Mati[30905] Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca Witam jak u was plon ziemniaka ? dużo macie nawiązanych ? u mnie kiepsko mało pod krzakiem jest Cytuj
Gość Gość Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 3 minuty temu, Mati[30905] napisał: Witam jak u was plon ziemniaka ? dużo macie nawiązanych ? u mnie kiepsko mało pod krzakiem jest Plon się dopiero klaruje z takich kwietniowo majowych trochę popadało to niestety dorośnie i będzie powtórka cenowa z tamtego roku. Cytuj
SławekIno Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca Godzinę temu, Gość Gość napisał: Plon się dopiero klaruje z takich kwietniowo majowych trochę popadało to niestety dorośnie i będzie powtórka cenowa z tamtego roku. Ponad 20 tys ha ziemniaka mniej, pogodowe problemy w całej Europie, u nas także, mniej zawiązanych ziemniakow, plantacje bez nawadniania poparzone popalone. Dodatkowo popaduje, gdzie konkretnie? Na zachodzie kraju moze trochę tak. To czy powtórka cenowa będzie zależy tylko od tego jak nisko rolniki sciągną gacie. Aczkolwiek chyba już nie czas żeby pozwolić sobie na głupoty bo nie będzie za co wejść w nasteony sezon. Cytuj
Sieradzak Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 4 godziny temu, Gość Tracer napisał: Proszę o korektę mojego postu pomyliło mi się 1 z 2 , 10zl wołane miało być A już myślałem że rozum wrócił sprzedającym. Cytuj
Gość Gość Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca Godzinę temu, SławekIno napisał: Ponad 20 tys ha ziemniaka mniej, pogodowe problemy w całej Europie, u nas także, mniej zawiązanych ziemniakow, plantacje bez nawadniania poparzone popalone. Dodatkowo popaduje, gdzie konkretnie? Na zachodzie kraju moze trochę tak. To czy powtórka cenowa będzie zależy tylko od tego jak nisko rolniki sciągną gacie. Aczkolwiek chyba już nie czas żeby pozwolić sobie na głupoty bo nie będzie za co wejść w nasteony sezon. Ja wszystko rozumie u mnie plon słaby a śmiem twierdzić że jest gorzej cenowo W tamtym roku lepiej było w miejscu gdzie jezdze a i zejście było lepsze. Cytuj
Gość Michu Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca Godzinę temu, Gość Gość napisał: Ja wszystko rozumie u mnie plon słaby a śmiem twierdzić że jest gorzej cenowo W tamtym roku lepiej było w miejscu gdzie jezdze a i zejście było lepsze. Skąd ty sie urwałeś? Cytuj
A_2 Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 1 godzinę temu, Sieradzak napisał: A już myślałem że rozum wrócił sprzedającym. @Sieradzak to jest afirmacja ceny, czyli świadome powtarzanie pozytywnych stwierdzeń dla otaczającego świata, w celu przeprogramowania podświadomości uczestników rynku! Sieradzak dodał reakcję 1 Cytuj
Gość Producent Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca Panowie to co dzieje się lokalnie nie zawsze ma odzwierciedlenie dla całego nawet kraju. W tamtym sezonie miałem ziemniaka najsłabszego od lat, plon rzędu 10 t/ha i co z tego jak ogólnie było dużo. Cytuj
Sieradzak Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca Godzinę temu, A_2 napisał: @Sieradzak to jest afirmacja ceny, czyli świadome powtarzanie pozytywnych stwierdzeń dla otaczającego świata, w celu przeprogramowania podświadomości uczestników rynku! To chyba jedyne co pozostaje aby się nie załamać..Znajomy wiocha obok mi mówił że 5zl miał propozycje z pola.A najlepsze jest to że mam dziadka który handluje na ryneczkach i bierze co trzeci dzień odemnie 30workow i płaci bez gadania 14zl.Na giełdzie biorą po 10workow załóżmy po te 10zl i jeszcze się targują.Rozum paruje jak się o tym pomysli. Cytuj
Gość Tracer Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 1 godzinę temu, Sieradzak napisał: To chyba jedyne co pozostaje aby się nie załamać..Znajomy wiocha obok mi mówił że 5zl miał propozycje z pola.A najlepsze jest to że mam dziadka który handluje na ryneczkach i bierze co trzeci dzień odemnie 30workow i płaci bez gadania 14zl.Na giełdzie biorą po 10workow załóżmy po te 10zl i jeszcze się targują.Rozum paruje jak się o tym pomysli. W sumie skoro na rynku dają po 8 bez problemu to wychodzi jak 5 z domu , doliczając paliwo placowe i swój czas poświęcony na stanie , to czyżby człowiek drugi rok z rzędu nic nie sortował tylko wszystko puścił do byków jak idzie Cytuj
A_2 Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 1 godzinę temu, Sieradzak napisał: To chyba jedyne co pozostaje aby się nie załamać..Znajomy wiocha obok mi mówił że 5zl miał propozycje z pola.A najlepsze jest to że mam dziadka który handluje na ryneczkach i bierze co trzeci dzień odemnie 30workow i płaci bez gadania 14zl.Na giełdzie biorą po 10workow załóżmy po te 10zl i jeszcze się targują.Rozum paruje jak się o tym pomysli. Kumpel z lubelskiego mówił, że u nich jadą na potęgę z dynią oleistą, biorą to austriacy. Ponoć 4-5k zostaje z ha. Muszę rozeznać temat. Cytuj
Gość Rolnik Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 22 minuty temu, Gość Tracer napisał: W sumie skoro na rynku dają po 8 bez problemu to wychodzi jak 5 z domu , doliczając paliwo placowe i swój czas poświęcony na stanie , to czyżby człowiek drugi rok z rzędu nic nie sortował tylko wszystko puścił do byków jak idzie I gdzie są teraz Ci co jeszcze dwa tygodnie temu twierdzili że ziemniaków nie będzie bo susza i nie ma co kopac bo mniej wsadzone w całej Europie itp.itd.a w Kaliszu na tą chwilę ziemniak 3zl wór i do byków pewno w tym roku za bardzo nie pojadą chyba że za darmo bo bydło też cały czas w dół Cytuj
Gość Tracer Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 33 minuty temu, Gość Rolnik napisał: I gdzie są teraz Ci co jeszcze dwa tygodnie temu twierdzili że ziemniaków nie będzie bo susza i nie ma co kopac bo mniej wsadzone w całej Europie itp.itd.a w Kaliszu na tą chwilę ziemniak 3zl wór i do byków pewno w tym roku za bardzo nie pojadą chyba że za darmo bo bydło też cały czas w dół A człowiek nie chciał słuchać znajomego z okolicy który co roku sadził 3-4 ha , i pierwszy raz nie wsadził nic , sparzony tym że w ubiegłym sezonie wszystko wywiózł na pole i twierdził że w tym sezonie zapewne będzie podobnie.. a ja się mu dziwiłem mimo że ma Grimiaka , bunkier , linie sortującą , skrzynie i magazyn do przechowywania. Cytuj
Gość Realista Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 33 minuty temu, Gość Rolnik napisał: I gdzie są teraz Ci co jeszcze dwa tygodnie temu twierdzili że ziemniaków nie będzie bo susza i nie ma co kopac bo mniej wsadzone w całej Europie itp.itd.a w Kaliszu na tą chwilę ziemniak 3zl wór i do byków pewno w tym roku za bardzo nie pojadą chyba że za darmo bo bydło też cały czas w dół Rolnik ty już się nie kompromituj, logicznie czasami pomyśl. Ludzie nasadzili więcej ziemniaka wczesnego, dodatkowo ziemniak wczesny narósł bo ta susza i wysokie temperatury nie miały takiego wpływu na wczesne jak na późne bo po prostu już urosły, z puźnymi nie ma już takiej rewelacji jak ci się wydaje. Duży wpływ na cenę jesienią, zimą i wiosną ma to jak duży import będzie, widząc wszystkie za i przeciw to nie nawiozą jak co roku. Ziemniaki na drzewach w lesie nie rosną. Przestań się bawić w spekulanta i siać panikę. Cytuj
Gość Kkr Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca Godzinę temu, Gość Rolnik napisał: I gdzie są teraz Ci co jeszcze dwa tygodnie temu twierdzili że ziemniaków nie będzie bo susza i nie ma co kopac bo mniej wsadzone w całej Europie itp.itd.a w Kaliszu na tą chwilę ziemniak 3zl wór i do byków pewno w tym roku za bardzo nie pojadą chyba że za darmo bo bydło też cały czas w dół Sieradz Kalisz to stan umysłu Cytuj
Gość Pan Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 3 godziny temu, Gość Rolnik napisał: I gdzie są teraz Ci co jeszcze dwa tygodnie temu twierdzili że ziemniaków nie będzie bo susza i nie ma co kopac bo mniej wsadzone w całej Europie itp.itd.a w Kaliszu na tą chwilę ziemniak 3zl wór i do byków pewno w tym roku za bardzo nie pojadą chyba że za darmo bo bydło też cały czas w dół 3 zł chyba za 4 kg pier**lisz jak po... i usuń ten nik handlarzo Cytuj
Gość Gość rolnik mazowsze Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca Godzinę temu, Gość Rolnik napisał: I gdzie są teraz Ci co jeszcze dwa tygodnie temu twierdzili że ziemniaków nie będzie bo susza i nie ma co kopac bo mniej wsadzone w całej Europie itp.itd.a w Kaliszu na tą chwilę ziemniak 3zl wór i do byków pewno w tym roku za bardzo nie pojadą chyba że za darmo bo bydło też cały czas w dół To jest jakaś parodia ceny . O tej porze 20 groszy za kilogram minus worek i wycieczka na giełdę....Nie no dobrze że jestem kontuzjowany i noga w ortezie bo już nie wiem czy płakać czy śmiać się... Cytuj
Sieradzak Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 39 minut temu, Gość Kkr napisał: Sieradz Kalisz to stan umysłu Nooo jasne.To ciekawe skąd te Krakowskie rejestracje na Zjazdowej. Cytuj
Gość Master Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 3 minuty temu, Sieradzak napisał: Nooo jasne.To ciekawe skąd te Krakowskie rejestracje na Zjazdowej. Po towar przyjechali i na Kraków jadą podać waszego ziemniaka . Cytuj
ahten Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 1 godzinę temu, A_2 napisał: Kumpel z lubelskiego mówił, że u nich jadą na potęgę z dynią oleistą, biorą to austriacy. Ponoć 4-5k zostaje z ha. Muszę rozeznać temat. Dopoki jeszcze nie kontrolujaa czym odchwaszczaja. 4 godziny temu, Gość Producent napisał: Panowie to co dzieje się lokalnie nie zawsze ma odzwierciedlenie dla całego nawet kraju. W tamtym sezonie miałem ziemniaka najsłabszego od lat, plon rzędu 10 t/ha i co z tego jak ogólnie było dużo. Podejrzewam ze w tym roku u mnie bedzie niewiele lepiej. kwietniowe/poczatek maja wczesniej po 20 zalazkow, a teraz zostalo 2-5 Z wczesnych tragedia jeszce gorsza Cytuj
Gość piotrek Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca Jaka cena na giełdzie, Bronisze , Łódź żółtego ziemniaka? Cytuj
Gość Rolnik Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca A to Pan Kołodziejczak gdzieś koło Sieradza czy Kalisza Cytuj
Gość Tracer Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca Zadzwoniłem do znajomego handlarza co jeździ na Kalisz co tam słychać i porównać sobie do Zjazdowej a On kurka że ziemniaki nawet i po 3zł worek dziś dawali na łapę z rynku , łapa sprzedaje po 8. Także ja już więcej pytań nie mam jeśli ludzie o tej porze kopią , workują i jadą na giełdę i ODDAJĄ za 3zł wór w 2026 roku... jeszcze z 20 lat temu jak minimalna stawka godzinowa wynosiła z 4zł na godzinę to jakoś to wyglądało ale teraz ? Przy tych kosztach paliwa , nawozu i roboczogodziny to poniżanie się na całego , myślę że te osoby więcej wycisną jeśli przelecą w mieście po koszach i pozbierają butelki kaucyjne jeśli nie mają lepszego pomysłu na biznes.. Cytuj
Gość Gość Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca Nie chce mi sie wierzyć, ze jakis id....sprzedaje po 3zl na gieldzie.Ogolnie to nasadzili wczesnych na potęgę a późnych plon będzie slaby i bardzo różnie z ceną może być. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi