Gość Stefan Napisano 12 Maja Zgłoszenie Napisano 12 Maja 43 minuty temu, Gość Sąd 24 napisał: Rozmawiałem z klientem który dużo kupuje jabłek . Powiedział że zagranicą nie akceptuje podwyżek cen i rezygnują z zamówień . Jeśli nie byłoby jabłek w innych krajach to może wtedy ceny by podnosili , ale jak się okazuje są jeszcze jabłka nie tylko w Polsce . Są już miękkie owoce i w najbliższych tygodniach na nich będzie się skupiał handel . A ci ci miał powiedzieć klient? Wiadomo że chce kupić jak najtaniej i nie chce słyszeć o podwyżkach Cytuj
Gość Sad Napisano 12 Maja Zgłoszenie Napisano 12 Maja Jabłek nie ma i nie będzie,zakodujcie sobie to kupujący,Empair,wszystkie Jonagoldy typu Prince są wymiecione pusto na drzewach.Zawiazki już zżółkły i spadają albo spadły.Sytuacja jest naprawdę dramatyczna.Nie pamiętam takiego czegoś i nigdy tak nie miałem pomimo sądów na Górce. Cytuj
Gość Beata wgr Napisano 13 Maja Zgłoszenie Napisano 13 Maja 15 godzin temu, Gość Sąd 24 napisał: Rozmawiałem z klientem który dużo kupuje jabłek . Powiedział że zagranicą nie akceptuje podwyżek cen i rezygnują z zamówień . Jeśli nie byłoby jabłek w innych krajach to może wtedy ceny by podnosili , ale jak się okazuje są jeszcze jabłka nie tylko w Polsce . Są już miękkie owoce i w najbliższych tygodniach na nich będzie się skupiał handel . Cały świat widzi dane z WAPA o zapasach wiedz co się dziwić ze nie chcą podnieć ceny.. Jabłka wciąż jest dużo w Europie.. Na jesieni gali też będzie dużo bo dobrze zniosła mrozy.. Cytuj
Gość Andrzej Napisano 13 Maja Zgłoszenie Napisano 13 Maja I co tam widać w zapasach WAPA? Na dzień 1 kwietnia? Jak wyglądają zapasy po 40 dniach dobrego handlu z Polski jabłkiem deserowym, jak i przemysłowym sypanych z komor ciągiem. Odmiana numer 1 podana w WAPA był Golden, spróbuj dziś kupic kilka aut. Mamy połowę maja, jak będzie wyglądał handel w połowie czerwca? Ok, na zachodzie też jest więcej jabłek w komorach. Ale na tyle dużo żeby eksportowali? Jedynie Wlosi, duży producent, duży eksporter. Czy za 20-30 groszy podwyższenia cen na dziś w Polsce, opłaci się ściągać z zachodu? Cytuj
Gość Stefan Napisano 13 Maja Zgłoszenie Napisano 13 Maja 44 minuty temu, Gość Andrzej napisał: I co tam widać w zapasach WAPA? Na dzień 1 kwietnia? Jak wyglądają zapasy po 40 dniach dobrego handlu z Polski jabłkiem deserowym, jak i przemysłowym sypanych z komor ciągiem. Odmiana numer 1 podana w WAPA był Golden, spróbuj dziś kupic kilka aut. Mamy połowę maja, jak będzie wyglądał handel w połowie czerwca? Ok, na zachodzie też jest więcej jabłek w komorach. Ale na tyle dużo żeby eksportowali? Jedynie Wlosi, duży producent, duży eksporter. Czy za 20-30 groszy podwyższenia cen na dziś w Polsce, opłaci się ściągać z zachodu? Już byli pisane wcześniej.polak ma oddawać za darmo.co innego Włoch. Oplaci się ściągnąć od Włocha nawet gdy wychodzi 50 hr drożej.czego wy nie rozumiecie Cytuj
Gość Kamil Napisano 13 Maja Zgłoszenie Napisano 13 Maja Do gosc kupiec A dlaczego śmieszny człowieku masz nie oddawać vatu? Ja swoich kupców nauczyłem rozumu bardzo szybko. No może z niektórymi zakapiorami byl problem, bo nie grzeszą inteligencja. Podawana cena jest cena netto. Chcesz fv? Płacisz VAT ktory potem sobie odliczasz, a ja go muszę w US zapłacić. Więc z jakiej paki ja mam jeszcze oddawać 5%? Ja wystawiam fv na każdy towar i mam sie dobrze. Nie ma sie co dziwić komus, ze wystawiając fv chce ten VAT ktory potem musi oddać. Więc troszkę pokory. W ogole jakoś sie telefony rozdzwonily, na przyszły sezon zamawiają, odnawiają kontakt. A przecież nic nie zmarzło. Komu cos zostało niech sie cieszy. Grojec zostalo bardzo malo. Sa sady na pełny zbior tylko co z tego, jak to mamy procent w gospodarstwach. Pozdrawiam Cytuj
Gość Beata wgr Napisano 13 Maja Zgłoszenie Napisano 13 Maja 2 godziny temu, Gość Andrzej napisał: I co tam widać w zapasach WAPA? Na dzień 1 kwietnia? Jak wyglądają zapasy po 40 dniach dobrego handlu z Polski jabłkiem deserowym, jak i przemysłowym sypanych z komor ciągiem. Odmiana numer 1 podana w WAPA był Golden, spróbuj dziś kupic kilka aut. Mamy połowę maja, jak będzie wyglądał handel w połowie czerwca? Ok, na zachodzie też jest więcej jabłek w komorach. Ale na tyle dużo żeby eksportowali? Jedynie Wlosi, duży producent, duży eksporter. Czy za 20-30 groszy podwyższenia cen na dziś w Polsce, opłaci się ściągać z zachodu? Kupcy że świata się sugerują danymi WAPA bo to informacja idzie na cały świat i od tej informacji ustalają ceny.... Przecież około tygodnia temu na sortownie nie było jabłka i pomimo to ceny nie urosły.. Bo dane WAPA pokazywały duze zapasy w Europie.. Cytuj
Gość gość Napisano 14 Maja Zgłoszenie Napisano 14 Maja 9 godzin temu, Gość Abc napisał: Jakie ceny idareda, goldena princa ? Prince na sortowanie 1,8-1,9. Reszty nie mam Cytuj
Gość Marian Napisano 14 Maja Zgłoszenie Napisano 14 Maja 3 godziny temu, Gość gość napisał: Prince na sortowanie 1,8-1,9. Reszty nie mam Wszystko koło 2. Przewaga 1,8-1,9. Powoli do góry ale trzeba cierpliwości Cytuj
Gość Kupiec Napisano 14 Maja Zgłoszenie Napisano 14 Maja W dniu 13.05.2026 o 10:24, Gość Kamil napisał: Do gosc kupiec A dlaczego śmieszny człowieku masz nie oddawać vatu? Ja swoich kupców nauczyłem rozumu bardzo szybko. No może z niektórymi zakapiorami byl problem, bo nie grzeszą inteligencja. Podawana cena jest cena netto. Chcesz fv? Płacisz VAT ktory potem sobie odliczasz, a ja go muszę w US zapłacić. Więc z jakiej paki ja mam jeszcze oddawać 5%? Ja wystawiam fv na każdy towar i mam sie dobrze. Nie ma sie co dziwić komus, ze wystawiając fv chce ten VAT ktory potem musi oddać. Więc troszkę pokory. W ogole jakoś sie telefony rozdzwonily, na przyszły sezon zamawiają, odnawiają kontakt. A przecież nic nie zmarzło. Komu cos zostało niech sie cieszy. Grojec zostalo bardzo malo. Sa sady na pełny zbior tylko co z tego, jak to mamy procent w gospodarstwach. Pozdrawiam Śmieszny to jesteś ty internetowy wojowniku. Już widzę jak wystawiasz na wszystko fakturę. EOT (jak wiesz co to znaczy). Cytuj
Gość Handel2026 Napisano 14 Maja Zgłoszenie Napisano 14 Maja 4 godziny temu, Gość Marian napisał: Wszystko koło 2. Przewaga 1,8-1,9. Powoli do góry ale trzeba cierpliwości No nie wiem kto ci tyle płaci,, konkretnie Sun sad/Chynów, płaci za prince 1,5zł do tego dobrej jakości ..Export mam wrażenie siada Egipt juz nie chce jabłka, jednie wchód cos tam chce..jabłka jeszcze sporo .. Cytuj
Gość Zorientowany Napisano 14 Maja Zgłoszenie Napisano 14 Maja 3 godziny temu, Gość Handel2026 napisał: No nie wiem kto ci tyle płaci,, konkretnie Sun sad/Chynów, płaci za prince 1,5zł do tego dobrej jakości ..Export mam wrażenie siada Egipt juz nie chce jabłka, jednie wchód cos tam chce..jabłka jeszcze sporo .. Sunsad 1,7 za princa bo dzwoniłem i zostawiłem z Panem B. nie siej fermentu handlarzu bez grosza Cytuj
Gość Kamil Napisano 15 Maja Zgłoszenie Napisano 15 Maja (edytowane) ty dyskusje uważasz za zakończona? Ja z tobą nawet nie dyskutowałem ... <ciach> Edytowane 15 Maja przez Sebastian Pawłowski dyskusja idzie w złym kierunku czyli obrażania się i z tej racji będzie w tym momencie ucięta Cytuj
Gość Sadownik wgr.. Napisano 15 Maja Zgłoszenie Napisano 15 Maja 14 godzin temu, Gość Zorientowany napisał: Sunsad 1,7 za princa bo dzwoniłem i zostawiłem z Panem B. nie siej fermentu handlarzu bez grosza Dziś też dzwoniłem no jest 1,7zl ale prince ciemny musi być 80 % wybarwienia i twardy 7kg Cytuj
Gość Cielmik Napisano 15 Maja Zgłoszenie Napisano 15 Maja 31 minut temu, Gość Sadownik wgr.. napisał: Dziś też dzwoniłem no jest 1,7zl ale prince ciemny musi być 80 % wybarwienia i twardy 7kg I taki powinien być towar. A nie kapcie na Rumuna czy Biedronke Cytuj
Gość Marcin Napisano 15 Maja Zgłoszenie Napisano 15 Maja 19 godzin temu, Gość Handel2026 napisał: Chyba dawno w sadzie nie byliście i nie widzicie co się dzieje, ze tak tanio jablko podajecie Cytuj
Gość Edek Napisano 15 Maja Zgłoszenie Napisano 15 Maja 6 godzin temu, Gość Marcin napisał: Chyba dawno w sadzie nie byliście i nie widzicie co się dzieje, ze tak tanio jablko podajecie Wytłumacz proszę co ma aktualna sytuacja w sadzie (domyślam się , że masz na myśli małą liczbę zawiązków) z pozostałą do sprzedania ilością jabłek w chłodniach ? Cytuj
Gość Marcin Napisano 16 Maja Zgłoszenie Napisano 16 Maja 12 godzin temu, Gość Edek napisał: Wytłumacz proszę co ma aktualna sytuacja w sadzie (domyślam się , że masz na myśli małą liczbę zawiązków) z pozostałą do sprzedania ilością jabłek w chłodniach ? Edek marny handlarzu chodzi o to, ze trzeba zarobić na " starym " jabłko bo w nowym sezonie będzie go bardzo mało Cytuj
Gość Czarnowidz Napisano 16 Maja Zgłoszenie Napisano 16 Maja 15 godzin temu, Gość Edek napisał: Wytłumacz proszę co ma aktualna sytuacja w sadzie (domyślam się , że masz na myśli małą liczbę zawiązków) z pozostałą do sprzedania ilością jabłek w chłodniach ? Są tacy, którzy będą trzymać stare jabłko do grudnia.Trzymanie starego jabłka w stanie świeżym przez np. 15 miesięcy jest ryzykowne, to fakt, ale, gdy go przetworzymy na susz, kostkę, marmoladę, moszcz.... Wydłużymy znaczenie przydatność do spożycia i możliwość zarobku. Teraz.... Czy warto dziś kupić zdrowe jabłko z KA za 1,5 zł/kg i się zabezpieczyć ? Czy czekać do nowych i ryzykować, bo prawdopodobieństwo, że brudny spad z oczkami będzie min. 1,3zł/kg jest wysokie. Taka, to właśnie jest zależność. Ostatecznie sytuację rozjaśni ,,Jan" w czerwcu i wiedzą o tym sadownicy jak i druga strona, czyli szeroko rozumiani odbiorcy. Jeszcze jedno, Włoch, czy Francuz sprzedaje tanio jak w Polsce jest full, z chwilą gdy okaże się że u nas jest duuuuży niedobór zapomnijmy o 0,5E. Cytuj
Gość Xyz Napisano 16 Maja Zgłoszenie Napisano 16 Maja Są jakieś szanse na wzrosty cen w najbliższym czasie? Cytuj
Gość Stefan Napisano 16 Maja Zgłoszenie Napisano 16 Maja 27 minut temu, Gość Czarnowidz napisał: Są tacy, którzy będą trzymać stare jabłko do grudnia.Trzymanie starego jabłka w stanie świeżym przez np. 15 miesięcy jest ryzykowne, to fakt, ale, gdy go przetworzymy na susz, kostkę, marmoladę, moszcz.... Wydłużymy znaczenie przydatność do spożycia i możliwość zarobku. Teraz.... Czy warto dziś kupić zdrowe jabłko z KA za 1,5 zł/kg i się zabezpieczyć ? Czy czekać do nowych i ryzykować, bo prawdopodobieństwo, że brudny spad z oczkami będzie min. 1,3zł/kg jest wysokie. Taka, to właśnie jest zależność. Ostatecznie sytuację rozjaśni ,,Jan" w czerwcu i wiedzą o tym sadownicy jak i druga strona, czyli szeroko rozumiani odbiorcy. Jeszcze jedno, Włoch, czy Francuz sprzedaje tanio jak w Polsce jest full, z chwilą gdy okaże się że u nas jest duuuuży niedobór zapomnijmy o 0,5E. Ale Włoch to Włoch.moze zarobić.polak musi za darmo dawac.spac w lepiance I robić starym Ursusem. Włoch ma 8nne koszty podobno Cytuj
Gość Wszędzie dobrze gdzie..... Napisano 16 Maja Zgłoszenie Napisano 16 Maja 2 godziny temu, Gość Stefan napisał: Ale Włoch to Włoch.moze zarobić.polak musi za darmo dawac.spac w lepiance I robić starym Ursusem. Włoch ma 8nne koszty podobno Stefan naprawdę śpisz w lepiance i nadal jeździsz starym Ursusem?Tak źle ci się wiedzie? to może zmień zawòd,bo nawet zwykła sprzątaczka ma lepiej po co marnujesz życie w tym sadzie Cytuj
Gość Handel2026 Napisano 16 Maja Zgłoszenie Napisano 16 Maja 3 godziny temu, Gość Xyz napisał: Są jakieś szanse na wzrosty cen w najbliższym czasie? Od września. Cytuj
Gość Romek Napisano 16 Maja Zgłoszenie Napisano 16 Maja 7 godzin temu, Gość Handel2026 napisał: Od września. Wcale nie. Jabłko drożeje, powoli ale jednak. Nie mówię o cwaniakach z tych niby grup ale o firmach kupujących na gotowo. Prince i inne czerwone 1,9-2 w karton nakładane. Jak ominiesz jednego pośrednika masz juz 2,2. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi