Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 godziny temu, Gość Gość rolnik mazowsze napisał:

Oprócz tego że nie mają kasy to jak wyglądają plony w twoich rejonach? Na północno zachodnim mazowszu ogólnie jest słabo ,lepsze grunty jeszcze jako tako ale słabe gleby jest nędza 

Ujowo.Na trzeciej klasie jest super gdy jest 5,5tony przenicy ale zazwyczaj do 5.Slabsze gleby to już wogule katastrofa.Żyto którego u mnie prawie nikt nie sieje no ale jak już gdzieś jest 2-2,5t max.Owies który w zeszłym roku sypał jak zwariowany w tym roku jest go połowa tego.Za to na ziemniaki narzekać nie mogę są zaj...e.Moze bez rekordów ale naprawdę fajne.

Gość Kuhn
Napisano
5 godzin temu, Gość kartofelek napisał:

Lubelskie powiat hrubieszów  plon zapowiada się dużo gorszy niż w zeszłym roku ziemniaka mało pod krzakiem i drobny  , w ciągu kilku dni padły najlepsze plantacje , wszystkie krzaki stoją rude , pózne odmiany  nie dorosną do handlowych będzie drób

To wy nie nawadniacie. Po tej wypowiedzi to ty jesteś 100 lat za murzy....

Gość Gosc
Napisano
2 godziny temu, Gość Kuhn napisał:

To wy nie nawadniacie. Po tej wypowiedzi to ty jesteś 100 lat za murzy....

Nawadnianie ziemniaków powinno być zabronione jeżeli ktoś nie płaci za wodę.

Gość Lukasz
Napisano
19 minut temu, Gość Gosc napisał:

Popieram

Gość Kuhn
Napisano
54 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Skąd wy sie bierzecie

Gość Kazik
Napisano
Godzinę temu, Gość Kuhn napisał:

Skąd wy sie bierzecie

Kolego normalne logiczne myślenie dewastujesz podlewaniem środowisko a później ziemniaki sprzedasz za parę groszy albo wysypiesz spowrotem w pole.Pisze to z obserwacji ubiegłorocznej dwóch moich sąsiadów.

Gość Rolnik
Napisano

Woda do podlewania powinna pozostać w głębinach jak sama nazwa wskazuje ale rolnik ją wydostaje podlewa ona odparowuje i rzeki bez zasilania wód podziemnych wysychają .Co myślicie o mojej teori?

Gość Kuhn
Napisano
Godzinę temu, Gość Rolnik napisał:

Woda do podlewania powinna pozostać w głębinach jak sama nazwa wskazuje ale rolnik ją wydostaje podlewa ona odparowuje i rzeki bez zasilania wód podziemnych wysychają .Co myślicie o mojej teori?

Woda jak odparuje to spowrotem spadnie. Taki jest obieg wody w prxyrodzie. Co myślivie o tym. Jak ne podlejeszto nie urośnie. Japodlewam i plon mam 50 t/ha

Gość Gosc
Napisano
1 godzinę temu, Gość Kuhn napisał:

Woda jak odparuje to spowrotem spadnie. Taki jest obieg wody w prxyrodzie. Co myślivie o tym. Jak ne podlejeszto nie urośnie. Japodlewam i plon mam 50 t/ha

Tak to nie działa pobór wody ze studni głębinowych dla rolnictwa powinien.byc.zakazany 

Gość Swietokrzyskie
Napisano
1 godzinę temu, Gość Gosc napisał:

Tak to nie działa pobór wody ze studni głębinowych dla rolnictwa powinien.byc.zakazany 

Dokładnie tak.Jak tak dalej pójdzie wnuki nie będą miały co pić a Wy kartofle za darmo rozdajecie

Napisano

Od razu po tych wypowiedziach można stwierdzić kto nie ma studni i deszczowni albo jeszcze lepiej kto nie ma na te rzeczy pieniędzy i kamufluje to górnolonymi ideami.

Gość Gosc
Napisano

Ziemniaki pekińska pole wyjałowione ziemniaki śmierdzące niejadalne.tak.wyglada.rolnictwo produkując zgodnie z dobrą praktyką można osiągnąć dobre przychody skutki nawadniania można zaobserwować w krajach południa Europy gdzie po wybraniu wód podziemnych zaczęła się zapadać ziemia

Gość Tracer
Napisano

A ja mam deszczownie/studnie a ziemniaków nie podlewałem ani razu , czy zrobiłem dobrze a może źle , czas pokaże
nie zbyt mi się widziało ponosić dodatkowe koszta jak w zeszłym roku wszystko i tak poszło do bydła po 20/25gr 😄

Gość Kuhn
Napisano
Godzinę temu, Gość Tracer napisał:

A ja mam deszczownie/studnie a ziemniaków nie podlewałem ani razu , czy zrobiłem dobrze a może źle , czas pokaże
nie zbyt mi się widziało ponosić dodatkowe koszta jak w zeszłym roku wszystko i tak poszło do bydła po 20/25gr 😄

A ja podlewam i mam ładne zbiory. Susza mi nie dtraszna. Pomimo że ceny slabe to nadrabiam iloscia i wychodze na plusie

Gość Gość
Napisano
41 minut temu, Gość Kuhn napisał:

A ja podlewam i mam ładne zbiory. Susza mi nie dtraszna. Pomimo że ceny slabe to nadrabiam iloscia i wychodze na plusie

Chyba w tamtym roku byłeś na plus.co do deszc owania ja mam dwa stawy o powierzchni 0.5ha do których wstrzymuje wode że strumyka wydaje mi się,że jest to lepsze rozwiązanie niż szpilka

Gość Tracer
Napisano

Zjazdowa ponoć 15 wołane na tę chwilę i że mało jest , nie byłem na własne oczy nie widziałem tylko info od znajomego więc jak coś nie linczujcie jeśli to fejk info

Gość Gość
Napisano
Godzinę temu, Gość Tracer napisał:

Zjazdowa ponoć 15 wołane na tę chwilę i że mało jest , nie byłem na własne oczy nie widziałem tylko info od znajomego więc jak coś nie linczujcie jeśli to fejk info

Może być prawda kto o zdrowych zmysłach w taką pogodę będzie kopał a później odda za grosze.

Napisano
5 godzin temu, Gość Tracer napisał:

Coś zaczyna się dziać z ziemniakami bo zakłady skupowe zaczynają wykazywać nerwowe ruchy.Moze to tylko efekt upałów,zobaczymy.

Gość Rolnik
Napisano

Mozesz rozwinac swoja mysl co to znaczy ze zaklady skupowe zaczynaja wykazywac nerwowe ruchy ? 

Jaka cena ziemniaka na WGRO POZNAN worek 15 kg ? 

Gość gosc
Napisano

panowie  jak wszyscy zmadrzejecie i bedziecie odmawiac kopania ziemniaka za grosze to zaraz podniosa cene  w skupach placa 0,30, 0,40 gr a w markecie 2,5 zl kg czy wy umiecie liczyc swoje koszta ? zachod europy ogromna susza u nas tez nie jest lepiej 

Napisano

Kto ma możliwości , to przeczeka i nie będzie kopał . Prawda jest jednak taka ,że obecnie kopią ci co nie nastawiają się na przechowanie . Obserwuje rynki Europejskie i duże firmy które nie zakontraktowały w 100% ziemniaka na swoje potrzeby teraz podnoszą stawki aby dokupić towaru . Ziemniak zapłaci , ale zarobi ten kto umie liczyć i nie ciąży na nim presja bieżących wydatków. 

Gość Rolnik
Napisano

No wiec importu z zagranicy bym sie raczej nie obawial bo ten raczej pojdzie  na poludniowy zachod europy, natomiast u nas ziemniaka napewno bedzie mniej z racji pogody i mniejszych nasadzen.

Gość Gość
Napisano
6 minut temu, Gość Rolnik napisał:

No wiec importu z zagranicy bym sie raczej nie obawial bo ten raczej pojdzie  na poludniowy zachod europy, natomiast u nas ziemniaka napewno bedzie mniej z racji pogody i mniejszych nasadzen.

Racji trochę masz ale niestety rolnik w Polsce jest nie reformowalny i teraz temperatura spadła zniwa praktycznie się skończyły to tak ziemniaka nawala na giełdy,że będzie 5zl.

Gość ggg
Napisano
W dniu 6.08.2026 o 07:11, Gość Rolnik napisał:

Nie powtarzaj jej zbyt głośno, choroszcz czy też tworki czekają.