ahten Napisano wczoraj o 06:33 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 06:33 Na lekkich ziemiach 20-30% tego co w tamtym roku, upalilo wszystko. Wydajnosci w ogole nie bedzie Myslalem ze na soraya bedzie lepiej ale tez tragedia z ha laczny plon kolo 10 ton, w tym polowa drobnicy Cytuj
Gość Rolnik Napisano wczoraj o 06:41 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 06:41 Jakie teraz realne ceny białych pyrek Arrow irgi bielika w hurcie, ile proponują? Cytuj
Gość Gość Napisano wczoraj o 07:50 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 07:50 Godzinę temu, ahten napisał: Na lekkich ziemiach 20-30% tego co w tamtym roku, upalilo wszystko. Wydajnosci w ogole nie bedzie Myslalem ze na soraya bedzie lepiej ale tez tragedia z ha laczny plon kolo 10 ton, w tym polowa drobnicy U mnie soraya jest piękna i plon będzie za to reszta zwłaszcza quin anna jest porażka 30 pod krzakiem a nie ma co sprzedać. Cytuj
Gość Czesiu Napisano wczoraj o 08:38 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 08:38 W dniu 21.08.2026 o 08:27, Gość Olo napisał: Taa a w na stołówkach szkołach, szpitalach to ludzie kawior i szparagi jedzą Co do tych szkół to wg nowych wytycznych i spożycie ziemniaka tam spadnie, maja jesc ciecierzycę soczewicę hummus i inne cudusy także pod względem ziemniaka przepisy na minus Cytuj
Gość Roki Napisano wczoraj o 09:02 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 09:02 22 minuty temu, Gość Czesiu napisał: Co do tych szkół to wg nowych wytycznych i spożycie ziemniaka tam spadnie, maja jesc ciecierzycę soczewicę hummus i inne cudusy także pod względem ziemniaka przepisy na minus Humus mają jeść? Cytuj
Gość Rolnik Napisano wczoraj o 09:05 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 09:05 Wczoraj kupowałem nawozy pod rzepak polifoska 6 -3100 wieloskładnik o słabszym składzie od 2200, ON 7,6 przy obniżonym vat o innych kosztach nie wspomnę , gdzie jesteśmy z ceną ziemniaka przy tej wydajności i tych kosztach jakby cena była niżej niż złoty w luzie trzeba się poważnie zastanowić czy talerzówki nie zapiąć przynajmniej pole będzie nawiezione i w przyszłym roku parę ton QQ będzie więcej .Pozdrawiam czeźwo myślących. Cytuj
Gość Tracer Napisano wczoraj o 09:56 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 09:56 Zjazdowa w tym tygodniu bez zmian 10zł wyjście a za 8 dają , czyli cena taka sama jak rok temu w sierpniu o tej porze.. Cytuj
Gość Lukasz Napisano wczoraj o 10:44 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 10:44 Godzinę temu, Gość Rolnik napisał: Wczoraj kupowałem nawozy pod rzepak polifoska 6 -3100 wieloskładnik o słabszym składzie od 2200, ON 7,6 przy obniżonym vat o innych kosztach nie wspomnę , gdzie jesteśmy z ceną ziemniaka przy tej wydajności i tych kosztach jakby cena była niżej niż złoty w luzie trzeba się poważnie zastanowić czy talerzówki nie zapiąć przynajmniej pole będzie nawiezione i w przyszłym roku parę ton QQ będzie więcej .Pozdrawiam czeźwo To po co kupować nawozy? i walczyć o plon ?skoro później trzeba oddać za darmo towar.Jakby rolnicy się trochę zjednoczyli i przestali kupować to ceny by spadły.Rolnik akceptuje ceny i go stać, widoczne rolnictwo dobrze stoi bo u mnie nawozy lepiej teraz schodzą niż ziemniaki w marketach.Musicie się zdecydować i przestać płakać, że się nie opłaca a później płacić za npk po 3100.albo płakać i nie kupować.Nabijacie kabze wszystkim dookoła a sami dostaniecie garba i emeryturę niższa niż menel spod sklepu.Ja na szczęście zmądrzałem i zrezygnowałem z uprawy ale z sentymentu czasem tu zajrzę. Cytuj
Gość Danny Napisano wczoraj o 11:04 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 11:04 15 minut temu, Gość Lukasz napisał: To po co kupować nawozy? i walczyć o plon ?skoro później trzeba oddać za darmo towar.Jakby rolnicy się trochę zjednoczyli i przestali kupować to ceny by spadły.Rolnik akceptuje ceny i go stać, widoczne rolnictwo dobrze stoi bo u mnie nawozy lepiej teraz schodzą niż ziemniaki w marketach.Musicie się zdecydować i przestać płakać, że się nie opłaca a później płacić za npk po 3100.albo płakać i nie kupować.Nabijacie kabze wszystkim dookoła a sami dostaniecie garba i emeryturę niższa niż menel spod sklepu.Ja na szczęście zmądrzałem i zrezygnowałem z uprawy ale z sentymentu czasem tu zajrzę. No to co ma niby robić chłop innego jak praktycznie całe życie uprawia te kartofle? A jak rok się trafi w miarę dobry to i zadowolenie, chęci i zdrowie nagle jest. Ten rok będzie taki sam jak poprzedni, nastepny dopiero trochę lepszy a później rok/dwa w miarę dobre a później znów dno cenowe i płacz, lament itd.... To się nigdy się zmieni... Cytuj
Gość Rolnik Napisano wczoraj o 11:38 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 11:38 19 godzin temu, Gość Qwerty napisał: A ja tam mysle,ze sie ruszy i nic teraz nie kopie.Bylem na gieldzie przejazdem i jest teraz dużo osob które trzymało ziemniaka a w tym roku sra....w gacie i oddaja byle szybciej.a teraz tylko bieżącą konsumpcja pół ubywa z bardzo marnym plonem a rok długi. Może i się ruszy ale chyba szału nie będzie bo z kim bym nie rozmawiał to każdy będzie przechowywał tyle ile pomiesci w magazynie bo poszła fama że ziemniaka na zachodzie nie ma i będą drogie. U mnie Soraya bardzo ładna krzaki dopiero żółkną także plon 60t z ha powinien być i ani razu nie podlane Cytuj
Gość Lukasz Napisano wczoraj o 13:38 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 13:38 2 godziny temu, Gość Danny napisał: No to co ma niby robić chłop innego jak praktycznie całe życie uprawia te kartofle? A jak rok się trafi w miarę dobry to i zadowolenie, chęci i zdrowie nagle jest. Ten rok będzie taki sam jak poprzedni, nastepny dopiero trochę lepszy a później rok/dwa w miarę dobre a później znów dno cenowe i płacz, lament itd.... To się nigdy się zmieni... Ja tam zatrudniłem się w hucie po 20latach spędzonych w ziemniakach i nie żałuję,Zostawiłem 0.3ha bo żoną detaluje Cytuj
Gość kartofelek Napisano wczoraj o 13:43 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 13:43 60 ton z hektara w tym roku ,chyba na księżycu albo w czarnej d*pie. Cytuj
Gość Ert Napisano wczoraj o 14:19 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 14:19 Soraya bardzo ładna licząc po plonie z kilku rządków plon na poziomie 40t już handlowego u mnie to najładniejsze pole reszta odmian da połowę plonu może jeszcze belana coś lepiej. Cytuj
Gość Gość P Napisano wczoraj o 16:16 Zgłoszenie Napisano wczoraj o 16:16 4 godziny temu, Gość Rolnik napisał: Może i się ruszy ale chyba szału nie będzie bo z kim bym nie rozmawiał to każdy będzie przechowywał tyle ile pomiesci w magazynie bo poszła fama że ziemniaka na zachodzie nie ma i będą drogie. U mnie Soraya bardzo ładna krzaki dopiero żółkną także plon 60t z ha powinien być i ani razu nie podlane To jak masz taką wydajność bez podlewania pewnie też bez nawozu i oprysków to możesz śmiało po 0.30 groszy sprzedawać wyjdziesz na plus ja mam taką małą sugestie żeby w tym roku nie sugerować wielkością łecin wielkości plonu bo to nie idzie w parze Cytuj
Gość sztukmistrz z lublina Napisano 22 godziny temu Zgłoszenie Napisano 22 godziny temu 5 godzin temu, Gość kartofelek napisał: 60 ton z hektara w tym roku ,chyba na księżycu albo w czarnej d*pie. Bo u niego hektar ma taką powierzchnię jak u normalnych ludzi 2. Cytuj
Gość Gość Napisano 20 godzin temu Zgłoszenie Napisano 20 godzin temu 9 godzin temu, Gość Rolnik napisał: Może i się ruszy ale chyba szału nie będzie bo z kim bym nie rozmawiał to każdy będzie przechowywał tyle ile pomiesci w magazynie bo poszła fama że ziemniaka na zachodzie nie ma i będą drogie. U mnie Soraya bardzo ładna krzaki dopiero żółkną także plon 60t z ha powinien być i ani razu nie podlane Każdy to kopie ile się da i z tad ta marna cena myślę,że skoczy wiosna ale max15zl to faktycznie lepiej teraz po 10 wypchnąć i mieć święty spokój. Cytuj
Gość Master Napisano 11 godzin temu Zgłoszenie Napisano 11 godzin temu Ziemniak na Krakowie jak aktualnie cenowo ? Cytuj
Gość Gosc. Napisano 10 godzin temu Zgłoszenie Napisano 10 godzin temu 14 godzin temu, Gość Gość P napisał: To jak masz taką wydajność bez podlewania pewnie też bez nawozu i oprysków to możesz śmiało po 0.30 groszy sprzedawać wyjdziesz na plus ja mam taką małą sugestie żeby w tym roku nie sugerować wielkością łecin wielkości plonu bo to nie idzie w parze Chociażby była to prawda to zapytaj ile w tym jest zielonego, 60%? U nas gręby usytuowane północ-południe prawie całkowicie ziemniaki wypłukane i na na dobrą sprawę nie opłaca się kopać. Cytuj
Gość Lubelskie Napisano 6 godzin temu Zgłoszenie Napisano 6 godzin temu 4 godziny temu, Gość Gosc. napisał: Chociażby była to prawda to zapytaj ile w tym jest zielonego, 60%? U nas gręby usytuowane północ-południe prawie całkowicie ziemniaki wypłukane i na na dobrą sprawę nie opłaca się kopać. U mie za to gorka pod południe i na dodatek glinka wyschło do zera jest po 5 sadzeniaków a zawsze tam się udawały. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi