Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość
Napisano

Koledzy stosowal ktos bandur 2l racer 1l i comand 80ml na ha skuteczne to bedzie?zawsze szedl boxer z metrybuzyna i było czysto,to wycofali

Gość Młody ziemniak Oleśnica
Napisano

Chanon 3l zamiast bandura jest tańszy a substancja ta sama,  amstaff 4l i 100ml comand w zeszłym roku było super 

Gość Swietokrzyskie
Napisano
5 godzin temu, Gość Młody ziemniak Oleśnica napisał:

Chanon 3l zamiast bandura jest tańszy a substancja ta sama,  amstaff 4l i 100ml comand w zeszłym roku było super 

Jak będzie wilgotna gleba będzie dobrze a jak narazie u mnie sucho to nie zadziała w 100%

Napisano

W zeszłym roku było u nas tak samo sucho jak w tym i dało radę. Dlatego max dawki tylko comand obcięty żeby nie blokował wzrostu ziemniaka 

Gość Gość
Napisano
8 godzin temu, Gość Młody ziemniak Oleśnica napisał:

W zeszłym roku było u nas tak samo sucho jak w tym i dało radę. Dlatego max dawki tylko comand obcięty żeby nie blokował wzrostu ziemniaka 

Ile po sadzeniu pryskasz ?żeby białe nie były od comandu ,mówię o zwykłych sadzeniakach beż kierowania.

Gość Rolnik
Napisano (edytowane)

Czytaliscie artykul ze w Belgii ziemniak przemyslowy na wolnym rynku kosztuje 0 euro a paszowy -2 euro tzn producenci doplacaja tym ktorzy zabieraja ziemniaki paszowe.... tak sie zastanawiam bo mialem zaczac niebawem sadzic, czy to ma jeszcze sens... 

Edytowane przez Sebastian Pawłowski
Gość Tracer
Napisano
53 minuty temu, Gość Rolnik napisał:

Czytaliscie artykul ze w Belgii ziemniak przemyslowy na wolnym rynku kosztuje 0 euro a paszowy -2 euro tzn producenci doplacaja tym ktorzy zabieraja ziemniaki paszowe.... tak sie zastanawiam bo mialem zaczac niebawem sadzic, czy to ma jeszcze sens... 

W sumie u mnie w okolicy nakupisz towaru ile chcesz po 10gr/kg to niewiele brakuje do Belgii 😀

Napisano

Najlepiej około tydzień przed wschodami trzeba obserwować

Gość Rolnik
Napisano

O fajnie ze ktos tu wkleil, podobnie bylo w 2020 roku jak widac rok pozniej cena niewiele wzrosla analogicznie jesli bedzie podbnie to w tym roku cena niewiele pojdzie w gore.

Gość Gość
Napisano

Dzis czytalem artykul o ziemniakach w ktorym napisali,ze jest wiecej nasadzen niz rok wczesniej.Takze powtorka z rozrywki sie zapowiada.

Napisano
39 minut temu, Gość Gość napisał:

Dzis czytalem artykul o ziemniakach w ktorym napisali,ze jest wiecej nasadzen niz rok wczesniej.Takze powtorka z rozrywki sie zapowiada.

no wiesz, to się nie odbije jak rakieta w gorę, to się pokisi troszkę na tym poziomie. Poza tym ziemniaki to również Mercosur, Ukraina .. i nie myśl, że niemcy z UE zatroszczą się o Twoje zdrowie i zablokują, bo pozostałosci ... ;) 

Oni są w sinej d.. ze swoim przemysłem, w imię pozyskania hajsu na tą bandę polityków i ich głupie decyzję, wpadli na pomysł pozyskania hajsu z podatku ETS, tyle że nie przewidzieli że zarżną tym podateczkiem od CO2 własną gospodarkę ... (pewnie im troszkę pomogli lobbyści z CHRL, RUS .. bo to sprzedajne jełopy) 
Teraz mercosur to ich ostatnia deska ratunku, za ich przemysł, przehandlują nasze hektary ... 
Ale, zawsze można zadzwonić do Michała :D :D :D zrobi blokadę, pokrzyczy i się naprawi :D 

Giełda ziemniaków lipsk.png

Gość Pyrkosz
Napisano
W dniu 20.04.2026 o 11:01, A_2 napisał:

Nigdy nie zrozumiem, ogłoszeń bez zdjęcia ... ;) image.png

Ogłoszenia kupna ze zdjęciem ciężko jest nadać

A co do ogłoszeń sprzedaży to tak to wygląda z marketingiem i sprzedażą u większości rolników, tylko ci co to ogarniają przetrwają (jak unia pozwoli)

Gość Pyrkosz
Napisano
W dniu 14.04.2026 o 18:11, Gość Sieradzak napisał:

To w zasadzie pasowało by odejść z tego świata bo obojętnie czego się dotkniesz będzie można sprawdzić jak nie z wschodu to z zachodu 

Gadamy o ziemniakach i nie jest różowo a wręcz jest tragicznie, ceny nawet gorsze niż 10 lat temu a koszty?

No chyba, że twierdzisz inaczej to mnie oświeć skąd Twój optymizm 

ps. Ze wschodu to jeszcze mamy jakąś kontrolę - możemy mieć 

Gość Pyrkosz
Napisano
W dniu 15.04.2026 o 13:49, Gość Gość napisał:

Koledzy stosowal ktos bandur 2l racer 1l i comand 80ml na ha skuteczne to bedzie?zawsze szedl boxer z metrybuzyna i było czysto,to wycofali

Trochę słabe ale tak jak ktoś napisał to zalezy czy gleba wilgotna - jak jesteś jednym z tych szczęściarzy którym wczoraj podlało to coś zadziała

I raczej Bandur 3l plus Command 0,2

Gość Lolo
Napisano
15 godzin temu, Gość Gość napisał:

Podaj link do tego artykułu . U mnie małopolskie z tego co widzę jest mniej posadzone a jak już , to ludzie ograniczają areał .

Gość Michał
Napisano
57 minut temu, Gość Lolo napisał:

Podaj link do tego artykułu . U mnie małopolskie z tego co widzę jest mniej posadzone a jak już , to ludzie ograniczają areał .

W wielkopolsce masakra. Pola biale o frazeliny.

Gość Sieradzak
Napisano
7 godzin temu, Gość Pyrkosz napisał:

Gadamy o ziemniakach i nie jest różowo a wręcz jest tragicznie, ceny nawet gorsze niż 10 lat temu a koszty?

No chyba, że twierdzisz inaczej to mnie oświeć skąd Twój optymizm 

ps. Ze wschodu to jeszcze mamy jakąś kontrolę - możemy mieć 

A co mam płakać?Posadziłem tyle samo co w zeszłym roku.Ziemniaki sprzedałem wszystkie trochę kapusty wywaliłem.Nie pierwszy i nie ostatni taki rok.

Gość Marek
Napisano
Godzinę temu, Gość Sieradzak napisał:

A co mam płakać?Posadziłem tyle samo co w zeszłym roku.Ziemniaki sprzedałem wszystkie trochę kapusty wywaliłem.Nie pierwszy i nie ostatni taki rok.

Ja też sprzedalem i nie narzekam. Też wsadzilem trochę więcej. Mam nadxije źe skoczkiw tym roku zostaną wyeliminowani. 

Gość Okolice Wrocławia
Napisano
7 godzin temu, Gość Michał napisał:

7 godzin temu, Gość Michał napisał:

Warunki w tym roku idealne na ziemniaka 🤣🤣🤣

Gość Gość
Napisano
9 godzin temu, Gość Pyrkosz napisał:

Trochę słabe ale tak jak ktoś napisał to zalezy czy gleba wilgotna - jak jesteś jednym z tych szczęściarzy którym wczoraj podlało to coś zadziała

I raczej Bandur 3l plus Command 0,2

Spadlo 7 litrow a dziś prawie śladu nie ma

Gość Michu
Napisano

Dla was to pisze!!!,jakby był znowu w tym roku urodzaj to proszę was weźcie nie rozdawajcie tego za darmo ,nie róbcie samo zbiorów , ile uwłaczajcie się bo czas pracy od przyszłego roku to 34 zł brutto za godzinę ,miejcie rozum ,wiem że w rolnictwie jest źle ale to co niektórzy robią  powodują że jest jeszcze gorzej .Branża ziemniaczana liczy zysk tylko u osoby która skupuje te warzywa i sprzedaje na market ,musiało być coś powstać tak jak spółdzielnia mleczarska gdzie udział mają wszyscy rolnicy a zarząd prezes i dyrektor działa w interesie rolnika a prywaciarz tylko w swoim interesie

Gość Do micha
Napisano

Chlopie zacznij od siebie zmniejsz areal 30-50 procent i niech zrobi tak kazdy i mamy super cene, to nie my bedziemy prosic zeby ktos kupil tylko nas beda prosic zeby im sprzedac, to takie proste, a zarazem takie trudne przez ludzka chciwosc i pazernosc. Niskiej cenie ziemniaka sa winni producenci przez zbyt duze nasadzenia,  i nie tylko u nas bo widze na zachodzie tez sa takie durnie tam jeszcze doplacaja by ktos zabral...