Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość
Napisano
Godzinę temu, Okolice Wrocka napisał:

I cyk w zimę cena będzie .A w następnym sezonie każdy będzie w kopce pchał 😂😂😂

Tak może być,a wiosna z tych kopcow cyk do rowu.

Gość Anonimowi
Napisano

I co z tego plonu nie ma ziemniaki późne w połowie ususzone a na Kaliszu na luz już płacą 35 groszy firma z Gniazdowa. Z późnych nie nawadnianych handlowy to może z 5 ton będzie.

Gość Gość rolnik mazowsze
Napisano
2 godziny temu, Gość Anonimowi napisał:

I co z tego plonu nie ma ziemniaki późne w połowie ususzone a na Kaliszu na luz już płacą 35 groszy firma z Gniazdowa. Z późnych nie nawadnianych handlowy to może z 5 ton będzie.

No to niech tak płacą, ceny dyktuje popyt i podaż, ewentualnie zagrywki takich firm. Skoro jest towaru pod dostatkiem to mogą cenę obniżać. Ale co będzie np w październiku to tylko czas pokaże 

Gość Młody rolnik
Napisano

Witam potrzebuje kontakt do fachowca który robi złączki do deszczowni  przewód 75najlepiej aby była skręcana na środku 

Gość Rolnik
Napisano
3 godziny temu, Gość Anonimowi napisał:

A jeszcze z tydzień temu pisałem na przekór wszystkim którzy twierdzili że ziemniaka nie ma i nie będzie że cena może spaść do 20gr  i ta cena jest juz chyba bliżej niż dalej

Gość Gość
Napisano
4 godziny temu, Gość Anonimowi napisał:

A jest ktoś kto wozi za te pieniądze o tej porze?

Gość Realista
Napisano
2 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

A jeszcze z tydzień temu pisałem na przekór wszystkim którzy twierdzili że ziemniaka nie ma i nie będzie że cena może spaść do 20gr  i ta cena jest juz chyba bliżej niż dalej

Panie rolnik, pan to chyba w mieście w bloku mieszka i pisze z nudów, byłeś na polach, widziałeś uprawy? Cena jest jaka jest bo ludzie z paniki chcą jak najwięcej sprzedać póki cena nie spada, co więcej jest jeszcze sporo kapuściarzy, którzy nawet za 10 groszy by puścili bo rozsada już w domu a ziemniak w polu. Wrócimy do rozmowy za kilka miesięcy i wtedy przypomnę twoje 20 groszy.

Gość Rolnik
Napisano
3 godziny temu, Gość Realista napisał:

Panie rolnik, pan to chyba w mieście w bloku mieszka i pisze z nudów, byłeś na polach, widziałeś uprawy? Cena jest jaka jest bo ludzie z paniki chcą jak najwięcej sprzedać póki cena nie spada, co więcej jest jeszcze sporo kapuściarzy, którzy nawet za 10 groszy by puścili bo rozsada już w domu a ziemniak w polu. Wrócimy do rozmowy za kilka miesięcy i wtedy przypomnę twoje 20 groszy.

I tu się Pan myli bo właśnie jestem rolnikiem, nie wiem jak sytuacja w innych rejonach ale u nas tj okolice Kalisza ziemniak nadzwyczajnie ładny jak żadnego roku. Zastanawia mnie też tylko jedna rzecz bo nieraz ziemniaki były tanie ale to szło naprawdę w tirowych ilosciach a w tym roku bardzo kiepsko to idzie przez cały tydzień ukopalem tylko jedna przyczepę na pakowalnie i teraz nie wiem czy tyle sprowadzają czy markety celowo nie zamawiają żeby zbić cene.

Napisano
8 godzin temu, Gość Młody rolnik napisał:

Witam potrzebuje kontakt do fachowca który robi złączki do deszczowni  przewód 75najlepiej aby była skręcana na środku 

Skąd jesteś?

Gość Gość lkr
Napisano
55 minut temu, Gość Rolnik napisał:

I tu się Pan myli bo właśnie jestem rolnikiem, nie wiem jak sytuacja w innych rejonach ale u nas tj okolice Kalisza ziemniak nadzwyczajnie ładny jak żadnego roku. Zastanawia mnie też tylko jedna rzecz bo nieraz ziemniaki były tanie ale to szło naprawdę w tirowych ilosciach a w tym roku bardzo kiepsko to idzie przez cały tydzień ukopalem tylko jedna przyczepę na pakowalnie i teraz nie wiem czy tyle sprowadzają czy markety celowo nie zamawiają żeby zbić cene.

Po co zamówią dużo?żeby im gniły na magazynach?kazdy kupuje tyle ile jest w stanie sprzedać to jeszcze nie jest trwały towar.Druga sprawa jezdze busem po Polsce i czasem w barach sa jeszcze stare ziemniaki podawane,w szpitalach pewnie też.Nie wszędzie jest urodzaj u mnie raczej słabo się zapowiada.do tego według danych ARiMR jest o 25tys ha mniej nasadzone w Polsce ,a w całej UE o 10%.Problemem jest to,że dużo osob poszło we wczesne i teraz spuszcza gacie żeby się pozbyć szybko towaru,albo juz na przyslowiowy chlebek kasy nie ma.Wedlug mnie za miesiąc wyklaruje się cena i plony.

Napisano
8 godzin temu, Gość Realista napisał:

Wystarczy przewinąć forum rok do tyłu i poczytać takich znawców rok temu. W sumie ta sama śpiewka że sucho ziemniaków nie będzie, mało pod krzakiem , w sierpniu to już wszystkie plantacje choroba skończyła a jak się skończyło kazdy chyba doświadczył, ale każdy swoje marzenia może mieć .

Gość Handlujacy
Napisano
7 godzin temu, Gość Czesiu napisał:

Wystarczy przewinąć forum rok do tyłu i poczytać takich znawców rok temu. W sumie ta sama śpiewka że sucho ziemniaków nie będzie, mało pod krzakiem , w sierpniu to już wszystkie plantacje choroba skończyła a jak się skończyło kazdy chyba doświadczył, ale każdy swoje marzenia może mieć .

Nie każdy ja z tamtego roku jestem bardzo zadowolony takiej przebitki na worku chyba już nigdy nie będzie.stalo się tak między innymi dzięki Waszemu pisaniu o ogromnych zbiorach i niskich cenach.

Napisano
7 godzin temu, Gość Czesiu napisał:

Jaka choroba co ty pieprzysz w tamtym roku to ziemniak był nie zniszczalny nie pryskane do sierpnia stały cwaniaczek jesteś i tyle 

Napisano
4 godziny temu, Gość Handlujacy napisał:

Nie każdy ja z tamtego roku jestem bardzo zadowolony takiej przebitki na worku chyba już nigdy nie będzie.stalo się tak między innymi dzięki Waszemu pisaniu o ogromnych zbiorach i niskich cenach.

Bardzo dobrze ujęte. Po 8 zł idzie kupić a jak dobrze pogadasz to po 35 się sprzeda tylko kilka km trzeba zrobić. Piszę to jako rolnik oj chłopy.... nie szkoda Wam kręgosłupów? 

Napisano

Jeżeli ktoś twierdzi, że poprzedni sezon był kiepski to zobaczycie co się wydarzy w aktualnym sezonie bo ceny nie ma i nie będzie, a plonu również nie ma i nie będzie. Rok temu chociaż ilością się nadrabiało, a teraz nie ma czego kopać, a sucho jak pierun

Napisano
2 godziny temu, Gość Błaszki napisał:

Jeżeli ktoś twierdzi, że poprzedni sezon był kiepski to zobaczycie co się wydarzy w aktualnym sezonie bo ceny nie ma i nie będzie, a plonu również nie ma i nie będzie. Rok temu chociaż ilością się nadrabiało, a teraz nie ma czego kopać, a sucho jak pierun

Wydarzyć to wszystko się może 

Napisano
19 godzin temu, Sieradzak napisał:

Jaka cena na Zjazdowej?

w piątek rano 15zł wołali 12-13zł dawali , będę jutro od samego rana to dam swieże info

Napisano
Godzinę temu, Gość Tracer napisał:

w piątek rano 15zł wołali 12-13zł dawali , będę jutro od samego rana to dam swieże info

12 mi na polu dzisiaj rano dał dlatego wczoraj pytałem.