Gość Pan Napisano Czwartek o 13:55 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 13:55 24 minuty temu, Gość Michal napisał: Panowie ja również jestem producentem i niestety ziemniak w tym sezonie jest skreślony. Ceny nie będzie, taka jest prawda bez względu na to co powiecie na tym forum. Kolejny rok w plecy dla nas wszystkich. Kolejny mądrala i spekulant Cytuj
Gość Gość kra Napisano Czwartek o 14:14 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 14:14 Wtorek po 8 zł szło kupić rybitwy wiadomo że był upał itd ale 12 to standart ostatnim czasie więc raczej jesień będzie kiepska jeśli chodzi o cenę już gdzieś slyszałem że coś zaczynają sciągac a jeśli to będzie na taką skalę jak w 2025 to pozamiatane Cytuj
Gość NtC Napisano Czwartek o 14:41 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 14:41 25 minut temu, Gość Gość kra napisał: Wtorek po 8 zł szło kupić rybitwy wiadomo że był upał itd ale 12 to standart ostatnim czasie więc raczej jesień będzie kiepska jeśli chodzi o cenę już gdzieś slyszałem że coś zaczynają sciągac a jeśli to będzie na taką skalę jak w 2025 to pozamiatane Tym bardziej że w prognozach tydzień opadów. W idealnym momencie dla większości ziemniaków. A późne odmiany mają jeszcze czas złapać wode. Cytuj
Gość Master Napisano Czwartek o 15:30 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 15:30 Potato News Today Stres cieplny, zapotrzebowanie na wodę i opóźniony wzrost bulw budzą obawy w wielu częściach Europy, ale potwierdzone szkody w uprawach ziemniaków są najwyraźniejsze w Hiszpanii. Fala upałów pod koniec czerwca w Europie wprowadza nową niepewność do sezonu ziemniaków w 2026 r. Hiszpania już zgłasza stres upraw związany z upałami, a unijni monitorujący uprawy ostrzegają, że wysokie temperatury i ograniczone opady deszczu mogą nasilić stres wodny w częściach zachodniej i środkowej Europy. Obecna fala upałów pobiła rekordy temperatur w kilku krajach europejskich, a w niektórych regionach przekroczyła 40°C. Agencja Reuters poinformowała 27 czerwca, że wstępne rekordy temperatury w historii zostały ustanowione w Niemczech, Danii i Czechach, a Szwajcaria odnotowała nowy szczyt temperatury w czerwcu. We Włoszech, Francji, Holandii, Polsce i innych krajach również wydano ostrzeżenia przed silnymi upałami. Dla plantatorów ziemniaków problemem jest nie tylko ekstremalny upał w ciągu dnia, ale także pora zbiorów. W wielu regionach uprawa przechodzi przez newralgiczne fazy rozwoju łanu, zawiązywania bulw lub ich pęcznienia. Gdy wysokie temperatury zbiegają się ze wzrostem zapotrzebowania roślin na wodę i spadkiem wilgotności gleby, ryzyko związane z plonem i jego jakością może szybko wzrosnąć. Hiszpania wykazuje najwyraźniejsze ostrzeżenie dotyczące ziemniaków Najbardziej bezpośrednie skutki dla upraw ziemniaków odnotowano dotychczas w regionie Kastylia i León w Hiszpanii, będącym głównym obszarem produkcji ziemniaków w kraju. FreshPlaza poinformowała 1 czerwca, że region zmaga się już ze stresem cieplnym, ponieważ temperatury przez kilka kolejnych dni sięgały 34°C. Eduardo Arroyo, prezes Stowarzyszenia Producentów Ziemniaków w Kastylii i León, powiedział, że temperatury powyżej 30°C zahamowały rozwój upraw i ograniczyły wzrost bulw. W tym samym raporcie stwierdzono, że utrzymujące się upały zwiększyły zapotrzebowanie na nawadnianie, a plantatorzy priorytetowo traktowali ziemniaki w stosunku do innych upraw. Zauważono również, że uprawa miała trudności z prawidłowym zamykaniem rzędów, a wschody bulw uległy spowolnieniu. Aktualne szacunki cytowane w raporcie wskazywały, że plony mogą spaść o 10–15% w porównaniu ze standardowym sezonem, poniżej 45–46 ton z hektara oczekiwanych w optymalnych warunkach. Raport wskazał również na drugi czynnik ryzyka: zmniejszenie powierzchni zasiewów. W Kastylii i León powierzchnia zasiewów ma spaść o 10–15% w porównaniu z rokiem 2025. W Andaluzji odnotowano spadek powierzchni zasiewów o około 5%, co odpowiada około 10 000 hektarów, w wyniku opóźnień w zasiewach spowodowanych burzami. Sytuacja w Hiszpanii jest wynikiem trudnej kombinacji czynników takich jak zmniejszona powierzchnia upraw, stres cieplny, większe zapotrzebowanie na nawadnianie i niepewność co do terminu zbiorów. Wspólne Centrum Badawcze ostrzega przed rosnącym stresem wodnym w Europie Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej, w najnowszym raporcie monitoringu upraw MARS opublikowanym 22 czerwca, stwierdziło, że warunki uprawy w całej Europie pozostają generalnie korzystne, a uprawy letnie rozwijają się dobrze w większości regionów. Biuletyn ostrzegał jednak również, że sucha wiosna i fala upałów w maju obniżyły prognozy dotyczące plonów zimowych w niektórych częściach Europy Zachodniej, Środkowej i Wschodniej. Co ważniejsze, w przypadku ziemniaków i innych upraw letnich, JRC stwierdziło, że obawy narastają tam, gdzie rezerwy wilgoci w glebie pozostają na wyczerpaniu, a zapotrzebowanie na wodę rośnie. Ostrzegło, że wysokie temperatury i ograniczone opady deszczu, prognozowane do końca czerwca w dużej części Europy Zachodniej i Środkowej, nasilą stres wodny w uprawach i mogą zagrozić potencjałowi plonowania. JRC zidentyfikowało kilka obszarów budzących obawy, w tym środkowo-zachodnią Francję, południowe Czechy, zachodnią Słowację, Węgry, zachodnią Rumunię, zachodnią i środkową Ukrainę, południowo-zachodnie Niemcy i wschodnią Francję. Chociaż ziemniaki nie zostały wymienione w głównym ostrzeżeniu JRC, profil ryzyka jest istotny dla produkcji ziemniaków wszędzie tam, gdzie rośliny wchodzą w fazę rozwoju bulw pod wpływem wysokiej temperatury i wilgoci. Prognozy wskazują na niższe plony ziemniaków w kilku kluczowych krajach Holenderski magazyn rolniczy Nieuwe Oogst, w artykule na temat najnowszych prognoz JRC MARS, stwierdza, że w kilku ważnych krajach produkujących ziemniaki prognozy dotyczące plonów na rok 2026 są niższe niż w ubiegłym roku. Według danych Nieuwe Oogst, spodziewane plony ziemniaków w Holandii wyniosą 43,3 tony z hektara, co stanowi spadek o 6% w porównaniu z rokiem 2025. Prognozy dla Niemiec wskazują na 45,3 tony z hektara, co stanowi spadek o 1%. Prognozy dla Belgii wskazują na 42,8 tony z hektara, co stanowi spadek o 5%, a dla Polski – 30,5 tony z hektara, co stanowi spadek o 7%. Francja jest wyjątkiem wśród wymienionych krajów, z przewidywanymi plonami na poziomie 42,5 tony z hektara, co stanowi wzrost o 1% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Dane te należy traktować jako bieżące prognozy, a nie ostateczne rezultaty. Ostateczne plony będą w dużej mierze zależeć od opadów deszczu, dostępności nawadniania, wzorców temperatur i presji chorób w nadchodzących tygodniach. Dlaczego ciepło ma tak duże znaczenie dla ziemniaków ARVALIS, francuski instytut badań nad uprawami rolnymi, opublikował 4 czerwca analizę techniczną wyjaśniającą, dlaczego ziemniaki są szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury. Według ARVALIS, optymalny wzrost ziemniaków występuje przy średniej dziennej temperaturze około 18°C. Powyżej tego poziomu wzrost spowalnia, a w temperaturze około 28°C–30°C może się zatrzymać. Instytut podkreślił również różnicę między wzrostem w koronie a rozwojem bulw. Wysokie temperatury mogą sprzyjać wzrostowi wegetatywnemu części nadziemnej, ale bulwy rozwijają się w redlinie i są preferowane przez chłodniejsze warunki. ARVALIS stwierdził, że podczas wzrostu bulw wysokie temperatury mogą sprzyjać wydłużaniu się stolonów i hamować wzrost bulw, co może prowadzić do fizjologicznego odrostu i deformacji kształtu. Instytut zauważył jednak również, że odpowiednia wilgotność w redlinach, w połączeniu z dobrze rozwiniętą koroną, może pomóc ograniczyć skutki wysokich temperatur. To rozróżnienie jest istotne. Samo ciepło nie oznacza automatycznie nieurodzaju. Najpoważniejsze ryzyko pojawia się, gdy ciepło łączy się z niedostateczną wilgotnością gleby, słabym pokryciem koron drzew, odsłoniętymi redlinami lub przedłużającymi się ciepłymi nocami, które utrudniają regenerację roślin. Kryzys na rzece Pad we Włoszech uwypukla ryzyko związane z nawadnianiem Obecna sytuacja we Włoszech stanowi szersze ostrzeżenie dotyczące dostępności wody, chociaż najnowsze raporty z delty Padu nie dotyczą wyłącznie ziemniaków. Agencja Reuters poinformowała 27 czerwca, że przepływ Padu gwałtownie spadł w ciągu niecałych dwóch tygodni z powodu fali upałów, co pozwoliło słonej wodzie morskiej przedostać się nawet 18 km w głąb lądu. W raporcie poinformowano o zamknięciu kanałów irygacyjnych, aby zapobiec niszczeniu upraw przez słoną wodę, co negatywnie wpłynęłoby na plantatorów kukurydzy i ryżu, a także innych upraw w regionie delty. Dla producentów ziemniaków w innych częściach Europy przesłanie jest jasne: tam, gdzie dostępne jest nawadnianie, fale upałów zwiększają popyt; tam, gdzie zasoby wody są ograniczone, ryzyko dla upraw gwałtownie wzrasta. Rozwijająca się historia, ale nie ma jeszcze pełnej oceny szkód Na tym etapie dowody nie potwierdzają twierdzenia, że europejskie uprawy ziemniaków poniosły już rozległe, potwierdzone szkody. Bardziej realny obraz jest taki, że europejski sektor ziemniaczany jest pod rosnącą presją upałów i stresu wodnego, a Hiszpania wykazuje najwyraźniejsze, wczesne oznaki zagrożenia dla plonów. Następne dwa do trzech tygodni będą kluczowe. Oceny terenowe z Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Niemiec i Polski zadecydują, czy obecna fala upałów stanie się krótkotrwałym stresem, czy też poważniejszym problemem produkcyjnym i jakościowym dla europejskich zbiorów ziemniaków w 2026 roku. Na razie główne czynniki obserwacyjne są jasne: pęcznienie bulw, dostęp do nawadniania, wilgotność gleby, okrycie korony, ciepłe noce i wady jakościowe. W sezonie, który i tak kształtują nierównomierne warunki sadzenia i regionalne ekstremalne warunki pogodowe, najnowsza fala upałów w Europie jest kolejnym przypomnieniem, że ziemniaki pozostają jedną z upraw najbardziej narażonych na rosnącą zmienność letniej pogody. Cytuj
Sieradzak Napisano Czwartek o 15:33 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 15:33 50 minut temu, Gość NtC napisał: Tym bardziej że w prognozach tydzień opadów. W idealnym momencie dla większości ziemniaków. A późne odmiany mają jeszcze czas złapać wode. Tak będzie padać jak i do tej pory.10% ludziom pola zdemolowało albo utopiło a na reszcie areału Sahara. Cytuj
Gość Tracer Napisano Czwartek o 15:53 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 15:53 Zjazdowa dziś 12-15zł za żółtego Cytuj
Gość Krychu Napisano Czwartek o 16:16 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 16:16 42 minuty temu, Sieradzak napisał: Tak będzie padać jak i do tej pory.10% ludziom pola zdemolowało albo utopiło a na reszcie areału Sahara. A skupu od przyszłego tygodnia 50groszy. Powodzenia nam wszystkim! Cytuj
Gość Realista Napisano Czwartek o 20:35 Zgłoszenie Napisano Czwartek o 20:35 Weryfikacja ceny przyjdzie w momencie kiedy ludzie przekopią te wczesne odmiany, wtedy zacznie się szukanie ziemniaka, ale już nieliczni bedą go mieli. Z zachodu nie naściągają bo borykają się z większymi problemami niż my. Grad i susza spustoszyły plantację. Panowie co wróżą z fusów i przewidują kiepski rok, radzę zmienić branże i wziąć się do roboty. Cytuj
Gość kartofelek Napisano Piątek o 04:57 Zgłoszenie Napisano Piątek o 04:57 Na zamojszczyżnie ziemniaków to nawet na obiad nie nakopie, wczesnych w ogóle nie ma pod krzakiem albo byle co a póżniejsze odmiany dogorywają po upałach, deszczu od roztopów do wczoraj 35 litrów napadało. Cytuj
Gość Gość rolnik mazowsze Napisano Piątek o 06:40 Zgłoszenie Napisano Piątek o 06:40 Miałem całkiem ładna plantację ale jednak upały zrobiły swoje. Początkowo sądziłem że wczesne odmiany Irys Denar bardziej ucierpiały , lecz wczorajszy zabieg na grzyba i dokładną lustracja plantacji na całym polu pokazały że późne odmiany np Jurek też solidnie oberwał. Nie potrafię tego jeszcze ocenić jak to z tym będzie ale nie zapowiada się to dobrze. Wszystko zweryfikuje zbiór całości. Lecz nie pamiętam aby tak nagle się zmieniło na polu. Ziemniaki na późny zbiór planowałem zacząć kopać w przyszłym tygodniu ale jestem coś sceptycznie nastawiony do tego Cytuj
Gość Gość Napisano Piątek o 06:54 Zgłoszenie Napisano Piątek o 06:54 1 godzinę temu, Gość kartofelek napisał: Na zamojszczyżnie ziemniaków to nawet na obiad nie nakopie, wczesnych w ogóle nie ma pod krzakiem albo byle co a póżniejsze odmiany dogorywają po upałach, deszczu od roztopów do wczoraj 35 litrów napadało. U mnie maj 17litrow czerwiec 28litrow. 1 lipca z burzy 15litrow do tego dwa razy piękny grad.Sasiad ma 15ha porzeczki czarnej to są same rodzynki wszystko upalone i 90%spadło. Cytuj
Gość Marian Napisano Piątek o 07:11 Zgłoszenie Napisano Piątek o 07:11 W dniu 1.07.2026 o 19:17, Gość Komand napisał: Panowie rolnicy, producenci, koledzy, głównie ci zagłębi ziemniaczanych. Opamiętajcie się do ku.. nędzy. Spójrzcie przez pryzmat całego kraju i Europy a nie tylko za miedze u sąsiada.ziemniaka jest mniej nasadzone, straty z powodu upałów i suszy ogromne. Zacznijcie liczyć koszty i nie spiepszcie tego sezonu. Pozdrawiam myślących Cytuj
Gość kartofelek Napisano Piątek o 07:19 Zgłoszenie Napisano Piątek o 07:19 Pogoda swoje w tym roku zrobiła , ale widać że było to potrzebne bo trochę zatrzyma ten wyścig szczurów . Cytuj
Gość Master Napisano Piątek o 07:35 Zgłoszenie Napisano Piątek o 07:35 Pamiętam jak tu na forum była mowa o dużych nasadzeniach . Ogólnie z tego co zapamiętałem , to były wypowiedzi że "biało jest na polach " Wnioskować można ,że ludzie poszli we wczesnego ziemniaka ? Jest dopiero początek lipca i musi się ten wczesny przewalić po prostu . Niech kopią i sadzą te pekiny... Późny ziemniak dopiero pokaże wydajność i cenę . Cytuj
Gość Gosc. Napisano Piątek o 08:13 Zgłoszenie Napisano Piątek o 08:13 30 minut temu, Gość Master napisał: Pamiętam jak tu na forum była mowa o dużych nasadzeniach . Ogólnie z tego co zapamiętałem , to były wypowiedzi że "biało jest na polach " Wnioskować można ,że ludzie poszli we wczesnego ziemniaka ? Jest dopiero początek lipca i musi się ten wczesny przewalić po prostu . Niech kopią i sadzą te pekiny... Późny ziemniak dopiero pokaże wydajność i cenę . I co mądrego napisałeś? Dobrze że sadzą wczesnego to masz większe szanse na lepszy zbyt późnych. Politykierstwo, tchórzostwo i bajkopisarstwo do sukcesu nie doprowadzi. Szczekanie na siebie a nie na tych co nas do upadku prowadzą. Cytuj
Gość Master Napisano Piątek o 08:56 Zgłoszenie Napisano Piątek o 08:56 30 minut temu, Gość Gosc. napisał: I co mądrego napisałeś? Dobrze że sadzą wczesnego to masz większe szanse na lepszy zbyt późnych. Politykierstwo, tchórzostwo i bajkopisarstwo do sukcesu nie doprowadzi. Szczekanie na siebie a nie na tych co nas do upadku prowadzą. A napisałem właśnie ! Przynajmniej teraz wiadomo statystycznie o co chodzi . Skoro większość poszła we wczesnego , to teraz jest łatwiej zrozumieć czemu nie ma ceny . Patrzę realnie na rzeczywistość i nie widzę tu żadnego "bajkopisarstwa" jak to przytoczyłeś . "Nasz" rynek kształtuje głownie Europa . Więc jak tam będzie mniej , to logiczne ,że nie będą do nas eksportować swojego . Jeśli u nas również będzie mniej , to cena wzrośnie . "Szczekanie na siebie a nie na tych co nas do upadku prowadzą. " Z kim chcesz włączyć ? Wszystko jest ustawione i ustalone ! Polska nie jest suwerena tak samo jak inne państwa . Wiesz kto rządzi światem ? Żymianie ! Mają wszystko w swoich łapach łącznie z Polską. Myślisz ,że jak wybierzesz partię która ci najbardziej odpowiada to zmieni coś w tym kraju ? Absolutnie , bo rozkazy płyną a wasale muszą je wykonywać niezależnie jaka by władza nie była . Widzisz co się dzieje z pieniądzem ? Niedługo będziesz zmuszony do cyfrowej gotówki a finalnie nic nie kupisz i nie sprzedaż jak nie będziesz miał znamienia bestii ! Cytuj
Gość Janek Napisano Piątek o 09:12 Zgłoszenie Napisano Piątek o 09:12 Godzinę temu, Gość Master napisał: Pamiętam jak tu na forum była mowa o dużych nasadzeniach . Ogólnie z tego co zapamiętałem , to były wypowiedzi że "biało jest na polach " Wnioskować można ,że ludzie poszli we wczesnego ziemniaka ? Jest dopiero początek lipca i musi się ten wczesny przewalić po prostu . Niech kopią i sadzą te pekiny... Późny ziemniak dopiero pokaże wydajność i cenę . Masz rację jak skończą się włókniny to wszystko się okaże i plon I cena, ale ja myślę,że każdy będzie kopał ile się da,w tamtym roku sierpień wrzesień jeszcze jakoś szło sprzedać i coś zarobic. Cytuj
Gość Master Napisano Piątek o 10:50 Zgłoszenie Napisano Piątek o 10:50 1 godzinę temu, Gość Janek napisał: Masz rację jak skończą się włókniny to wszystko się okaże i plon I cena, ale ja myślę,że każdy będzie kopał ile się da,w tamtym roku sierpień wrzesień jeszcze jakoś szło sprzedać i coś zarobic. Rok rokwi nie równy . Nikt mądry nie jest co będzie na 100% ale z obserwacji można wywnioskować , że nie będzie to taki sam rok nadprodukcji jaki był w 2025 . Dopiero jest początek lipca . Pogoda zweryfikuje wszystko . Cytuj
Gość Gość Napisano Piątek o 11:28 Zgłoszenie Napisano Piątek o 11:28 28 minut temu, Gość Master napisał: Rok rokwi nie równy . Nikt mądry nie jest co będzie na 100% ale z obserwacji można wywnioskować , że nie będzie to taki sam rok nadprodukcji jaki był w 2025 . Dopiero jest początek lipca . Pogoda zweryfikuje wszystko . Nadprodukcji takiej napewno nie będzie ale to nie oznacza jeszcze wyższej ceny.W tym roku bardzo dużo wróciło na pola żeby cena skoczyła muszą wystąpić braki albo duże zainteresowanie Rumuni. Cytuj
Gość Gość kra Napisano Piątek o 13:42 Zgłoszenie Napisano Piątek o 13:42 W dniu 15.01.2024 o 18:43, Gość Tom napisał: Przecież ziemniaka jest opór i nie braknie nie takie lata były że ko 30 się w wakacje sprzedawało i przyszła jesień i zachwytem ceną i prognozami zweryfikowała więc ja optymistą nie jestem na ten rok co do ceny i zejscia Cytuj
Gość Swietokrzyskie Napisano Piątek o 16:02 Zgłoszenie Napisano Piątek o 16:02 2 godziny temu, Gość Gość kra napisał: W dniu 15.01.2024 o 17:43, Gość Tom napisał: Przecież ziemniaka jest opór i nie braknie nie takie lata były że ko 30 się w wakacje sprzedawało i przyszła jesień i zachwytem ceną i prognozami zweryfikowała więc ja optymistą nie jestem na ten rok co do ceny i zejscia Expand Gdzie ten opór? W mojej okolicy dużo mniej I jeszcze marne ja mam tylko 0.5ha I sobie detaluje,ale zawsze o tej porze już miałem swoje teraz jest po 7-10 pod krzakiem wielkości jajek więc narazie kupuje. Cytuj
Gość Tracer Napisano Piątek o 16:27 Zgłoszenie Napisano Piątek o 16:27 Zjazdowa 30zł wołają za worek aktualnie także tendencja wzrostowa Cytuj
Gość Szczery Napisano Piątek o 16:47 Zgłoszenie Napisano Piątek o 16:47 9 godzin temu, Gość Master napisał: Pamiętam jak tu na forum była mowa o dużych nasadzeniach . Ogólnie z tego co zapamiętałem , to były wypowiedzi że "biało jest na polach " Wnioskować można ,że ludzie poszli we wczesnego ziemniaka ? Jest dopiero początek lipca i musi się ten wczesny przewalić po prostu . Niech kopią i sadzą te pekiny... Późny ziademniak dopiero pokaże wydajność i cenę . Mój sąsiad jeszcze wywozi starego i rowy zapełnia. Ja to w tym roku chce wyprzedac przed zimą, bo jak patrze na sąsiada jak to wywozi to masakra Cytuj
Gość Master Napisano Piątek o 17:34 Zgłoszenie Napisano Piątek o 17:34 42 minuty temu, Gość Szczery napisał: Mój sąsiad jeszcze wywozi starego i rowy zapełnia. Ja to w tym roku chce wyprzedac przed zimą, bo jak patrze na sąsiada jak to wywozi to masakra No cóż każdy ma swój rozum , ale takie pytanie zadam . Po co było ci to sadzić ? Cytuj
Gość Janek Napisano Piątek o 19:40 Zgłoszenie Napisano Piątek o 19:40 2 godziny temu, Gość Szczery napisał: Mój sąsiad jeszcze wywozi starego i rowy zapełnia. Ja to w tym roku chce wyprzedac przed zimą, bo jak patrze na sąsiada jak to wywozi to masakra I właśnie w tym będzie problem,bo każdy będzie chciał się wyzbyć przed zimą Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi