Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Swietokrzyskie
Napisano
1 godzinę temu, Gość Pkk napisał:

A mnie tam nie przeszkadza że teraz wypychają za grosze. Wypychać jak najwięcej to będzie potem miejsce dla moich na rynku 😂. Odnośnie tych emerytów to wiadomo że dokładają z renty bo to jest miłość do ziemi gorsza od faszyzmu.

Tak to nie działa,przez niska cenę więcej się nie sprzeda czy będzie po 5 czy po 30 konsument kupi i zje tyle samo.W tym roku dużo osob poszło we wczesne i kopią na potęgę jest szansa ,że jak skończą cena skoczy bo plonów miejscami nie ma.W holandi w ciągu kilku dni cena skoczyła o 30gr na kg do poziomu 1.1zl i to w skupię tak przynajmniej napisali w artykule

Gość HandelZagranica
Napisano
W dniu 10.08.2026 o 19:50, Mateusz91 napisał:

Kto ma kopać niech kopie a kto ma przechować niech przechowuje. Nie widzę już sensu sprzeczać się z ludźmi bo i tak to nic nie da... Rynek wszystko zweryfikuje . Dodam tylko ,że ogólnie rzecz biorąc nasadzenia i prognozy zbiorów w Europie mogą być najniższe od początku XXI wieku a to daje dużo do myślenia ! 

O czym ty piszesz kolego ….wiesz ile w 2025 spadło spożycie ?w 2027 będzie 30 % mniej nasadzeń a spożycie będzie na takim samym poziomie bo mniej ludzi jest z roku na rok i mniej ludzi spożywa ziemniaka 

Gość HandelZagranica
Napisano
23 godziny temu, Gość Swietokrzyskie napisał:

Tak to nie działa,przez niska cenę więcej się nie sprzeda czy będzie po 5 czy po 30 konsument kupi i zje tyle samo.W tym roku dużo osob poszło we wczesne i kopią na potęgę jest szansa ,że jak skończą cena skoczy bo plonów miejscami nie ma.W holandi w ciągu kilku dni cena skoczyła o 30gr na kg do poziomu 1.1zl i to w skupię tak przynajmniej napisali w artykule

Tak a na giełdzie transportowej oferują 0,11 centów za kilo w bigamu przy całej naczepie

Napisano
9 godzin temu, Gość HandelZagranica napisał:

O czym ty piszesz kolego ….wiesz ile w 2025 spadło spożycie ?w 2027 będzie 30 % mniej nasadzeń a spożycie będzie na takim samym poziomie bo mniej ludzi jest z roku na rok i mniej ludzi spożywa ziemniaka 

Nie uwzględniłeś towaru przetworzonego . O ile mogę się zgodzić , że w Polsce spadło spożycie ziemniaka świeżego tak dodam ,że jest jeszcze coś takiego jak frytki , chipsy i różnego rodzaju inne przetwory . W tym przypadku konsumpcja wzrosła . Nie wiem czemu się czepiasz ? Coś zle napisałem w poprzednim poście ? Przecież realia sa takie , że faktycznie jest mniej nasadzeń i w dodatku skumulowało sie , to z suszą . Dane Europejskie pokazują , że może to być najsłabszy rok tego wieku . Więc nie rozumiem twojego wywodu o spadku konsumpcji ? Mnie obecnie interesuje ten sezon a czy w 2027 będzie mniej nasadzeń ? Kto , to wie ? 

Napisano
13 godzin temu, Gość HandelZagranica napisał:

Tak a na giełdzie transportowej oferują 0,11 centów za kilo w bigamu przy całej naczepie

I jeszcze pewnie cena z transportem do Polski 

Gość Swietokrzyskie
Napisano
W dniu 12.08.2026 o 04:29, Sieradzak napisał:

Może i tego towaru w końcu zacznie brakować ale puki co realia nie są optymistyczne.

Może za 3 lata będzie brakować jak rolnik polski zbankrutuje ,ale wtedy ściągną z Ukrainy z nowo budowanego zakładu za nasze pieniądze.

Napisano
2 godziny temu, Gość Swietokrzyskie napisał:

Może za 3 lata będzie brakować jak rolnik polski zbankrutuje ,ale wtedy ściągną z Ukrainy z nowo budowanego zakładu za nasze pieniądze.

Też to tak widzę.Poki co skupy mają chwilowe zadyszki powoduje to że dzwonią po rolnikach.Na ceny się to nie przekłada.Gieldy się zabetonowały cenowo i ani towaru zbyt dużo a klijent jeden na godzinę.Zobaczymy od września choć radykalnych zmian nie przewiduje 

Gość Gość
Napisano
8 minut temu, Sieradzak napisał:

Też to tak widzę.Poki co skupy mają chwilowe zadyszki powoduje to że dzwonią po rolnikach.Na ceny się to nie przekłada.Gieldy się zabetonowały cenowo i ani towaru zbyt dużo a klijent jeden na godzinę.Zobaczymy od września choć radykalnych zmian nie przewiduje 

Widzisz jak tylko braknie chwilowo towaru klijent płaci więcej na giełdzie.Jezdze z cebula ziemniaki zacznę we wrześniu a tydzień temu Gość kolo mnie sprzedał 200 worków w 2,-3godziny po 20zl na drugi dzień było 10zl.

Napisano
51 minut temu, Gość Gość napisał:

Widzisz jak tylko braknie chwilowo towaru klijent płaci więcej na giełdzie.Jezdze z cebula ziemniaki zacznę we wrześniu a tydzień temu Gość kolo mnie sprzedał 200 worków w 2,-3godziny po 20zl na drugi dzień było 10zl.

A cebula po ile do podania?

Gość Marian
Napisano
W dniu 13.08.2026 o 11:34, Gość Kkr napisał:

Mazowsze po mniej niż 1 netto nikt nie oddaje. Nie liczę paru leszczy na broniszach 

Gość Gość
Napisano
3 godziny temu, Gość Max napisał:

A cebula po ile do podania?

Też są skoki najniżej podawałem 1.5zl za kg czasem 2zl.

Napisano
5 godzin temu, Gość Gość napisał:

Tylko żeby trafić w te braki to musiał byś za płotem giełdy mieszkać.

Gość Michu
Napisano

Potwierdzam że niezależnie od wielkoobszarowych producentów czy tez malych ziemniaka na górkach czy na piasku ziemniaki mają strasznego parcha w tym roku ,więc kiepska jakość dodatkowo się zapowiada

Gość Tracer
Napisano
18 godzin temu, Gość Gość napisał:

Też są skoki najniżej podawałem 1.5zl za kg czasem 2zl.

Gdzie takie ceny tej cebuli , zjazdowa max 20zl worek 15kg wyjście

Gość Klołi
Napisano
1 godzinę temu, Gość Michu napisał:

Potwierdzam że niezależnie od wielkoobszarowych producentów czy tez malych ziemniaka na górkach czy na piasku ziemniaki mają strasznego parcha w tym roku ,więc kiepska jakość dodatkowo się zapowiada

I co z tego jak zza zagranicy nawiozą jak co roku.

Napisano
2 godziny temu, Gość Tracer napisał:

Ah tam.Wiesz jak tu na forum jest.Kazdy ma najlepsze,mocno się szanuje i drogo sprzedaje a jak przychodzi co do czego to okazuje się że wszyscy na jednym wózku jedziemy 

Gość Swietokrzyskie
Napisano
8 godzin temu, Gość Tracer napisał:

Gdzie Ty żyjesz? Cebula w 15kg worku? Co to za średniowiecze.?

Napisano
5 godzin temu, Sieradzak napisał:

Ah tam.Wiesz jak tu na forum jest.Kazdy ma najlepsze,mocno się szanuje i drogo sprzedaje a jak przychodzi co do czego to okazuje się że wszyscy na jednym wózku jedziemy 

U mnie też tak jest pszenicy mieli po 9 t u mnie badanie gleby nawożenie z górnej półki plon 6-7 t 

Gość Swietokrzyskie
Napisano
5 godzin temu, Sieradzak napisał:

Chlopie 1.5zl za cebulę jest bez problemu za idealny towar 2zl. 

Gość Gość
Napisano
28 minut temu, Gość Kkr napisał:

U mnie też tak jest pszenicy mieli po 9 t u mnie badanie gleby nawożenie z górnej półki plon 6-7 t 

Kolego nie porównuj plonów ja miałem w tym roku 20ha pszenicy w promieniu 5kg od domu działki od 1 do 5ha na najlepszej było 8ton na najsłabszej max 5.czasem kilometr robi różnicę w opadach i plonach

Gość Henryk.
Napisano

Nie spuszczajcie gaci, z powodu suszy i upałów na ukrainie zbiory o 40% mniejsze. Nie dajcie się handlarzom wprowadzać w błąd. 

Gość Tracer
Napisano
13 godzin temu, Gość Swietokrzyskie napisał:

Gdzie Ty żyjesz? Cebula w 15kg worku? Co to za średniowiecze.?

Żyje w centralnej Polsce , widocznie tutaj uchowali się na epoce kamienia , skoro każdy ma na Zjazdowej w workach po 15kg..

Gość Łuki
Napisano
3 godziny temu, Gość Henryk. napisał:

Nie spuszczajcie gaci, z powodu suszy i upałów na ukrainie zbiory o 40% mniejsze. Nie dajcie się handlarzom wprowadzać w błąd. 

Hiszpania i Francja to samo odkąd są ta afrykańskie upały i pożary, może w końcu pora wyjść z jaskini i zacząć siebie i rodzinę szanować a nie robić za miskę ryżu.