Gość Gość Napisano Piątek o 14:29 Zgłoszenie Napisano Piątek o 14:29 Godzinę temu, Gość Tracer napisał: Z tym że ktoś psuje cenę to też trochę przesadzacie , czy że ktoś pracuje na etacie i jak sobie wsadzi tych ziemniaków jak ma areał i sprzęt to już trzeba go linczować zamiast doceniać że jest pracowity , przecież ile osób jest na etacie i po pracy sobie dorabiają w różnoraki sposób , natomiast jeśli ktoś chce sobie dorobić na warzywach to już gorszy sort jakiś według was. Na rynku cene reguluje popyt i podaż , ludzie więcej nie będą nagle jeść 3x na dzień ziemniaków pod różną postacią a handlarze to wykorzystują.. Przecież każdy chciałby sprzedać jak najdrożej by coś z tego zostało a nie robić tylko po to by mieć zajęcie.. Prawda jest taka że odkąd duże supermarkety przejęły handel w głównej mierze to oni rozdają karty i mają najwięcej do powiedzenia mimo że to rolnik ponosi najwięcej czasu , kosztów oraz ryzyka do produkcji. Z westchnieniem słucham opowieści dziadka/rodziców jak te 40/30 lat temu za jeden samochód towaru na rynek jaka wartość była i ile można było za to nakupić , wiadomo czasem też były jakieś słabsze rynki i nieraz towar trzeba było wywalić na pole , lecz powiedźcie teraz za samochód ziemniaków za 5zł co kupimy ? Trochę paliwa do samochodu , ciągnika i jeden koszyk zakupów w naszych ulubionych supermarketach z promocyjną kostką masła za 0,99 czy tam 1,99zł Kolego nikt nie linczuje tylko taka osoba ma inny dochod jakby z tych 5zl musiał rodzinne utrzymać grubo by się zastanowił czy nie trzymać ceny wyżej. Cytuj
A_2 Napisano Piątek o 14:46 Zgłoszenie Napisano Piątek o 14:46 Ale ilu takich jest, jakim oni dysponują wolumenem? Błędem jest myślenie, że to oni kreują cenę, rynek. To są mikroskopijne w całym rynku wolumeny. Cena jest kształtowana dziś globalnie dla europejskiego rynku ziemniaka. Zobacz ile wjechało ziemniaka do PL z niemiec ... to że chłop, dwuzawodowiec sobie lubi pogrzebać w ziemi, raz zarobi, raz straci ale ojcowizna obrobiona ..., nie ma sensu mu ciosać kołków na głowie, on naprawdę nie ma wpływu na ceny ziemniaków. Cytuj
Gość Handlujacy Napisano Piątek o 15:08 Zgłoszenie Napisano Piątek o 15:08 13 minut temu, A_2 napisał: Ale ilu takich jest, jakim oni dysponują wolumenem? Błędem jest myślenie, że to oni kreują cenę, rynek. To są mikroskopijne w całym rynku wolumeny. Cena jest kształtowana dziś globalnie dla europejskiego rynku ziemniaka. Zobacz ile wjechało ziemniaka do PL z niemiec ... to że chłop, dwuzawodowiec sobie lubi pogrzebać w ziemi, raz zarobi, raz straci ale ojcowizna obrobiona ..., nie ma sensu mu ciosać kołków na głowie, on naprawdę nie ma wpływu na ceny ziemniaków. Ja tam uważam,że ma duży kupuje towar w Sandomierzu na giełdzie i wiem,że od takich zawsze 2zl niżej się kupi,bo np do roboty nie zdąży,a wierz mi ,że jak raz kupie po 8zl więcej pozniej nie dam tylko czekam na takiego delikwenta albo z domu jeszcze taniej odda. Cytuj
Mateusz91 Napisano Piątek o 15:31 Zgłoszenie Napisano Piątek o 15:31 20 minut temu, Gość Handlujacy napisał: Ja tam uważam,że ma duży kupuje towar w Sandomierzu na giełdzie i wiem,że od takich zawsze 2zl niżej się kupi,bo np do roboty nie zdąży,a wierz mi ,że jak raz kupie po 8zl więcej pozniej nie dam tylko czekam na takiego delikwenta albo z domu jeszcze taniej odda. Niestety , ale muszę się zgodzić . Sam na oczy nieraz widziałem takie sytuacje. Cytuj
Gość Andrzej Napisano Piątek o 15:37 Zgłoszenie Napisano Piątek o 15:37 Jakie ceny przewiduje się w tym paskudnym sezonie? Ziemniak da zarobić? Cytuj
Gość Sieradeziii Napisano Piątek o 16:38 Zgłoszenie Napisano Piątek o 16:38 Zrobili wielkie pakowanie a moja gala jest brana za 35 groszy a w sklepie biedra ta sama pyra 3.99 za kg a przecież nie rozdwoje się i nie stanę przy drodze żeby 18 godzin sprzedawać ,to co zrobiły markety z rolnika to upodlenie to mało powiedziane ,my nawet gierkami nie jesteśmy w te maszyny z uni co dostałem (ja ich naprawdę nie dostałem !) bo 25 lat temu to ja sam zarobiłem na nie bez dopłat ich do wszystkiego do maszyn ,gruntów ,nawozów tego wszystkiego tego złodziejstwa . Cytuj
Sieradzak Napisano Piątek o 17:16 Zgłoszenie Napisano Piątek o 17:16 Przed chwilą mówili w radiu że od poniedziałku podwyżka cen paliwa.To jest już kur...a skandaliczne żeby worek ziemniaków kosztował mniej niż litr paliwa.Dzisiaj był gość zapytać się o usługę koszenia zboża jak mu powiedziałem jaka będzie cena to zbladł.Przeszlo 100workow za godzinę koszenia.Gdzie tu sens jest tego wszystkiego? Cytuj
Gość Rolnik Napisano Piątek o 17:26 Zgłoszenie Napisano Piątek o 17:26 W Sandomierzu to kupuje sklepikarz raczej ok 50 worków max Cytuj
Gość Gość rolnik mazowsze Napisano Piątek o 18:51 Zgłoszenie Napisano Piątek o 18:51 Godzinę temu, Sieradzak napisał: Przed chwilą mówili w radiu że od poniedziałku podwyżka cen paliwa.To jest już kur...a skandaliczne żeby worek ziemniaków kosztował mniej niż litr paliwa.Dzisiaj był gość zapytać się o usługę koszenia zboża jak mu powiedziałem jaka będzie cena to zbladł.Przeszlo 100workow za godzinę koszenia.Gdzie tu sens jest tego wszystkiego? Nie ma żadnego sensu. I trzeba wszystkich zrozumieć. Tego co wyjeżdża nosić chce zarobić. Koszty utrzymania kilkuletniego kombajnu nie da małe. Wszystko ok jak chodzi ale byle awaria i min kilka tys leci. To że ktoś tam niemal zbladł też nie jest dziwne. Nie wiem jakie tam gleby itp. Ale w moim rejonie dużo jest takich że w dobrym roku zbiera się 3-4 tony, a w tym będzie np około 2 ton jakiegoś żyta czy pszenżyta. Jaka logika uprawy zbóż gdzie niemal tone trzeba za usługę koszenia oddać. Sam już od dwuch lat ograniczam ostro uprawę zbóż na słabszych glebach na uprawy " doplatowe" Pisałem już dziś wcześniej , to wszystko co się odwala w rolnictwie jest czymś nienormalnym. Serwisant za godzinę pracy weźmie te 300 zł a tobą jakiegoś zboża np 600 zł. Za te 300 zł ludzie na giełdzie sprzedadzą 60 woreczków ziemniaków....Nie wiem jak to komentować... Cytuj
Gość Rolnik Napisano Piątek o 20:10 Zgłoszenie Napisano Piątek o 20:10 5zl za worek !!co za odkrycie w okolicy Kalisza Pleszewa Środy Wielkopolskiej jest od trzech tygodni może nie dosłownie że worek wszystkie pakowanie kupują od 25-35 grosza kilogram ziemniakow po przerobie czyli w większości pomniejszone o 20% . Teraz popadało to ciągniki po 250km byle tylko ukopać i się upodlić . Co to za czasy żeby sprzedać przyczepę ziemniaka trzeba kilka dni dzwonić prosić "jaśnie Pana " czy poratował by wziął łaskawie coś ziemniaków . Czy was wszystkich pojebało do reszty. Ci biedni pakowacze paletyzatory za miliony hala za hala większość tych których znam w ciągu roku kupiło i zamontowało sortowników optyczne lub już na zamówione po milon złotych a chłop garba od roboty . Co rolnicy to żadni etatowcy wszyscy biznesmeni tylko k**wa niech się liczyć nauczą . Cytuj
Gość Swietokrzyskie Napisano Piątek o 20:44 Zgłoszenie Napisano Piątek o 20:44 Widzicie jak to jest,rolnik moglby wszystkich w garsci za lby trzymac,a jest na odwrót.musi płaszczyć się przed pakownia bo sam sprzedać nie potrafi. Cytuj
Gość Gość Napisano 16 godzin temu Zgłoszenie Napisano 16 godzin temu 14 godzin temu, Gość Rolnik napisał: 5zl za worek !!co za odkrycie w okolicy Kalisza Pleszewa Środy Wielkopolskiej jest od trzech tygodni może nie dosłownie że worek wszystkie pakowanie kupują od 25-35 grosza kilogram ziemniakow po przerobie czyli w większości pomniejszone o 20% . Teraz popadało to ciągniki po 250km byle tylko ukopać i się upodlić . Co to za czasy żeby sprzedać przyczepę ziemniaka trzeba kilka dni dzwonić prosić "jaśnie Pana " czy poratował by wziął łaskawie coś ziemniaków . Czy was wszystkich pojebało do reszty. Ci biedni pakowacze paletyzatory za miliony hala za hala większość tych których znam w ciągu roku kupiło i zamontowało sortowników optyczne lub już na zamówione po milon złotych a chłop garba od roboty . Co rolnicy to żadni etatowcy wszyscy biznesmeni tylko k**wa niech się liczyć nauczą . Ja tam jestem zadowolony z tego roku sprzedaje niedużo około 100workow w tydzień ale narazie 25zl.a Wy dalej wozcie po 20gr tirami tylko szybko kopcie bo cena cena spadnie. Cytuj
Gość Gosc. Napisano 10 godzin temu Zgłoszenie Napisano 10 godzin temu 5 godzin temu, Gość Gość napisał: Ja tam jestem zadowolony z tego roku sprzedaje niedużo około 100workow w tydzień ale narazie 25zl.a Wy dalej wozcie po 20gr tirami tylko szybko kopcie bo cena cena spadnie. Puk, puk, puk w ..... makówkę. Cytuj
Gość Grzegorz91 Napisano 8 godzin temu Zgłoszenie Napisano 8 godzin temu Czemu nierealne. w zeszłym roku niecałe 4 tys worków białego poszło w detal (max 50 na raz na jednego odbiorce ) i nie sprzedałem niżej jak 15 zł. Na restauracje szło po 60 worków /tydzień po 25zł. tylko to wiadomo to trzeba zawieść to trzeba mieć towar doszykowany. ale tak suma sumarum z 1.6 ha mam lepszy zarobek niż 5 ha za oddawanie za grosze. Wiadomo że trzeba sie nanosić tych worków ale nosić za średnio 20zł/15 a nosić a za z3zł/worek to trzeba się szanować. I jak ktoś kupuje np 50 worków tydzień to czy kupi po 15zł czy po 10 zł czy po 5 zł to więcej niż te 50 nie sprzeda. Szanujmy swoje kręgosłupy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi