Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na lekkich ziemiach 20-30% tego co w tamtym roku, upalilo wszystko. Wydajnosci w ogole nie bedzie

Myslalem ze na soraya bedzie lepiej ale tez tragedia

z ha laczny plon kolo 10 ton, w tym polowa drobnicy

Napisano
Godzinę temu, ahten napisał:

Na lekkich ziemiach 20-30% tego co w tamtym roku, upalilo wszystko. Wydajnosci w ogole nie bedzie

Myslalem ze na soraya bedzie lepiej ale tez tragedia

z ha laczny plon kolo 10 ton, w tym polowa drobnicy

U mnie soraya jest piękna i plon będzie za to reszta zwłaszcza quin anna jest porażka 30 pod krzakiem a nie ma co sprzedać.

Napisano
W dniu 21.08.2026 o 08:27, Gość Olo napisał:

Taa a w na stołówkach szkołach, szpitalach to ludzie kawior i szparagi jedzą 

Co do tych szkół to wg nowych wytycznych i spożycie ziemniaka tam spadnie, maja jesc ciecierzycę soczewicę hummus i  inne cudusy także pod względem ziemniaka przepisy na minus 

Napisano
22 minuty temu, Gość Czesiu napisał:

Co do tych szkół to wg nowych wytycznych i spożycie ziemniaka tam spadnie, maja jesc ciecierzycę soczewicę hummus i  inne cudusy także pod względem ziemniaka przepisy na minus 

Humus mają jeść?

Napisano

Wczoraj kupowałem nawozy pod rzepak polifoska 6 -3100 wieloskładnik o słabszym składzie od 2200, ON 7,6 przy obniżonym vat o innych kosztach nie wspomnę , gdzie jesteśmy z ceną ziemniaka przy tej wydajności i tych kosztach jakby cena była niżej niż złoty w luzie trzeba się poważnie zastanowić czy talerzówki nie zapiąć przynajmniej  pole będzie nawiezione i w przyszłym roku parę ton QQ będzie więcej .Pozdrawiam czeźwo myślących.

Napisano

Zjazdowa w tym tygodniu bez zmian 10zł wyjście a za 8 dają , czyli cena taka sama jak rok temu w sierpniu o tej porze..

Napisano
Godzinę temu, Gość Rolnik napisał:

Wczoraj kupowałem nawozy pod rzepak polifoska 6 -3100 wieloskładnik o słabszym składzie od 2200, ON 7,6 przy obniżonym vat o innych kosztach nie wspomnę , gdzie jesteśmy z ceną ziemniaka przy tej wydajności i tych kosztach jakby cena była niżej niż złoty w luzie trzeba się poważnie zastanowić czy talerzówki nie zapiąć przynajmniej  pole będzie nawiezione i w przyszłym roku parę ton QQ będzie więcej .Pozdrawiam czeźwo 

To po co kupować nawozy? i walczyć o plon ?skoro później trzeba oddać za darmo towar.Jakby rolnicy się trochę zjednoczyli i przestali kupować to ceny by spadły.Rolnik akceptuje ceny i go stać, widoczne rolnictwo dobrze stoi bo u mnie nawozy lepiej teraz schodzą niż ziemniaki w marketach.Musicie się zdecydować i przestać płakać, że się nie opłaca a później płacić za npk po 3100.albo płakać i nie kupować.Nabijacie kabze wszystkim dookoła a sami dostaniecie garba i emeryturę niższa niż menel spod sklepu.Ja na szczęście zmądrzałem i zrezygnowałem z uprawy ale z sentymentu czasem tu zajrzę.

Napisano
15 minut temu, Gość Lukasz napisał:

To po co kupować nawozy? i walczyć o plon ?skoro później trzeba oddać za darmo towar.Jakby rolnicy się trochę zjednoczyli i przestali kupować to ceny by spadły.Rolnik akceptuje ceny i go stać, widoczne rolnictwo dobrze stoi bo u mnie nawozy lepiej teraz schodzą niż ziemniaki w marketach.Musicie się zdecydować i przestać płakać, że się nie opłaca a później płacić za npk po 3100.albo płakać i nie kupować.Nabijacie kabze wszystkim dookoła a sami dostaniecie garba i emeryturę niższa niż menel spod sklepu.Ja na szczęście zmądrzałem i zrezygnowałem z uprawy ale z sentymentu czasem tu zajrzę.

No to co ma niby robić chłop innego jak praktycznie całe życie uprawia te kartofle? 

A jak rok się trafi w miarę dobry to i zadowolenie, chęci i zdrowie nagle jest. 

Ten rok będzie taki sam jak poprzedni, nastepny dopiero trochę lepszy a później rok/dwa w miarę dobre a później znów dno cenowe i płacz, lament itd.... 

To się nigdy się zmieni...

Napisano
19 godzin temu, Gość Qwerty napisał:

A ja tam mysle,ze sie ruszy i nic teraz nie kopie.Bylem na gieldzie przejazdem i jest teraz dużo osob które trzymało ziemniaka a w tym roku sra....w gacie i oddaja byle szybciej.a teraz tylko bieżącą konsumpcja pół ubywa z bardzo marnym plonem a rok długi.

Może i się ruszy ale chyba szału nie będzie bo z kim bym nie rozmawiał to każdy będzie przechowywał tyle ile pomiesci w magazynie bo poszła fama że ziemniaka na zachodzie nie ma i będą drogie. U mnie Soraya bardzo ładna krzaki dopiero żółkną także plon 60t z ha powinien być i ani razu nie podlane

Napisano
2 godziny temu, Gość Danny napisał:

No to co ma niby robić chłop innego jak praktycznie całe życie uprawia te kartofle? 

A jak rok się trafi w miarę dobry to i zadowolenie, chęci i zdrowie nagle jest. 

Ten rok będzie taki sam jak poprzedni, nastepny dopiero trochę lepszy a później rok/dwa w miarę dobre a później znów dno cenowe i płacz, lament itd.... 

To się nigdy się zmieni...

Ja tam zatrudniłem się w hucie po 20latach spędzonych w ziemniakach i nie żałuję,Zostawiłem 0.3ha bo żoną detaluje

Napisano

Soraya bardzo ładna licząc po plonie z kilku rządków plon na poziomie 40t już handlowego u mnie to najładniejsze pole reszta odmian da połowę plonu może jeszcze belana coś lepiej.

Gość Gość P
Napisano
4 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

Może i się ruszy ale chyba szału nie będzie bo z kim bym nie rozmawiał to każdy będzie przechowywał tyle ile pomiesci w magazynie bo poszła fama że ziemniaka na zachodzie nie ma i będą drogie. U mnie Soraya bardzo ładna krzaki dopiero żółkną także plon 60t z ha powinien być i ani razu nie podlane

To jak masz taką wydajność bez podlewania pewnie też bez nawozu i oprysków to możesz śmiało po 0.30 groszy sprzedawać wyjdziesz na plus ja mam taką małą sugestie żeby w tym roku nie sugerować wielkością łecin wielkości plonu bo to nie idzie w parze 

Gość sztukmistrz z lublina
Napisano
5 godzin temu, Gość kartofelek napisał:

60 ton z hektara w tym roku ,chyba na księżycu albo w czarnej d*pie.

Bo u niego hektar ma taką powierzchnię jak u normalnych ludzi 2.

Gość Gość
Napisano
9 godzin temu, Gość Rolnik napisał:

Każdy to kopie ile się da i z tad ta marna cena myślę,że skoczy wiosna ale max15zl to faktycznie lepiej teraz po 10 wypchnąć i mieć święty spokój.

Napisano
14 godzin temu, Gość Gość P napisał:

To jak masz taką wydajność bez podlewania pewnie też bez nawozu i oprysków to możesz śmiało po 0.30 groszy sprzedawać wyjdziesz na plus ja mam taką małą sugestie żeby w tym roku nie sugerować wielkością łecin wielkości plonu bo to nie idzie w parze 

Chociażby była to prawda to zapytaj ile w tym jest zielonego, 60%? U nas gręby usytuowane północ-południe prawie całkowicie ziemniaki wypłukane i na na dobrą sprawę nie opłaca się kopać.

Gość Lubelskie
Napisano
4 godziny temu, Gość Gosc. napisał:

Chociażby była to prawda to zapytaj ile w tym jest zielonego, 60%? U nas gręby usytuowane północ-południe prawie całkowicie ziemniaki wypłukane i na na dobrą sprawę nie opłaca się kopać.

U mie za to gorka pod południe i na dodatek glinka wyschło do zera jest po 5 sadzeniaków a zawsze tam się udawały.