Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość gosc gosc kujawy
Napisano

Te 50gr to na pakowanie tak? Obrana to ile teraz zlotowke?

Gość Gosc
Napisano

Są ładne plantacje ale też są i w stanie tragicznym. Także może na jesieni już być ciekawie, choć zobaczymy jak zachód Europy wygląda w tym temacie.

Gość Producent
Napisano

U mnie cebula lipa, od czasu kiedy uprawiam nie miałem takiego problemu z wciornastkiem. Upał niestamowity bez wody i wygląda to tak, że nie zdąży szczypioru załamać, zaschnie tak jak stoi

Gość Chickonion
Napisano
3 godziny temu, Gość Producent napisał:

U mnie cebula lipa, od czasu kiedy uprawiam nie miałem takiego problemu z wciornastkiem. Upał niestamowity bez wody i wygląda to tak, że nie zdąży szczypioru załamać, zaschnie tak jak stoi

A jaki przedział wielkości masz główek?

U mnie wciornastek zredukował bardzo mocno plon.  Nie pamiętam żeby było tak trudno walczyć z nim a uprawiam cebule od 11 lat.

Gość Gość
Napisano

W lubelskim susza zrobiła swoje od wiosny praktycznie nie pada teraz ten upał i praktycznie zakończyła swoją wegetację, większość cebul 5 cm więc będzie bardzo słabo 

Gość ggg
Napisano

W tym roku z wciornastkiem było całkiem nieźle, tragedia to była 2-3 sezony temu. Plon zapowiada się ładny. Wczoraj poszedł fazor.

Gość Tracer
Napisano

Ja właśnie jestem po kopaniu cebuli z dymki i bardzo lichutko to wygląda 🤨 Dodam że plantacja była nawadniana  

Gość ESI CENTRUM
Napisano

Jak kolega wyżej pisał jedzie jeszcze z zachodu starą cebula także o jakieś wielkiej podwyżce nie ma szans póki co, choć zainteresowanie młoda jest bardzo duże. 70-80gr swoją dymkę podaje na pakowanie, towar z ładna łuska. Pozdrawiam 

Gość Tomasz
Napisano

Póki nie zobaczę wyższej ceny na obraną cebulę, to nie uwierzę w wyższą cenę łuski. Ceny w Polsce rzadko doganiają Europe.

Napisano

A co z cebula zimowa w tym roku? Macie jeszcze coś na polach? Przy ilosci 10% jaka przezimowala to rynek powinien ja wciągnąć nosem. Wiosenna jaką wydajność średnia 30t/ha? Najlepsze jest to że pośrednicy co roku mają ta sama śpiewkę... cebuli jest pod dostatkiem🤣 worek chyba 14 zl/15 kg a tydzien wczesniej do 16 zl/15 kg placil.. wygląda na to że łuska droższa niż obierana. Interesujące podejście płatników. Ciekawe czy popyt na łuskę zachowa taka energię na najbliższe tygodnie hmm?

Gość Gość gosc gosc kujawy
Napisano

Worek ma troche lepsza cene bo wlasnie zimowek bylo malo to podaz mala i jakos to troche idzie a przemysl twardo cene niska trzyma. Niedlugo zaczna kopac wiosenne to pewnie i worek spadnie. Slabo to wyglada i raczej na lepiej sie niezanosi.

Gość Gość 25
Napisano
Godzinę temu, Gość Gość gosc gosc kujawy napisał:

Worek ma troche lepsza cene bo wlasnie zimowek bylo malo to podaz mala i jakos to troche idzie a przemysl twardo cene niska trzyma. Niedlugo zaczna kopac wiosenne to pewnie i worek spadnie. Slabo to wyglada i raczej na lepiej sie niezanosi.

A jak chłodnie są limity czy można wozić bez limitu 

Gość Rolnik Kaziu
Napisano
7 godzin temu, Gość Tomasz napisał:

Póki nie zobaczę wyższej ceny na obraną cebulę, to nie uwierzę w wyższą cenę łuski. Ceny w Polsce rzadko doganiają Europe.

A jak Frost płaci może ktoś wie ?

Gość Rolnik Zbyszek
Napisano
8 godzin temu, Gość Farmer napisał:

Cena jest niska ale szykuje się zmiana cenników tak samo jak NL . 

Tak się szykuje że wszędzie limity i cały czas jest problem z jakością 

Gość Chickonion
Napisano

Wiele czynników daje do myślenia o dobrym sezonie dla producentów cebuli ale narazie nic sie nie dzieje. Może boją sie zrobić ruch.

Gość Rolnikoski
Napisano

Firma Stanek szukać cebuli w Polsce ( ogłoszenie na igrit ), wiedz, że coś się za granicą dzieje. Chyba w Holandii za drogo. Koledzy trzymajcie ceny!!!

Gość Barbaro
Napisano

To samo uważam, stanka na igricie nie widziałem 3 lata czyli w Holandii cebula drożeje, ceny w górę i niech wszyscy płacą, nie będziemy kolejny sezon robic za grosze

Gość Michał
Napisano
9 godzin temu, Gość Barbaro napisał:

To samo uważam, stanka na igricie nie widziałem 3 lata czyli w Holandii cebula drożeje, ceny w górę i niech wszyscy płacą, nie będziemy kolejny sezon robic za grosze

Myślicie koledzy ze coś zdrożeje ta cebula w najbliższych tygodniach??