Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
20 godzin temu, Gość Paweł napisał:

Ludzie opamiętajcie się, sprzedajecie worek ziemniaków taniej niż jest litr ropy. Czy on kosztuje 5 czy20 zł to każdy zjada tyle samo.postawcie traktory pod wiaty na tydzień i będzie cena. Pozdrawiam 

Tego nie przeskoczysz.Popatrz na inne fora.Jeden przez drugiego się chwali wydajnością.Zjazdowa 12-10towaru średnio kupca ZERO.

Napisano
2 godziny temu, Gość Małorolny napisał:

Ziemniaki po 8, paliwo po 8 - jest stabilnie w uśmiechniętym kraju

Po 8 to na worki chyba , Zjazdowa 6zł na miękko dają , ziemniaka opór na placu

Napisano
9 minut temu, Sieradzak napisał:

Jesteś teraz?

Byłem wczoraj  , to pod wieczór jak widziałem były dwie całe alejki , 8zł było wołane. Natomiast z kupcem bez szału. Jak ktoś nie ma parcia na kopanie i jechanie to radzę się wstrzymać póki co a czy będzie lepiej później ciężko powiedzieć..

Gość Gość rolnik mazowsze
Napisano

Przeraża mnie to co piszecie. Nie wiem czy śmiać się z tego czy płakać. Ogólnie to co się dzieje w rolnictwie w zasadzie w niemal każdym rodzaju produkcji jest nie do opisania. Przeglądając ogłoszenia na Olx coraz częściej trafia się na sprzedaż maszyn z powodu likwidacji gospodarstw. A w okolicach dużo takich znam gdzie ludzie tylko chcą dociągnąć do emerytury te 2-3-5 lat . Oczywiście mowa o mniejszych gospodarstwach że słabszymi glebami , chociaż bywają i większe. Tylko co się dziwić młodym skoro jest tak kijowo w tym fachu a puki co nie jest źle z pracą poza rolnictwem. Osobiście uważam że jak ten rok nic nie odbije z koniunkturą w rolnictwie to już niebawem będzie ciekawie. Nie wiadomo co tu sądzić czy siać...chyba tylko panikę 

Gość Swietokrzyskie
Napisano

Mnie też przeraża ludzka głupota i upodlenie samego siebie.Jak można przy dzisiejszych kosztach sprzedawać po 5zl jak dlugo pociągnięcie?I z czego dokładacie do tych ziemniaków? 

Napisano
32 minuty temu, Gość Gość rolnik mazowsze napisał:

Przeraża mnie to co piszecie. Nie wiem czy śmiać się z tego czy płakać. Ogólnie to co się dzieje w rolnictwie w zasadzie w niemal każdym rodzaju produkcji jest nie do opisania. Przeglądając ogłoszenia na Olx coraz częściej trafia się na sprzedaż maszyn z powodu likwidacji gospodarstw. A w okolicach dużo takich znam gdzie ludzie tylko chcą dociągnąć do emerytury te 2-3-5 lat . Oczywiście mowa o mniejszych gospodarstwach że słabszymi glebami , chociaż bywają i większe. Tylko co się dziwić młodym skoro jest tak kijowo w tym fachu a puki co nie jest źle z pracą poza rolnictwem. Osobiście uważam że jak ten rok nic nie odbije z koniunkturą w rolnictwie to już niebawem będzie ciekawie. Nie wiadomo co tu sądzić czy siać...chyba tylko panikę 

Slyszalem o rolnku ktory w tamtym roku  zasadzil 900 ha ziemniakow  stracil na tym  zeby splacic kredyty musial  sprzedac ponad 60 ha kowrowi  w tym roku rowniez zasadzil 900 ha ziemniaka chcialbym zeby ktos mi wytlumaczyl  o co tu chodzi w tym biznesie.

Napisano

Powiem wam dlaczego tak opłacalne są gospodarstwa 20 do 60 ha ? ,i najbardziej są opłacalne jak to państwo polskie mówi ???!!.Tam są darmowe dzieci do roboty wiek +10 lat ,dodatkowo robi darmowo żona !,dodatkowo ktoś ma za darmo starego wujka , no i jeszce jak są ci starzy rodzice z emeryturami zaginieni do Anny albo do grimme albo do sortowania .Oni robią naprawdę za darmo  i to się państwu opłaca tylko że miska ryżu wychodzi drogo a obiad z ziemniaków cebuli i marchewki to jest dopiero darmowe żarcie ,no i pojadą oni nakopia pyrek osadza facetowi za 30 gr on da na market i market jak nie ma promocji to ke sprzeda za 4 zł za kg.Ponadto dodam że nie ma już praktycznie możliwości sprzedaży warzyw bez marketów tak to się stalo

Napisano
4 godziny temu, Gość Gosc napisał:

Slyszalem o rolnku ktory w tamtym roku  zasadzil 900 ha ziemniakow  stracil na tym  zeby splacic kredyty musial  sprzedac ponad 60 ha kowrowi  w tym roku rowniez zasadzil 900 ha ziemniaka chcialbym zeby ktos mi wytlumaczyl  o co tu chodzi w tym biznesie.

Też to słyszałem,ale jakoś go nie żałuję.

Gość Tracer
Napisano
Godzinę temu, PHU[19158] napisał:

Proponuję jechać i sie przekonać 😃

Niech poczeka jak my sprzedamy po 15zł i dopiero niech przyjeżdża z towarem 😄

Gość Rolnik
Napisano

Powiem tak to co tu piszecie o cenach 5-6 zl za worek to jestem przerazony....  sprzedaje w zaleznosci od ilosc po 20-25 zl na sklepy i detal i po co ja mam uprawiac dziesiatki hektarow ziemniaka jak z 2 hektarow mam tyle co oporowcy z 20 ? 

Napisano
33 minuty temu, Gość Rolnik napisał:

Powiem tak to co tu piszecie o cenach 5-6 zl za worek to jestem przerazony....  sprzedaje w zaleznosci od ilosc po 20-25 zl na sklepy i detal i po co ja mam uprawiac dziesiatki hektarow ziemniaka jak z 2 hektarow mam tyle co oporowcy z 20 ? 

Cena 5zl nie bardzo pokryje koszty kopania pakowania i giełdy nie mówiąc o kosztach produkcji.takze czym więcej ha tym większa strata i garb na plecach u całej rodziny.pozdrawiam.

Gość Rolnik
Napisano

No szkoda naprawde wielka szkoda calej rodziny ktora przy tym pracuje bo 5zl za 15 kg ziemniaka to jest wstyd... mechanik liczy sobie 300 zl/godzine czyli 60 woreczkow ziemniaka na godzine... a co to jest godzina pracy mechanika zleci nie wiadomo kiedy i takich przykladow jest mnostwo to pokazuje jak bardzo nasze zarobki sa odklejone od rzeczywistosci jak bardzo sa w tyle w porownaniu z innymi branzami....

Gość Gość
Napisano
26 minut temu, Gość Rolnik napisał:

No szkoda naprawde wielka szkoda calej rodziny ktora przy tym pracuje bo 5zl za 15 kg ziemniaka to jest wstyd... mechanik liczy sobie 300 zl/godzine czyli 60 woreczkow ziemniaka na godzine... a co to jest godzina pracy mechanika zleci nie wiadomo kiedy i takich przykladow jest mnostwo to pokazuje jak bardzo nasze zarobki sa odklejone od rzeczywistosci jak bardzo sa w tyle w porownaniu z innymi branzami....

O to chodzi żywność ma być tania a rolnik z całą rodziną jest niewolnikiem .Dali trochę dopłat do sprzętu czy budynków i uwiazali na kilka lat nawet jakby ktoś chciał odejść od rolnictwa to nie moze.Jak ja się cieszę, że zrezygnowałem z tego badziewia.Na cpn mam 5tys na rękę a roboty tam prawie wcale.

Gość Gość rolnik mazowsze
Napisano

Niestety każdy ma tu trochę racji. Uprawa małego areału i jakąś sprzedaż po te 1.3 czy 1.6 zł za kg daje jakiś zysk chociaż za tą pracę. Uprawa dużych areałów to jest loteria bo można w dobrym roku przytulić ładne pieniążki lub też być dużo na minusie. Każdy etat tak jak kolega wspomniał nawet praca na cpn da nam kwotę za jaką przeżyjemy , kosztem jest ewentualny dojazd do pracy i powrót do domu. Mnie przeraża to co ogólnie dzieje się w rolnictwie w każdej branży , nie mam na myśli tylko warzyw bo tu nigdy nie było stabilizacji. Ale ogólnie z

Popatrzmy na to jakie są ceny czy to ziemniaków czy zbóż czy tucznika czy mleka. Teraz cofniemy się o te 10-15 lat temu . Ile wtedy była najniższą krajowa. Ile nawet taki serwisant brak za naprawy. A jakie są dziś ceny . Zwykły olej jakąś bańka 5 litrów to było 40-50 zł dziś 100 . Ceny nawozów czy części zamiennych.  To jest przepaść bo minimum 50 % mamy wyższe koszty produkcji a ceny są jak te lata temu. Dziś sprzedawać tego ziemniaka po te 5 zł czyli około 30 groszy to przy wykopaniu tego plus dowóz na giełdę plus worek to gdyby doliczyć koszty roboczogodzin to może by pokryły się koszty a komuś kto zrobi to z załogą z rodziny zostanie może z 15 groszy nie licząc swej pracy . Jaki jest tego sens...po co na siłę sądzić i na siłę sprzedawać. Uj że strata drugi rok, zostawić to na polu puki się coś cena nie poprawi i tyle , ludzie sami sobie strzelają w kolano i tracą godność. 

Gość Gość
Napisano
7 minut temu, Gość Gość rolnik mazowsze napisał:

Niestety każdy ma tu trochę racji. Uprawa małego areału i jakąś sprzedaż po te 1.3 czy 1.6 zł za kg daje jakiś zysk chociaż za tą pracę. Uprawa dużych areałów to jest loteria bo można w dobrym roku przytulić ładne pieniążki lub też być dużo na minusie. Każdy etat tak jak kolega wspomniał nawet praca na cpn da nam kwotę za jaką przeżyjemy , kosztem jest ewentualny dojazd do pracy i powrót do domu. Mnie przeraża to co ogólnie dzieje się w rolnictwie w każdej branży , nie mam na myśli tylko warzyw bo tu nigdy nie było stabilizacji. Ale ogólnie z

Popatrzmy na to jakie są ceny czy to ziemniaków czy zbóż czy tucznika czy mleka. Teraz cofniemy się o te 10-15 lat temu . Ile wtedy była najniższą krajowa. Ile nawet taki serwisant brak za naprawy. A jakie są dziś ceny . Zwykły olej jakąś bańka 5 litrów to było 40-50 zł dziś 100 . Ceny nawozów czy części zamiennych.  To jest przepaść bo minimum 50 % mamy wyższe koszty produkcji a ceny są jak te lata temu. Dziś sprzedawać tego ziemniaka po te 5 zł czyli około 30 groszy to przy wykopaniu tego plus dowóz na giełdę plus worek to gdyby doliczyć koszty roboczogodzin to może by pokryły się koszty a komuś kto zrobi to z załogą z rodziny zostanie może z 15 groszy nie licząc swej pracy . Jaki jest tego sens...po co na siłę sądzić i na siłę sprzedawać. Uj że strata drugi rok, zostawić to na polu puki się coś cena nie poprawi i tyle , ludzie sami sobie strzelają w kolano i tracą godność. 

przeżyjęmy? Mam teraz jak w bajce.mamy z żoną 10tys miesięcznie tylko na życie.a wczesniej 10ha warzyw i ciężko było czasem rok przeżyć.jak się coś nie zepsuło to na jakas nowa maszyne się zbierało.Z drugiej strony mam znajomego który z żoną mają kolo 20tys z etatów a ten de....sadzi 3ha ziemniaków i w urlop sprzedaje za ile kto da i  psuje innym rynek

Gość Tracer
Napisano

Z tym że ktoś psuje cenę to też trochę przesadzacie , czy że ktoś pracuje na etacie i jak sobie wsadzi tych ziemniaków jak ma areał i sprzęt to już trzeba go linczować zamiast doceniać że jest pracowity , przecież ile osób jest na etacie i po pracy sobie dorabiają w różnoraki sposób , natomiast jeśli ktoś chce sobie dorobić na warzywach to już gorszy sort jakiś według was. Na rynku cene reguluje popyt i podaż , ludzie więcej nie będą nagle jeść 3x na dzień ziemniaków pod różną postacią a handlarze to wykorzystują.. Przecież każdy chciałby sprzedać jak najdrożej by coś z tego zostało a nie robić tylko po to by mieć zajęcie.. Prawda jest taka że odkąd duże supermarkety przejęły handel w głównej mierze to oni rozdają karty i mają najwięcej do powiedzenia mimo że to rolnik ponosi najwięcej czasu , kosztów oraz ryzyka do produkcji. Z westchnieniem słucham opowieści dziadka/rodziców jak te 40/30 lat temu za jeden samochód towaru na rynek jaka wartość była i ile można było za to nakupić , wiadomo czasem też były jakieś słabsze rynki i nieraz towar trzeba było wywalić na pole , lecz powiedźcie teraz za samochód ziemniaków za 5zł co kupimy ? Trochę paliwa do samochodu , ciągnika i jeden koszyk zakupów w naszych ulubionych supermarketach z promocyjną kostką masła za 0,99 czy tam 1,99zł