Gość Rolnik Napisano 3 Maja Zgłoszenie Napisano 3 Maja W dniu 1.05.2026 o 10:27, Gość Romek napisał: W tym sezon po tych mrozach nawet Gala nie będzie na jesieni gdy gala zazwyczaj bardzo dobrze znosiła przymrozki.. O nich odmianach nie wspomnę.. Bo ich już nie ma. Nie wiem, gdzie ich nie ma, bo np w okolicach Błędowa jabłka są. Nie jakiś full, ale na pewno też nie tak, że nie ma nic. Do zbiorów długa droga, ale pisanie, że nie ma nic to gadanie bzdur. Cytuj
Gość Marcin Napisano 3 Maja Zgłoszenie Napisano 3 Maja W dniu 2.05.2026 o 16:56, WIlga napisał: Prince 1,8 Idared 1,5 Waga. Tym tygodniu otwieram Cytuj
Gość Cielmik Napisano 4 Maja Zgłoszenie Napisano 4 Maja 17 godzin temu, Gość Rolnik napisał: Nie wiem, gdzie ich nie ma, bo np w okolicach Błędowa jabłka są. Nie jakiś full, ale na pewno też nie tak, że nie ma nic. Do zbiorów długa droga, ale pisanie, że nie ma nic to gadanie bzdur. Nigdy nie było tak żeby umarzlo 100%. Ale z rozmow z wieloma sadownikami jest dużo gorzej aniżeli w 24 i 25 roku. Starsi sadownicy porównują straty do 2007 roku.. Pożyjemy zobaczymy, ale śmiem twierdzić że 2.5mln ton nie przebijemy w tym sezonie Cytuj
Gość Kazik Napisano 4 Maja Zgłoszenie Napisano 4 Maja Jakie 2.5 mln ton człowieku? Doskonale pamiętam 2007 rok. Było malo, na górkach. W tym roku jest dużo gorzej. Wtedy potencjał produkcyjny byl dużo niższy. Pomimo to, jest gorzej. Zawsze sie cos urywa. Będą sady gdzie bedzie 2 jablka na drzewie. Po górkach sie cos urwie. Mróz byl wszędzie. Myślicie, ze po 4 nocach z minimum minus 3 na 2m, gdzie w większości lokalizacji bylo minus 6-8 stopni bedzie 2.5mln ton? Blisko połowę potencjału produkcji? Nie będzie. Nawet zawiązane cudem, spadnie w czerwcu. Mam jeden sad z pod wody w którym jest ok. Ile procent sadow jest tak chronionych w Polsce? 1, moze 2 %? Cytuj
Gość Marian Napisano 4 Maja Zgłoszenie Napisano 4 Maja Godzinę temu, Gość Kazik napisał: Jakie 2.5 mln ton człowieku? Doskonale pamiętam 2007 rok. Było malo, na górkach. W tym roku jest dużo gorzej. Wtedy potencjał produkcyjny byl dużo niższy. Pomimo to, jest gorzej. Zawsze sie cos urywa. Będą sady gdzie bedzie 2 jablka na drzewie. Po górkach sie cos urwie. Mróz byl wszędzie. Myślicie, ze po 4 nocach z minimum minus 3 na 2m, gdzie w większości lokalizacji bylo minus 6-8 stopni bedzie 2.5mln ton? Blisko połowę potencjału produkcji? Nie będzie. Nawet zawiązane cudem, spadnie w czerwcu. Mam jeden sad z pod wody w którym jest ok. Ile procent sadow jest tak chronionych w Polsce? 1, moze 2 %? Kleska to jest właściwe określenie. Ciężko szacować bo w rejonie warki górki tylko zostały. Z pod zraszaczy cześć sadow spalona. Dziś mozna mówić o stracie 80 % ogółu. A co zostanie sztucznie przytrzymane będzie wisieć do Jana. Góra Kalwaria jest chyba jeszcze gorzej Cytuj
Gość Rolnik Napisano 4 Maja Zgłoszenie Napisano 4 Maja Godzinę temu, Gość Kazik napisał: Jakie 2.5 mln ton człowieku? Doskonale pamiętam 2007 rok. Było malo, na górkach. W tym roku jest dużo gorzej. Wtedy potencjał produkcyjny byl dużo niższy. Pomimo to, jest gorzej. Zawsze sie cos urywa. Będą sady gdzie bedzie 2 jablka na drzewie. Po górkach sie cos urwie. Mróz byl wszędzie. Myślicie, ze po 4 nocach z minimum minus 3 na 2m, gdzie w większości lokalizacji bylo minus 6-8 stopni bedzie 2.5mln ton? Blisko połowę potencjału produkcji? Nie będzie. Nawet zawiązane cudem, spadnie w czerwcu. Mam jeden sad z pod wody w którym jest ok. Ile procent sadow jest tak chronionych w Polsce? 1, moze 2 %? Na ten moment nie jest gorzej, przestań siać farmazony. Finalnie może być gorzej, bo do zbiorów jest trochę czasu, ale na teraz nie jest. Pewnie jesteś z tych co co roku ci marznie i co roku nie mieścisz się do chłodni. Cytuj
Gość Czarnowidz Napisano 4 Maja Zgłoszenie Napisano 4 Maja 19 godzin temu, Gość Rolnik napisał: Nie wiem, gdzie ich nie ma, bo np w okolicach Błędowa jabłka są. Nie jakiś full, ale na pewno też nie tak, że nie ma nic. Do zbiorów długa droga, ale pisanie, że nie ma nic to gadanie bzdur. Póki co, to są gdzie nie gdzie kwiatuszki zielonkawe, które muszą związać i się utrzymać. Po 10 czerwca możemy pogadać..... Cytuj
Gość Cielmik Napisano 4 Maja Zgłoszenie Napisano 4 Maja 4 godziny temu, Gość Jan napisał: Biała Rawska cudem ocalała A gdzież tam. Sad Rokicki przedstawiał sad że na 1000 pakow zerwanych aby 50 nadaje się do regeneracji a reszta to czarne jak smoła Cytuj
Gość Prorok Napisano 4 Maja Zgłoszenie Napisano 4 Maja 6 godzin temu, Gość Jan napisał: Biała Rawska cudem ocalała Ale już niedługo, dzisiaj widziałem smugi na niebie Cytuj
Gość Cielmik Napisano 4 Maja Zgłoszenie Napisano 4 Maja 1 godzinę temu, Gość Prorok napisał: Ale już niedługo, dzisiaj widziałem smugi na niebie I co z tym związane? Cytuj
Gość Suchy Napisano 4 Maja Zgłoszenie Napisano 4 Maja 23 minuty temu, Gość Xyz napisał: Jakie ceny starego jabłka? Narazie bez szału, coś podskoczyło ale nie wiele Cytuj
Gość 1234 Napisano 4 Maja Zgłoszenie Napisano 4 Maja Witam. Proszę o podanie realnych cen sprzedaży prinsa I goldena. Z góry dziękuję. Cytuj
Sebastian Pawłowski Napisano 5 Maja Zgłoszenie Napisano 5 Maja Małe to pocieszenie ale nie tylko w PL wymarzło: https://igrit.pl/artykul/sady-wymrozilo-nie-tylko-w-polsce-gdzie-jeszcze-6106 Cytuj
Gość niedowierzający Napisano 5 Maja Zgłoszenie Napisano 5 Maja Uwaga. Pojawiły się szacunki zapasów WAPA. W marcu zejście było 212 tys. t, w kwietniu 115 tys. t (w 03.2025 171 tys. t)! Czy ktoś w to wierzy, że eksport spadł o połowę? Kto w Polsce podaje te szacunki do WAPA? Cytuj
Gość Sad 28 Napisano 5 Maja Zgłoszenie Napisano 5 Maja 33 minuty temu, Gość niedowierzający napisał: Uwaga. Pojawiły się szacunki zapasów WAPA. W marcu zejście było 212 tys. t, w kwietniu 115 tys. t (w 03.2025 171 tys. t)! Czy ktoś w to wierzy, że eksport spadł o połowę? Kto w Polsce podaje te szacunki do WAPA? No kto Wozniak z Rajpol. Dane z piorin pokazały że eksport by bardzo duży.. Cytuj
Gość niedowierzający Napisano 5 Maja Zgłoszenie Napisano 5 Maja 32 minuty temu, Gość Sad 28 napisał: No kto Wozniak z Rajpol. Dane z piorin pokazały że eksport by bardzo duży.. I wszystko jasne... Cytuj
Sebastian Pawłowski Napisano 6 Maja Zgłoszenie Napisano 6 Maja 19 godzin temu, Gość niedowierzający napisał: Uwaga. Pojawiły się szacunki zapasów WAPA. W marcu zejście było 212 tys. t, w kwietniu 115 tys. t (w 03.2025 171 tys. t)! Czy ktoś w to wierzy, że eksport spadł o połowę? Kto w Polsce podaje te szacunki do WAPA? Dane do Wapa z Polski są dostarczanie przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych: https://trsk.org.pl/ Zainteresowanych nowymi danymi zapraszam do przeczytania artykułu: https://igrit.pl/artykul/wapa-34-wiecej-jablek-w-polskich-magazynach-rok-do-roku-6115 Cytuj
Gość Marian Napisano 6 Maja Zgłoszenie Napisano 6 Maja 1 godzinę temu, Sebastian Pawłowski napisał: Dane do Wapa z Polski są dostarczanie przez Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych: https://trsk.org.pl/ Zainteresowanych nowymi danymi zapraszam do przeczytania artykułu: https://igrit.pl/artykul/wapa-34-wiecej-jablek-w-polskich-magazynach-rok-do-roku-6115 Czyli przez bogute któremu płacą grupy Cytuj
Gość Beniek Napisano 6 Maja Zgłoszenie Napisano 6 Maja 4 hours ago, Guest Kamil said: Piszta jakie ceny. Wszystko byś chciał wiedzieć A może ty napiszesz? Ceny po podskoku w górę, stabilne Cytuj
Gość Zorientowany Napisano 6 Maja Zgłoszenie Napisano 6 Maja 10 godzin temu, Sebastian Pawłowski napisał: Ceny powili ale do góry. Kupcy są w szoku bo już rozpisali sobie sezon. Zamówili nowe mercedesy i zadatkowali kolejne mieszkania bo nic złego dla nich nie mogło się wydarzyć. A tu pech chciał że chłopom pomrozilo i zaczeli głowy podnosić i sami wyceniać owoc swojej ciężkiej pracy ( choć tak to powinno wyglądać zawsze). Mój towar jest w moich rękach. Wyceniam dziś go na 3 zł i mam do tego pełne prawo. Wy nie mieliście skrupułów by zaniżać cenę zakupu choć nie było ku temu powodów ekonomicznych. Zwyczajnie podwajaliscie sobie marzę. I tyle.. . Cytuj
Gość Zorientowany Napisano 7 Maja Zgłoszenie Napisano 7 Maja 12 godzin temu, Gość Zorientowany napisał: Ceny powili ale do góry. Kupcy są w szoku bo już rozpisali sobie sezon. Zamówili nowe mercedesy i zadatkowali kolejne mieszkania bo nic złego dla nich nie mogło się wydarzyć. A tu pech chciał że chłopom pomrozilo i zaczeli głowy podnosić i sami wyceniać owoc swojej ciężkiej pracy ( choć tak to powinno wyglądać zawsze). Mój towar jest w moich rękach. Wyceniam dziś go na 3 zł i mam do tego pełne prawo. Wy nie mieliście skrupułów by zaniżać cenę zakupu choć nie było ku temu powodów ekonomicznych. Zwyczajnie podwajaliscie sobie marzę. I tyle.. . Za 3zł to go sobie trzymaj, bo z Włoch jabłko wychodzi obecnie tyle samo na gotowo, nawet ciut taniej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi