Sieradzak Napisano Wtorek o 17:58 Zgłoszenie Napisano Wtorek o 17:58 20 godzin temu, Gość Paweł napisał: Ludzie opamiętajcie się, sprzedajecie worek ziemniaków taniej niż jest litr ropy. Czy on kosztuje 5 czy20 zł to każdy zjada tyle samo.postawcie traktory pod wiaty na tydzień i będzie cena. Pozdrawiam Tego nie przeskoczysz.Popatrz na inne fora.Jeden przez drugiego się chwali wydajnością.Zjazdowa 12-10towaru średnio kupca ZERO. Cytuj
Gość sztukmistrz z lublina Napisano Środa o 10:02 Zgłoszenie Napisano Środa o 10:02 https://finanse.wp.pl/ukraina-buduje-gigafabryke-to-bedzie-duzy-konkurent-dla-polski-7310162231781408a Kołchoz który przewyższy całą naszą krajową produkcję frytek, szach mat. Cytuj
Sieradzak Napisano Środa o 10:56 Zgłoszenie Napisano Środa o 10:56 Zbliża się czas że uprawa ziemniaków w Polsce stanie się zajęciem hobbystycznym. Cytuj
PHU[19158] Napisano Środa o 17:10 Zgłoszenie Napisano Środa o 17:10 W dniu 10.07.2026 o 09:58, Gość Rolnik napisał: Zjazdowa 8zl wyjście nie ma gdzie stanąć Cytuj
Gość Małorolny Napisano Czwartek o 05:05 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 05:05 Ziemniaki po 8, paliwo po 8 - jest stabilnie w uśmiechniętym kraju Cytuj
Gość Tracer Napisano Czwartek o 07:24 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 07:24 2 godziny temu, Gość Małorolny napisał: Ziemniaki po 8, paliwo po 8 - jest stabilnie w uśmiechniętym kraju Po 8 to na worki chyba , Zjazdowa 6zł na miękko dają , ziemniaka opór na placu Cytuj
Sieradzak Napisano Czwartek o 07:39 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 07:39 13 minut temu, Gość Tracer napisał: Po 8 to na worki chyba , Zjazdowa 6zł na miękko dają , ziemniaka opór na placu Jesteś teraz? Cytuj
Gość Tracer Napisano Czwartek o 07:54 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 07:54 9 minut temu, Sieradzak napisał: Jesteś teraz? Byłem wczoraj , to pod wieczór jak widziałem były dwie całe alejki , 8zł było wołane. Natomiast z kupcem bez szału. Jak ktoś nie ma parcia na kopanie i jechanie to radzę się wstrzymać póki co a czy będzie lepiej później ciężko powiedzieć.. Cytuj
PHU[19158] Napisano Czwartek o 13:49 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 13:49 Aktualizacja zjazdowa nawet 5 zl a dużo osób czeka w kolejce żeby wjechać na miejsce do handlu bo wszystko zajęte kupca brak Cytuj
Gość Gość rolnik mazowsze Napisano Czwartek o 16:50 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 16:50 Przeraża mnie to co piszecie. Nie wiem czy śmiać się z tego czy płakać. Ogólnie to co się dzieje w rolnictwie w zasadzie w niemal każdym rodzaju produkcji jest nie do opisania. Przeglądając ogłoszenia na Olx coraz częściej trafia się na sprzedaż maszyn z powodu likwidacji gospodarstw. A w okolicach dużo takich znam gdzie ludzie tylko chcą dociągnąć do emerytury te 2-3-5 lat . Oczywiście mowa o mniejszych gospodarstwach że słabszymi glebami , chociaż bywają i większe. Tylko co się dziwić młodym skoro jest tak kijowo w tym fachu a puki co nie jest źle z pracą poza rolnictwem. Osobiście uważam że jak ten rok nic nie odbije z koniunkturą w rolnictwie to już niebawem będzie ciekawie. Nie wiadomo co tu sądzić czy siać...chyba tylko panikę Cytuj
Gość Swietokrzyskie Napisano Czwartek o 17:21 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 17:21 Mnie też przeraża ludzka głupota i upodlenie samego siebie.Jak można przy dzisiejszych kosztach sprzedawać po 5zl jak dlugo pociągnięcie?I z czego dokładacie do tych ziemniaków? Cytuj
Gość Gosc Napisano Czwartek o 17:36 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 17:36 32 minuty temu, Gość Gość rolnik mazowsze napisał: Przeraża mnie to co piszecie. Nie wiem czy śmiać się z tego czy płakać. Ogólnie to co się dzieje w rolnictwie w zasadzie w niemal każdym rodzaju produkcji jest nie do opisania. Przeglądając ogłoszenia na Olx coraz częściej trafia się na sprzedaż maszyn z powodu likwidacji gospodarstw. A w okolicach dużo takich znam gdzie ludzie tylko chcą dociągnąć do emerytury te 2-3-5 lat . Oczywiście mowa o mniejszych gospodarstwach że słabszymi glebami , chociaż bywają i większe. Tylko co się dziwić młodym skoro jest tak kijowo w tym fachu a puki co nie jest źle z pracą poza rolnictwem. Osobiście uważam że jak ten rok nic nie odbije z koniunkturą w rolnictwie to już niebawem będzie ciekawie. Nie wiadomo co tu sądzić czy siać...chyba tylko panikę Slyszalem o rolnku ktory w tamtym roku zasadzil 900 ha ziemniakow stracil na tym zeby splacic kredyty musial sprzedac ponad 60 ha kowrowi w tym roku rowniez zasadzil 900 ha ziemniaka chcialbym zeby ktos mi wytlumaczyl o co tu chodzi w tym biznesie. Cytuj
Gość Michu Napisano Czwartek o 18:29 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 18:29 Powiem wam dlaczego tak opłacalne są gospodarstwa 20 do 60 ha ? ,i najbardziej są opłacalne jak to państwo polskie mówi ???!!.Tam są darmowe dzieci do roboty wiek +10 lat ,dodatkowo robi darmowo żona !,dodatkowo ktoś ma za darmo starego wujka , no i jeszce jak są ci starzy rodzice z emeryturami zaginieni do Anny albo do grimme albo do sortowania .Oni robią naprawdę za darmo i to się państwu opłaca tylko że miska ryżu wychodzi drogo a obiad z ziemniaków cebuli i marchewki to jest dopiero darmowe żarcie ,no i pojadą oni nakopia pyrek osadza facetowi za 30 gr on da na market i market jak nie ma promocji to ke sprzeda za 4 zł za kg.Ponadto dodam że nie ma już praktycznie możliwości sprzedaży warzyw bez marketów tak to się stalo Cytuj
Gość Pyra Napisano Czwartek o 20:08 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 20:08 A ja wam powiem że wkręcają żeby jak najmniej osób jechało Cytuj
Gość Janek Napisano Czwartek o 21:59 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 21:59 4 godziny temu, Gość Gosc napisał: Slyszalem o rolnku ktory w tamtym roku zasadzil 900 ha ziemniakow stracil na tym zeby splacic kredyty musial sprzedac ponad 60 ha kowrowi w tym roku rowniez zasadzil 900 ha ziemniaka chcialbym zeby ktos mi wytlumaczyl o co tu chodzi w tym biznesie. Też to słyszałem,ale jakoś go nie żałuję. Cytuj
Sieradzak Napisano Piątek o 05:29 Zgłoszenie Napisano Piątek o 05:29 9 godzin temu, Gość Pyra napisał: A ja wam powiem że wkręcają żeby jak najmniej osób jechało Nie wkręcają.Prawda niestety Cytuj
PHU[19158] Napisano Piątek o 06:37 Zgłoszenie Napisano Piątek o 06:37 10 godzin temu, Gość Pyra napisał: A ja wam powiem że wkręcają żeby jak najmniej osób jechało Proponuję jechać i sie przekonać Cytuj
Gość Tracer Napisano Piątek o 07:40 Zgłoszenie Napisano Piątek o 07:40 Godzinę temu, PHU[19158] napisał: Proponuję jechać i sie przekonać Niech poczeka jak my sprzedamy po 15zł i dopiero niech przyjeżdża z towarem Cytuj
Gość Rolnik Napisano Piątek o 08:56 Zgłoszenie Napisano Piątek o 08:56 Powiem tak to co tu piszecie o cenach 5-6 zl za worek to jestem przerazony.... sprzedaje w zaleznosci od ilosc po 20-25 zl na sklepy i detal i po co ja mam uprawiac dziesiatki hektarow ziemniaka jak z 2 hektarow mam tyle co oporowcy z 20 ? Cytuj
Gość Kuba Napisano Piątek o 09:34 Zgłoszenie Napisano Piątek o 09:34 33 minuty temu, Gość Rolnik napisał: Powiem tak to co tu piszecie o cenach 5-6 zl za worek to jestem przerazony.... sprzedaje w zaleznosci od ilosc po 20-25 zl na sklepy i detal i po co ja mam uprawiac dziesiatki hektarow ziemniaka jak z 2 hektarow mam tyle co oporowcy z 20 ? Cena 5zl nie bardzo pokryje koszty kopania pakowania i giełdy nie mówiąc o kosztach produkcji.takze czym więcej ha tym większa strata i garb na plecach u całej rodziny.pozdrawiam. Cytuj
Gość Rolnik Napisano Piątek o 11:10 Zgłoszenie Napisano Piątek o 11:10 No szkoda naprawde wielka szkoda calej rodziny ktora przy tym pracuje bo 5zl za 15 kg ziemniaka to jest wstyd... mechanik liczy sobie 300 zl/godzine czyli 60 woreczkow ziemniaka na godzine... a co to jest godzina pracy mechanika zleci nie wiadomo kiedy i takich przykladow jest mnostwo to pokazuje jak bardzo nasze zarobki sa odklejone od rzeczywistosci jak bardzo sa w tyle w porownaniu z innymi branzami.... Cytuj
Gość Gość Napisano Piątek o 11:46 Zgłoszenie Napisano Piątek o 11:46 26 minut temu, Gość Rolnik napisał: No szkoda naprawde wielka szkoda calej rodziny ktora przy tym pracuje bo 5zl za 15 kg ziemniaka to jest wstyd... mechanik liczy sobie 300 zl/godzine czyli 60 woreczkow ziemniaka na godzine... a co to jest godzina pracy mechanika zleci nie wiadomo kiedy i takich przykladow jest mnostwo to pokazuje jak bardzo nasze zarobki sa odklejone od rzeczywistosci jak bardzo sa w tyle w porownaniu z innymi branzami.... O to chodzi żywność ma być tania a rolnik z całą rodziną jest niewolnikiem .Dali trochę dopłat do sprzętu czy budynków i uwiazali na kilka lat nawet jakby ktoś chciał odejść od rolnictwa to nie moze.Jak ja się cieszę, że zrezygnowałem z tego badziewia.Na cpn mam 5tys na rękę a roboty tam prawie wcale. Cytuj
Gość Gość rolnik mazowsze Napisano Piątek o 12:16 Zgłoszenie Napisano Piątek o 12:16 Niestety każdy ma tu trochę racji. Uprawa małego areału i jakąś sprzedaż po te 1.3 czy 1.6 zł za kg daje jakiś zysk chociaż za tą pracę. Uprawa dużych areałów to jest loteria bo można w dobrym roku przytulić ładne pieniążki lub też być dużo na minusie. Każdy etat tak jak kolega wspomniał nawet praca na cpn da nam kwotę za jaką przeżyjemy , kosztem jest ewentualny dojazd do pracy i powrót do domu. Mnie przeraża to co ogólnie dzieje się w rolnictwie w każdej branży , nie mam na myśli tylko warzyw bo tu nigdy nie było stabilizacji. Ale ogólnie z Popatrzmy na to jakie są ceny czy to ziemniaków czy zbóż czy tucznika czy mleka. Teraz cofniemy się o te 10-15 lat temu . Ile wtedy była najniższą krajowa. Ile nawet taki serwisant brak za naprawy. A jakie są dziś ceny . Zwykły olej jakąś bańka 5 litrów to było 40-50 zł dziś 100 . Ceny nawozów czy części zamiennych. To jest przepaść bo minimum 50 % mamy wyższe koszty produkcji a ceny są jak te lata temu. Dziś sprzedawać tego ziemniaka po te 5 zł czyli około 30 groszy to przy wykopaniu tego plus dowóz na giełdę plus worek to gdyby doliczyć koszty roboczogodzin to może by pokryły się koszty a komuś kto zrobi to z załogą z rodziny zostanie może z 15 groszy nie licząc swej pracy . Jaki jest tego sens...po co na siłę sądzić i na siłę sprzedawać. Uj że strata drugi rok, zostawić to na polu puki się coś cena nie poprawi i tyle , ludzie sami sobie strzelają w kolano i tracą godność. Cytuj
Gość Gość Napisano Piątek o 12:35 Zgłoszenie Napisano Piątek o 12:35 7 minut temu, Gość Gość rolnik mazowsze napisał: Niestety każdy ma tu trochę racji. Uprawa małego areału i jakąś sprzedaż po te 1.3 czy 1.6 zł za kg daje jakiś zysk chociaż za tą pracę. Uprawa dużych areałów to jest loteria bo można w dobrym roku przytulić ładne pieniążki lub też być dużo na minusie. Każdy etat tak jak kolega wspomniał nawet praca na cpn da nam kwotę za jaką przeżyjemy , kosztem jest ewentualny dojazd do pracy i powrót do domu. Mnie przeraża to co ogólnie dzieje się w rolnictwie w każdej branży , nie mam na myśli tylko warzyw bo tu nigdy nie było stabilizacji. Ale ogólnie z Popatrzmy na to jakie są ceny czy to ziemniaków czy zbóż czy tucznika czy mleka. Teraz cofniemy się o te 10-15 lat temu . Ile wtedy była najniższą krajowa. Ile nawet taki serwisant brak za naprawy. A jakie są dziś ceny . Zwykły olej jakąś bańka 5 litrów to było 40-50 zł dziś 100 . Ceny nawozów czy części zamiennych. To jest przepaść bo minimum 50 % mamy wyższe koszty produkcji a ceny są jak te lata temu. Dziś sprzedawać tego ziemniaka po te 5 zł czyli około 30 groszy to przy wykopaniu tego plus dowóz na giełdę plus worek to gdyby doliczyć koszty roboczogodzin to może by pokryły się koszty a komuś kto zrobi to z załogą z rodziny zostanie może z 15 groszy nie licząc swej pracy . Jaki jest tego sens...po co na siłę sądzić i na siłę sprzedawać. Uj że strata drugi rok, zostawić to na polu puki się coś cena nie poprawi i tyle , ludzie sami sobie strzelają w kolano i tracą godność. przeżyjęmy? Mam teraz jak w bajce.mamy z żoną 10tys miesięcznie tylko na życie.a wczesniej 10ha warzyw i ciężko było czasem rok przeżyć.jak się coś nie zepsuło to na jakas nowa maszyne się zbierało.Z drugiej strony mam znajomego który z żoną mają kolo 20tys z etatów a ten de....sadzi 3ha ziemniaków i w urlop sprzedaje za ile kto da i psuje innym rynek Cytuj
Gość Tracer Napisano Piątek o 13:00 Zgłoszenie Napisano Piątek o 13:00 Z tym że ktoś psuje cenę to też trochę przesadzacie , czy że ktoś pracuje na etacie i jak sobie wsadzi tych ziemniaków jak ma areał i sprzęt to już trzeba go linczować zamiast doceniać że jest pracowity , przecież ile osób jest na etacie i po pracy sobie dorabiają w różnoraki sposób , natomiast jeśli ktoś chce sobie dorobić na warzywach to już gorszy sort jakiś według was. Na rynku cene reguluje popyt i podaż , ludzie więcej nie będą nagle jeść 3x na dzień ziemniaków pod różną postacią a handlarze to wykorzystują.. Przecież każdy chciałby sprzedać jak najdrożej by coś z tego zostało a nie robić tylko po to by mieć zajęcie.. Prawda jest taka że odkąd duże supermarkety przejęły handel w głównej mierze to oni rozdają karty i mają najwięcej do powiedzenia mimo że to rolnik ponosi najwięcej czasu , kosztów oraz ryzyka do produkcji. Z westchnieniem słucham opowieści dziadka/rodziców jak te 40/30 lat temu za jeden samochód towaru na rynek jaka wartość była i ile można było za to nakupić , wiadomo czasem też były jakieś słabsze rynki i nieraz towar trzeba było wywalić na pole , lecz powiedźcie teraz za samochód ziemniaków za 5zł co kupimy ? Trochę paliwa do samochodu , ciągnika i jeden koszyk zakupów w naszych ulubionych supermarketach z promocyjną kostką masła za 0,99 czy tam 1,99zł Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi