Gość Stefan Napisano wczoraj o 14:14 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 14:14 43 minuty temu, Gość Sąd 24 napisał: Rozmawiałem z klientem który dużo kupuje jabłek . Powiedział że zagranicą nie akceptuje podwyżek cen i rezygnują z zamówień . Jeśli nie byłoby jabłek w innych krajach to może wtedy ceny by podnosili , ale jak się okazuje są jeszcze jabłka nie tylko w Polsce . Są już miękkie owoce i w najbliższych tygodniach na nich będzie się skupiał handel . A ci ci miał powiedzieć klient? Wiadomo że chce kupić jak najtaniej i nie chce słyszeć o podwyżkach Cytuj
Gość Sad Napisano 22 godziny temu Zgłoszenie Napisano 22 godziny temu Jabłek nie ma i nie będzie,zakodujcie sobie to kupujący,Empair,wszystkie Jonagoldy typu Prince są wymiecione pusto na drzewach.Zawiazki już zżółkły i spadają albo spadły.Sytuacja jest naprawdę dramatyczna.Nie pamiętam takiego czegoś i nigdy tak nie miałem pomimo sądów na Górce. Cytuj
Gość Beata wgr Napisano 10 godzin temu Zgłoszenie Napisano 10 godzin temu 15 godzin temu, Gość Sąd 24 napisał: Rozmawiałem z klientem który dużo kupuje jabłek . Powiedział że zagranicą nie akceptuje podwyżek cen i rezygnują z zamówień . Jeśli nie byłoby jabłek w innych krajach to może wtedy ceny by podnosili , ale jak się okazuje są jeszcze jabłka nie tylko w Polsce . Są już miękkie owoce i w najbliższych tygodniach na nich będzie się skupiał handel . Cały świat widzi dane z WAPA o zapasach wiedz co się dziwić ze nie chcą podnieć ceny.. Jabłka wciąż jest dużo w Europie.. Na jesieni gali też będzie dużo bo dobrze zniosła mrozy.. Cytuj
Gość Andrzej Napisano 9 godzin temu Zgłoszenie Napisano 9 godzin temu I co tam widać w zapasach WAPA? Na dzień 1 kwietnia? Jak wyglądają zapasy po 40 dniach dobrego handlu z Polski jabłkiem deserowym, jak i przemysłowym sypanych z komor ciągiem. Odmiana numer 1 podana w WAPA był Golden, spróbuj dziś kupic kilka aut. Mamy połowę maja, jak będzie wyglądał handel w połowie czerwca? Ok, na zachodzie też jest więcej jabłek w komorach. Ale na tyle dużo żeby eksportowali? Jedynie Wlosi, duży producent, duży eksporter. Czy za 20-30 groszy podwyższenia cen na dziś w Polsce, opłaci się ściągać z zachodu? Cytuj
Gość Stefan Napisano 8 godzin temu Zgłoszenie Napisano 8 godzin temu 44 minuty temu, Gość Andrzej napisał: I co tam widać w zapasach WAPA? Na dzień 1 kwietnia? Jak wyglądają zapasy po 40 dniach dobrego handlu z Polski jabłkiem deserowym, jak i przemysłowym sypanych z komor ciągiem. Odmiana numer 1 podana w WAPA był Golden, spróbuj dziś kupic kilka aut. Mamy połowę maja, jak będzie wyglądał handel w połowie czerwca? Ok, na zachodzie też jest więcej jabłek w komorach. Ale na tyle dużo żeby eksportowali? Jedynie Wlosi, duży producent, duży eksporter. Czy za 20-30 groszy podwyższenia cen na dziś w Polsce, opłaci się ściągać z zachodu? Już byli pisane wcześniej.polak ma oddawać za darmo.co innego Włoch. Oplaci się ściągnąć od Włocha nawet gdy wychodzi 50 hr drożej.czego wy nie rozumiecie Cytuj
Gość Kamil Napisano 7 godzin temu Zgłoszenie Napisano 7 godzin temu Do gosc kupiec A dlaczego śmieszny człowieku masz nie oddawać vatu? Ja swoich kupców nauczyłem rozumu bardzo szybko. No może z niektórymi zakapiorami byl problem, bo nie grzeszą inteligencja. Podawana cena jest cena netto. Chcesz fv? Płacisz VAT ktory potem sobie odliczasz, a ja go muszę w US zapłacić. Więc z jakiej paki ja mam jeszcze oddawać 5%? Ja wystawiam fv na każdy towar i mam sie dobrze. Nie ma sie co dziwić komus, ze wystawiając fv chce ten VAT ktory potem musi oddać. Więc troszkę pokory. W ogole jakoś sie telefony rozdzwonily, na przyszły sezon zamawiają, odnawiają kontakt. A przecież nic nie zmarzło. Komu cos zostało niech sie cieszy. Grojec zostalo bardzo malo. Sa sady na pełny zbior tylko co z tego, jak to mamy procent w gospodarstwach. Pozdrawiam Cytuj
Gość Beata wgr Napisano 6 godzin temu Zgłoszenie Napisano 6 godzin temu 2 godziny temu, Gość Andrzej napisał: I co tam widać w zapasach WAPA? Na dzień 1 kwietnia? Jak wyglądają zapasy po 40 dniach dobrego handlu z Polski jabłkiem deserowym, jak i przemysłowym sypanych z komor ciągiem. Odmiana numer 1 podana w WAPA był Golden, spróbuj dziś kupic kilka aut. Mamy połowę maja, jak będzie wyglądał handel w połowie czerwca? Ok, na zachodzie też jest więcej jabłek w komorach. Ale na tyle dużo żeby eksportowali? Jedynie Wlosi, duży producent, duży eksporter. Czy za 20-30 groszy podwyższenia cen na dziś w Polsce, opłaci się ściągać z zachodu? Kupcy że świata się sugerują danymi WAPA bo to informacja idzie na cały świat i od tej informacji ustalają ceny.... Przecież około tygodnia temu na sortownie nie było jabłka i pomimo to ceny nie urosły.. Bo dane WAPA pokazywały duze zapasy w Europie.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi