Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Filozof
Napisano
20 godzin temu, Gość Handel2026 napisał:

Cos się chyba rusza bo są telefony aby zrobić jabłko w karton. Podobno wchód szaleje za jabłkiem.. 

Ukraińcy mają święta wielkanocne więc chwilowo ich nie ma i z tego powodu zainteresowanie kartonikiem na gotowo

• Odpowiedzi 2.7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość Cielmik
Napisano
15 godzin temu, Gość Michał napisał:

Bez zmian

Czyli biorąc pod uwagę koszty przechowania oraz zamrożenie kapitału na tak długi okres, inflacje można by insynuować, że jabłko deserowe jest teraz obecnie w warte tyle co odpad produkcyjny bądź produkt wytwarzany przez tzw. trzy skrzyniowców jesienią...

A mimo to materiał szkółkarski jest nie do kupna...

Czy Grójec już dał na tace ażeby początkiem maja wyskoczyło -5 ?

• A_2 changed the title to Ceny jabłek 2026
Gość CieLamus
Napisano
15 godzin temu, Gość Cielmik napisał:

Czyli biorąc pod uwagę koszty przechowania oraz zamrożenie kapitału na tak długi okres, inflacje można by insynuować, że jabłko deserowe jest teraz obecnie w warte tyle co odpad produkcyjny bądź produkt wytwarzany przez tzw. trzy skrzyniowców jesienią...

A mimo to materiał szkółkarski jest nie do kupna...

Czy Grójec już dał na tace ażeby początkiem maja wyskoczyło -5 ?

Znaczy, że się opłaci 

Gość Cielmik
Napisano
17 godzin temu, Gość CieLamus napisał:

Znaczy, że się opłaci 

No nie wiem jak się wam opłaci. W tych cenach. 

Gość Handel 2026
Napisano

Podobno sortownie mają więcej zamówień niż są w stanie zrobić.. Wchód mocno kupuje a i Egipt zamawia dużo. 

Gość Irek
Napisano

Jak myślicie jest szansa na jakikolwiek wzrost cen jeszcze w tym sezonie za stare jabłko?

Gość Sad25
Napisano
5 godzin temu, Gość Irek napisał:

Jak myślicie jest szansa na jakikolwiek wzrost cen jeszcze w tym sezonie za stare jabłko?

Przypomnę ze rok temu jabłko zdrożało dopiero od 15 maja wiec jeszcze jest duzo czasu

Gość Marian
Napisano
4 godziny temu, Gość Sad25 napisał:

Przypomnę ze rok temu jabłko zdrożało dopiero od 15 maja wiec jeszcze jest duzo czasu

Patrząc rok do roku to w ubiegłym o tej porze robiłem po 2,30 a dziś po 1,7

Gość Sad25
Napisano
2 godziny temu, Gość Marian napisał:

Patrząc rok do roku to w ubiegłym o tej porze robiłem po 2,30 a dziś po 1,7

Ale pod koniec maja było juz 3zł a w czerwcu 4zł i to za idareda..

Gość Już po rekordach plonów
Napisano

Zajrzyjcie do sadów, u mnie Prince i Golden nawet na wysokich stanowiskach zmarznięty, kwiaty opadają zanim się rozwiną. Chyba zima i ostatnie przymrozki zrobiły swoje. 20 lat siedzę w sadzie i jeszcze takiego czegoś nie widziałem. Golden i Prince będą puste. 

Gość Okolice Sandomierza
Napisano
2 godziny temu, Gość Już po rekordach plonów napisał:

Zajrzyjcie do sadów, u mnie Prince i Golden nawet na wysokich stanowiskach zmarznięty, kwiaty opadają zanim się rozwiną. Chyba zima i ostatnie przymrozki zrobiły swoje. 20 lat siedzę w sadzie i jeszcze takiego czegoś nie widziałem. Golden i Prince będą puste. 

Dobrze słyszeć, że mam kompana w niedoli, bo u mnie Golden wygląda tak samo. Też jestem w szoku, bo zawsze wybronił się z przymrozków a uszkodzenia okazują się większe niż na bardziej rozwiniętych pąkach najdareda czy red deliciousa. Mi to bardziej wygląda na uszkodzenia z okresu zimowego, część kwiatostanów była od poczatku wybrakowana, część kwiatów przestała się rozwijać we wczesnym etapie zielonego pąka. W zasadzie nie ma wielkiej różnicy czy to dół, czy góra drzewa. W zimie było nieznacznie poniżej -20, ale wydaje mi się, że wysilone ubiegłorocznym plonowaniem drzewa nie wytrzymały. Zwykle kwiaty rozwijały się normalnie pomimo przemrożenia na etapie mysiego ucha, zielonego czy różowego pąka. 

Zapowiada się na najgorsze plonowanie goldena w mojej 20-letniej historii jego uprawy. 

Gość Dziad
Napisano

Wg mnie to wina przymrozków. 

Po pierwszej nocy(czwartkowej) sprawdzałem to było czarnych ok. 50% pąków, a po drugiej (sobotniej)

Zmarzniętych przybyło do ok 95%.(jonagored, Prince. Kortland)

Gość Janusz
Napisano

Czarny mróz niska wilgotność i -4 tak naprawde działąło jak -8 tyle

duzo ludzi sie obudzi jak sie kwiaty posypią albo własnie opadną zielone kwiatostany..

bo na razie to podsmiechujki z mrozów

Gość Romek
Napisano

Chyba się wszyscy dobrze nie przyjrzeli. Paki kwiatowe są mocno uszkodzone. Prince mutsu Golden fuji porażka. Reszta w miarę stabilnie choć uszkodzenia są a to nie koniec. 

Pogadamy za 5 dni

Gość Cielmik
Napisano
4 godziny temu, Gość Romek napisał:

Chyba się wszyscy dobrze nie przyjrzeli. Paki kwiatowe są mocno uszkodzone. Prince mutsu Golden fuji porażka. Reszta w miarę stabilnie choć uszkodzenia są a to nie koniec. 

Pogadamy za 5 dni

Chyba w zastoiskach mrozowych. O czym wy wogole mówicie? Jakie straty? A za 5 dni się sytuacja nie za bardzo zmieni bo prognozy są łaskawsze.

Więc jesteśmy za***** towarem w tym sezonie po uszy 

Gość Michał
Napisano

Spokojnie po uszy nie bedzie , straty już  są w sadach ,po tym tygodniu napewno  będą większe .

A jeszcze po drodze wiązanie,  susza .

Słabsze zapąkowanie.  

Nie twierdzę ze nie będzie ale napewno bedzie dużo mniej jak w 2025.

Napisano
33 minuty temu, Gość Wgr napisał:

Mazowieckie było - 5 i więcej. Wiedz już jabłek dużo nie zostało.. 

Na ten moment zostało, te -5 i więcej to na dołkach, koło 3 nad większością WGR chmury pomogły.

Sandomierz nie dostał tak mocno jak Grójec i Biała Rawska, ale to nie koniec przymrozków. Najzimniej ma być w środę i czwartek. Dla Sandomierza prognozy lepsze niż EGR/ERW.

Gość Okolice Sandomierza
Napisano

No i co z tych chmur jak wystarczyło 30 minut w tej temperaturze... Dodatkowo mokra temperatura była tej nocy niższa o 1-1.5 stopnia.

To będą straty 90-100%, a każda kolejna noc dobija to co przetrwało.

Chyba warto rozważyć przetrzymanie niektórych odmian jabłek w chłodni do jesieni.

Napisano
12 minut temu, Gość Okolice Sandomierza napisał:

No i co z tych chmur jak wystarczyło 30 minut w tej temperaturze... Dodatkowo mokra temperatura była tej nocy niższa o 1-1.5 stopnia.

To będą straty 90-100%, a każda kolejna noc dobija to co przetrwało.

Chyba warto rozważyć przetrzymanie niektórych odmian jabłek w chłodni do jesieni.

Tak, dwie minuty wystarczyły. 🤣

Co roku są mrozy i co roku każdy coś tam zrywa, 90% strat, żeby było to by musiało być faktycznie 8 stopni i ze 2 noce non stop. Przestań zaklinać rzeczywistość.

Napisano

Straty są już bardzo duze,dobrego paka ze świecą się szuka,pytanie jak zachowa się to przemrozone…?dalej nadają przymrozki,to może być powtórka 2007r.

Napisano

Ludzie po dołkach na wgr właśnie bylo 8 i prawie minus 9 stopni. I 5 to na górkach bylo. Jak jakblek nie ma na wgr to znaczy, ze nie ma. O godzinie 12 w nocy minus 4 na 1m na górce. Przestańcie zaklinac w drugą stronę bo jest bardzo zle.