Gość Karol Napisano 28 Marca Zgłoszenie Napisano 28 Marca 6 godzin temu, Gość Lukasz napisał: Co Ci się w tym roku opłaca przy tych kosztach?Zboże?Kukurydza?Może rzepak?Jak powiesz,że ziemniaki to podaj wyliczenia.wszyscy się chętnie pośmiejemy z Twoich umiejętności uprawy i sprzedazy Dlatego ja obrabiam tylko swoje. Trzeba miec nasrane we łbie żeby dac 3 tys za ha. Cytuj
Gość Marian Napisano 8 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 8 Kwietnia Wywozicie już pyrki w pole czy czekacie na cud?? Cytuj
Gość Rolnik Napisano 8 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 8 Kwietnia W dniu 28.03.2026 o 13:57, Gość Lukasz napisał: Co Ci się w tym roku opłaca przy tych kosztach?Zboże?Kukurydza?Może rzepak?Jak powiesz,że ziemniaki to podaj wyliczenia.wszyscy się chętnie pośmiejemy z Twoich umiejętności uprawy i sprzedazy Sram na tego typu uprawy, produkiuje owoce i warzywa i liczyć też potrafię. Do zboża, kukurydzy i rzepaku nigdy się nie dotykałem, bo nie interesują mnie tego typu zarobki. W to to można się bawić jak masz kilkaset hektarów. Cytuj
Gość Małorolny Napisano 8 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 8 Kwietnia Ciekawe co tyle dni bez igrit robili Ci teoretycy, którzy piszą tu głupoty i próbują zaniżać ceny oraz siać ferment. A wracając do spraw przyziemnych to przed świętami można było jeszcze pohandlować, a teraz zastój. No niestety będzie w tym roku trochę rowów zasypane ziemniakiem bo po 30gr nikt mądry nie będzie sprzedawać Cytuj
Gość Esi Napisano 8 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 8 Kwietnia 9 godzin temu, Gość Marian napisał: Wywozicie już pyrki w pole czy czekacie na cud?? Nie ma szans żeby zeszło został miesiąc handlu pełne przechowalnie i brak zejścia na polskiego ziemniaka przy masowym imporcie Cytuj
Gość Sieradzak Napisano 8 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 8 Kwietnia Żeby to tylko ziemniaki na pole wracały.Ale w dziurę jedzie wszystko. Cytuj
Gość Kapusty pełno Napisano 8 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 8 Kwietnia Rządy Michałka Kołodziejczyka dawno tak źle nie było Cytuj
A_2 Napisano 9 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 9 Kwietnia ale jakie rządy, ten typ nawet palcem w bucie nie kiwnął, zajmuje sie wyłącznie sobą i pomnażaniem majątku Cytuj
Gość Eryk Napisano 9 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 9 Kwietnia On 4/8/2026 at 6:24 AM, Guest Marian said: Wywozicie już pyrki w pole czy czekacie na cud?? Czekam na cud, wywiozę dopiero po sezonie jak nic się nie zmieni Cytuj
Gość Rolnik Napisano 9 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 9 Kwietnia Ja tez wywioze w czerwcu pewnie jakies 40 ton... przy tych chlodach mlody nie predko sie pojawi mysle ze jescze poltora miesiaca handlu wiec cos sie sprzeda... jest zastoj kompletny w zeszlym roku telefon byl goracy z pytaniami o drobnego do sadzenia w tym roku ci cho sza dramat. A za 30 groszy nie bede sie ponizal i robil komus prezentow, i nawet nie obchodzi mnie gadanie ze moze by sie czesc kosztow wrocila trzeba miec swoj honor a nie dawac soba pomiatac. Jesli bedzie taki kolejny sezon to koncze uprawe ziemniaka tylko zboze kuku i jakies inne alternatywy. Cytuj
Gość Władek Napisano 9 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 9 Kwietnia Ciekawe czy dziś nie podmarzną bo spory mróz nadają. Ładnie rosną. Mam nadzieję że podwójne przykrycie da radę Cytuj
Gość Szzone Napisano 10 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 10 Kwietnia 10 godzin temu, Gość Rolnik napisał: Ja tez wywioze w czerwcu pewnie jakies 40 ton... przy tych chlodach mlody nie predko sie pojawi mysle ze jescze poltora miesiaca handlu wiec cos sie sprzeda... jest zastoj kompletny w zeszlym roku telefon byl goracy z pytaniami o drobnego do sadzenia w tym roku ci cho sza dramat. A za 30 groszy nie bede sie ponizal i robil komus prezentow, i nawet nie obchodzi mnie gadanie ze moze by sie czesc kosztow wrocila trzeba miec swoj honor a nie dawac soba pomiatac. Jesli bedzie taki kolejny sezon to koncze uprawe ziemniaka tylko zboze kuku i jakies inne alternatywy. Dokładnie kolego tak jak mówisz. Okolice Legnicy obecnie -6 stopni. Cytuj
Gość Sieradzak Napisano 10 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 10 Kwietnia Jak co roku wypatrywanie nadziei a kończy się jak zwykle.Kolo Sieradza niecałe -2 było. Cytuj
Gość Rolnik Napisano 10 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 10 Kwietnia Jakie wypatrywanie nadziei haha ludzie sa sami sobie winni...Wystarczy sadzic z glowa obnizyc o 20 procent nasadzenia i kazdy by zyl jak gosc i producent i kupujacy. Cytuj
g Napisano 10 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 10 Kwietnia nie było by takiej tragedi jak by ktoś zadbał o nasz rynek z zachodu ziemniaki szły i idą do nas i nie tylko np. do rumuni A_2 dodał reakcję 1 Cytuj
Gość Swietokrzyskie Napisano 10 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 10 Kwietnia 1 godzinę temu, g napisał: nie było by takiej tragedi jak by ktoś zadbał o nasz rynek z zachodu ziemniaki szły i idą do nas i nie tylko np. do rumuni Nie było by tragedii jakby każdy miał umiar w sadzeniu.Poza tym pazerność i głupota ludzka nie zna granic.Takze zostawcie sobie jakąś działkę na ziemniaki w tym roku bo tragedia dopiero nadejdzie. Cytuj
Gość Tracer Napisano 11 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 11 Kwietnia 22 godziny temu, Gość Swietokrzyskie napisał: Nie było by tragedii jakby każdy miał umiar w sadzeniu.Poza tym pazerność i głupota ludzka nie zna granic.Takze zostawcie sobie jakąś działkę na ziemniaki w tym roku bo tragedia dopiero nadejdzie. Dokładnie , prawda jest taka że ludzie jedzą coraz mniej ziemniaków , ja osobiście sądzę od wielu lat „raptem” 1 hektar ziemniaków a nieraz ciut poniżej w zależności jak pola wyjdzie , bo tyle akurat mieści mi się do magazynu i przeważnie wielu innych upraw warzyw trzymam się co roku natomiast jak się obserwuje niektórych co z roku na rok zwiększają drastycznie areał nasadzeń jakiegoś warzywa lub wchodzą całkiem w warzywo którego wcale nie robili bo „płaciło” rok temu to takie skutki. U mnie w rejonie całe kopce i przechowalnie luzem po 0.1zl można nakupić duże ilości luzem lub worek 0.2zl Cytuj
Gość Gość Napisano 11 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 11 Kwietnia Niedaleko mnie jest gospodarstwo które od lat zajmowało się warzywami i dobrze działało,przejął to mlody i tyle warzyw nasadził, że jest bankrut i na raty ziemie sprzedaje.lepiej pół ha samemu zdetalowac niż 30 oddać za grosze kiedy to do ludzi dotrze? Cytuj
A_2 Napisano 13 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 13 Kwietnia Takie pytanko, ponoć odmiana Vineta kończy swoją karierę, w jej miejsce ma wejść odmiana Mariola - ktoś z Was miał jakieś doświadczenia już z tą odmianą (plonowanie, choroby, wymagania)? Z góry dzięki za odpowiedź. Oczywiście mam dane z katalogu, ale katalog swoje, a życie swoje Cytuj
Gość Marek Napisano 14 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 14 Kwietnia W dniu 13.04.2026 o 10:51, A_2 napisał: Takie pytanko, ponoć odmiana Vineta kończy swoją karierę, w jej miejsce ma wejść odmiana Mariola - ktoś z Was miał jakieś doświadczenia już z tą odmianą (plonowanie, choroby, wymagania)? Z góry dzięki za odpowiedź. Oczywiście mam dane z katalogu, ale katalog swoje, a życie swoje Nareszcie ocieplenie. Moje pyrki juz mają po okolo 10 cm. Myslicie ze już można je prysnąć Cytuj
Gość Karol Napisano 14 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 14 Kwietnia 2 godziny temu, Gość Marek napisał: Nareszcie ocieplenie. Moje pyrki juz mają po okolo 10 cm. Myslicie ze już można je prysnąć Ja jutro zacxynam je dokarmiać Cytuj
Gość Pyrkosz Napisano 14 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 14 Kwietnia W dniu 13.04.2026 o 10:51, A_2 napisał: Takie pytanko, ponoć odmiana Vineta kończy swoją karierę, w jej miejsce ma wejść odmiana Mariola - ktoś z Was miał jakieś doświadczenia już z tą odmianą (plonowanie, choroby, wymagania)? Z góry dzięki za odpowiedź. Oczywiście mam dane z katalogu, ale katalog swoje, a życie swoje Szczerze to polecam zmianę nie odmiany ale wogóle odejście od ziemniaka bo co byś nie zasiała to niemiec nas zasypie Cytuj
Gość Sieradzak Napisano 14 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 14 Kwietnia 18 minut temu, Gość Pyrkosz napisał: Szczerze to polecam zmianę nie odmiany ale wogóle odejście od ziemniaka bo co byś nie zasiała to niemiec nas zasypie To w zasadzie pasowało by odejść z tego świata bo obojętnie czego się dotkniesz będzie można sprawdzić jak nie z wschodu to z zachodu Cytuj
Okolice Wrocka Napisano 14 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 14 Kwietnia 2 godziny temu, Gość Karol napisał: Ja jutro zacxynam je dokarmiać Koks będziecie im dawali że chce wam się odkrywać ? Czy macie po 5arow ? Cytuj
Gość Sieradzak Napisano 14 Kwietnia Zgłoszenie Napisano 14 Kwietnia 18 minut temu, Okolice Wrocka napisał: Koks będziecie im dawali że chce wam się odkrywać ? Czy macie po 5arow ? Brzmią jak pierwszo razowcy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi