Gość Gosc. Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 1 godzinę temu, Gość Tracer napisał: Zadzwoniłem do znajomego handlarza co jeździ na Kalisz co tam słychać i porównać sobie do Zjazdowej a On kurka że ziemniaki nawet i po 3zł worek dziś dawali na łapę z rynku , łapa sprzedaje po 8. Także ja już więcej pytań nie mam jeśli ludzie o tej porze kopią , workują i jadą na giełdę i ODDAJĄ za 3zł wór w 2026 roku... jeszcze z 20 lat temu jak minimalna stawka godzinowa wynosiła z 4zł na godzinę to jakoś to wyglądało ale teraz ? Przy tych kosztach paliwa , nawozu i roboczogodziny to poniżanie się na całego , myślę że te osoby więcej wycisną jeśli przelecą w mieście po koszach i pozbierają butelki kaucyjne jeśli nie mają lepszego pomysłu na biznes.. W sianiu propagandy i zamętu to jesteś w samej szpicy, chyba d... uwierzy w twoje fantazje. Cytuj
Sieradzak Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 2 godziny temu, Gość Master napisał: Po towar przyjechali i na Kraków jadą podać waszego ziemniaka . Dobrze by było tylko że oni z towarem przyjeżdżają. Cytuj
Gość Karol Napisano 13 Lipca Zgłoszenie Napisano 13 Lipca Ja tu czegoś nie rozumie kilka postów wyżej ktoś pisał, że Kraków 15 na Łodzi ktoś pisze 10zl a ktoś, inny,że 3 i to w ten sam dzień.To po ile w końcu te ziemniaki ?I do tego z waszych mądrych postów wynika ,że handlarz kupuje w Krakowie po te 15 żeby w łodzi sprzedać taniej. Cytuj
Gość Bonzo Napisano 14 Lipca Zgłoszenie Napisano 14 Lipca 6 godzin temu, Sieradzak napisał: Dobrze by było tylko że oni z towarem przyjeżdżają. Potwierdzam, rozmawiałem z gościem mówił, że na Krakowie taniej niż na zjazdowej. Cytuj
Gość Tracer Napisano 14 Lipca Zgłoszenie Napisano 14 Lipca 8 godzin temu, Gość Gosc. napisał: W sianiu propagandy i zamętu to jesteś w samej szpicy, chyba d... uwierzy w twoje fantazje. Kolego szanowny , przecież ktoś już tu pisał że w zeszłym tygodniu na Kaliszu po 5 dawali to czemu wczoraj mieliby nie dawać po 3 ? Osobiście nie byłem , nie widziałem natomiast nie mam powodów by nie wierzyć temu znajomemu.. Wrzucam tutaj zresztą fragment cennika z 13 lipca a przecież przeważnie w tych cennikach ceny są zawyżone.. Cytuj
Sieradzak Napisano 14 Lipca Zgłoszenie Napisano 14 Lipca 7 godzin temu, Gość Karol napisał: Ja tu czegoś nie rozumie kilka postów wyżej ktoś pisał, że Kraków 15 na Łodzi ktoś pisze 10zl a ktoś, inny,że 3 i to w ten sam dzień.To po ile w końcu te ziemniaki ?I do tego z waszych mądrych postów wynika ,że handlarz kupuje w Krakowie po te 15 żeby w łodzi sprzedać taniej. 3zl czy tam 5 to cena z pseudo giełdy w Kaliszu.10zl to cena z Łodzi o Krakowie się nie wypowiem ale skoro Kraków przyjeżdżać zaczął do Łodzi to raczej więcej niż te 6-7zl w Krakowie za te ziemniaki nie dali Cytuj
Gość Gosc Napisano 14 Lipca Zgłoszenie Napisano 14 Lipca 11 godzin temu, Sieradzak napisał: Nooo jasne.To ciekawe skąd te Krakowskie rejestracje na Zjazdowej. Rejestracji nie trzeba.zmieniac.po kupnie auta Kraków.placone.11zl Cytuj
Gość Master Napisano 14 Lipca Zgłoszenie Napisano 14 Lipca Wczoraj na Krakowie 12 było wyjściowo więc realnie pewnie hurt 10 . Cytuj
Sieradzak Napisano 14 Lipca Zgłoszenie Napisano 14 Lipca 2 godziny temu, Gość Gosc napisał: Rejestracji nie trzeba.zmieniac.po kupnie auta Kraków.placone.11zl Raczej wątpię by nagle czterech czasami pięciu ludzi nigdy wcześniej nie widzianych na Zjazdowej pojechało kupić auta do Krakowa. Cytuj
Gość Janek Napisano 14 Lipca Zgłoszenie Napisano 14 Lipca 38 minut temu, Sieradzak napisał: Raczej wątpię by nagle czterech czasami pięciu ludzi nigdy wcześniej nie widzianych na Zjazdowej pojechało kupić auta do Krakowa. W Krakowie strefy euro, to stare busy są gratis jako opakowanie to kartofli. Cytuj
Gość Gosc Napisano 14 Lipca Zgłoszenie Napisano 14 Lipca 42 minuty temu, Sieradzak napisał: Raczej wątpię by nagle czterech czasami pięciu ludzi nigdy wcześniej nie widzianych na Zjazdowej pojechało kupić auta do Krakowa. Jeszcze.nikt.niewozil drzewa do.lasu Krakusy mogły.kupic ziemniaki blisko.lodzi i z powrotem..wam.go sprzedać Cytuj
Gość Swietokrzyskie Napisano 14 Lipca Zgłoszenie Napisano 14 Lipca 48 minut temu, Gość Gosc napisał: Jeszcze.nikt.niewozil drzewa do.lasu Krakusy mogły.kupic ziemniaki blisko.lodzi i z powrotem..wam.go sprzedać I pewnie masz rację.Rolnik z pola oddaje żeby mu kasy na kolację starczyło. Cytuj
Gość Gosc. Napisano 14 Lipca Zgłoszenie Napisano 14 Lipca 6 godzin temu, Gość Tracer napisał: Kolego szanowny , przecież ktoś już tu pisał że w zeszłym tygodniu na Kaliszu po 5 dawali to czemu wczoraj mieliby nie dawać po 3 ? Osobiście nie byłem , nie widziałem natomiast nie mam powodów by nie wierzyć temu znajomemu.. Wrzucam tutaj zresztą fragment cennika z 13 lipca a przecież przeważnie w tych cennikach ceny są zawyżone.. Swoje fantazje przeniosłeś dzisiaj na ogórki, ogarnij się i nie napisz że wiesz o transporcie ogórka z syberii. Jak można utrzymać cenę jak facet wypisyje takie dziwactwa Cytuj
Sieradzak Napisano 15 Lipca Zgłoszenie Napisano 15 Lipca Zjazdowa.10zl towaru mało kupca jeszcze mniej.Generalnie można odpocząć.. Cytuj
Gość Sieradeziii Napisano 15 Lipca Zgłoszenie Napisano 15 Lipca Generalnie jest tak ludzie odeszli od jedzenia ziemniaków zrozumcie a nasadzeń musi być jeszcze 10 % mniej żeby to jakoś się że sobą wiązało ,jakby zarobili sondę ile jest spożywane ziemniaka od 2020 roku a teraz 2026 to podejrzewam że jest dramatyczny spadek , Cytuj
A_2 Napisano 15 Lipca Zgłoszenie Napisano 15 Lipca W sumie to mnie zaintrygowałeś tym spożyciem ... przygotowałem z modelem Ai jakiś wykres i komentarz do niego, a to się potwierdza o czym wspomniałeś. Trend spadkowy w Polsce jest realny i dobrze udokumentowany (GUS/IERiGŻ): z ok. 107 kg/os. w 2013 r. do ok. 88 kg w 2019/2020, potem lekkie odbicie w stronę 90–96 kg w ostatnich latach (różne źródła, różne metodologie). Europa jako całość konsumuje mniej więcej stabilnie 85–90 kg/os., z Polską i całym blokiem wschodnim wyraźnie powyżej średniej zachodnioeuropejskiej (Niemcy ~62-67 kg, Francja ~51-58 kg). Sebastian Pawłowski dodał reakcję 1 Cytuj
Gość Sieradeziii Napisano 15 Lipca Zgłoszenie Napisano 15 Lipca Na chłopski rozum ci co umierają stare pokolenie jadło ziemniaki a młode pokolenie którego nie dość że nie ma to tendencja spadkowa ludzi jest 170 tys osób rocznie więc o tyle kilo co roku osób mniej zjada pyry nawet pomimo lekkiego odbicia w które ja nie wierzę Cytuj
Gość Gość handel Napisano 15 Lipca Zgłoszenie Napisano 15 Lipca 2 godziny temu, Gość Sieradeziii napisał: Na chłopski rozum ci co umierają stare pokolenie jadło ziemniaki a młode pokolenie którego nie dość że nie ma to tendencja spadkowa ludzi jest 170 tys osób rocznie więc o tyle kilo co roku osób mniej zjada pyry nawet pomimo lekkiego odbicia w które ja nie wierzę Na chłopski rozum to 40% tych co jadą na wakacje to jadą za granicę miasta puste jeździ się bez korków stołówki szkolne nie działają to kto niby te ziemniaki ma teraz zjeść ? Importu oprócz starego nie ma i sami pierdo…. Cenę !!! Cytuj
Gość Rolnik Napisano 15 Lipca Zgłoszenie Napisano 15 Lipca Co roku jest to samo biadolenie a kazdy sadzi ziemniaki z cicha nadzieja ale nie wiem na co. Cytuj
Gość Michu Napisano 15 Lipca Zgłoszenie Napisano 15 Lipca Popatrzcie przy tych opadach deszczu to 15 lat temu bym nskopal pojechał na giełdę i bym dostał 1 Zeta za kg na bank auto 10 ton a teraz to co najwyżej to mogę na luz za 30 gr i dlatego nie kopie bo komplet taśm do grimme to 50 tys i braknie Cytuj
A_2 Napisano 15 Lipca Zgłoszenie Napisano 15 Lipca W którą stronę idzie to rolnictwo? Ile z niego zostanie za 10 lat? Cytuj
Sieradzak Napisano 15 Lipca Zgłoszenie Napisano 15 Lipca 13 minut temu, A_2 napisał: W którą stronę idzie to rolnictwo? Ile z niego zostanie za 10 lat? Przetrwają co którzy bendą mieć z czego amortyzować dołki.Wiele gospodarstw padnie nie z przyczyn ekonomicznych tylko dlatego że nikt nie będzie chciał ich przejąć.Duze gospodarstwa wykończą się same bo wiele już ciagnie na granicy opłacalności.Skad mam takie wnioski?Ani stąd że już u mnie we wsi są dwa gospodarstwa do sprzedania i nikt nie rwie się do zakupu pomimo że jest kilku potentatów którzy jeszcze ze trzy lata temu łykneli by to z marszu a teraz nawet o tym nie myślą. Cytuj
ahten Napisano 15 Lipca Zgłoszenie Napisano 15 Lipca To prawda, 3 lata temu chcialem kupic w dwoch dzialkach 1,3 ha za 50 tys (5 klasa), ale sprzedawca nie byl zainteresowany bo za malo. Teraz sam przychodzi zebym wzial to za 50 tys, ale ja teraz jestem srednio zainteresowany. @Sieradzak tylko ile bedzie tych dolkow? Cytuj
Gość Tracer Napisano 15 Lipca Zgłoszenie Napisano 15 Lipca Wszystko kwestia lokalizacji , w mojej okolicy każda ziemia rolna oraz gospodarstwa schodzą na pniu , fakt faktem mało kiedy kupuje je osoba która utrzymuje się tylko z produkcji rolnej , przeważnie kupują osoby które poza obrabianiem ziemi mają skupy warzyw , zboża , kukurydzy , posiadają kurniki bądź jakieś inne usługi typu firmy świadczące roboty drogowe. Więc za 10 lat to głównie Oni będą posiadać areały z tego co widzę. Cytuj
Sieradzak Napisano 15 Lipca Zgłoszenie Napisano 15 Lipca 23 minuty temu, ahten napisał: To prawda, 3 lata temu chcialem kupic w dwoch dzialkach 1,3 ha za 50 tys (5 klasa), ale sprzedawca nie byl zainteresowany bo za malo. Teraz sam przychodzi zebym wzial to za 50 tys, ale ja teraz jestem srednio zainteresowany. @Sieradzak tylko ile bedzie tych dolkow? Dobre pytanie na które nikt nie zna odpowiedzi.Natomiast wielkość dołka zależy od wielkości gospodarstwa które powinno być powiązane z wielkością taczki która będzie się wozić materiał do zasypania dołka.U mnie niemal że się to już udało. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi