Skocz do zawartości
Forum rolników, producentów warzyw i owoców, przetwórców

ceny drzewek jabłoni ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Życzę kolegom szkółkarzom żeby nie musieli palić ogniska wiosną. Normalny człowiek nie kupi w tym roku drzewek a zapaleńcom życzę powodzenia w produkcji.Zacznijcie w końcu produkować zdrowy materiał albo nikt nie będzie tego dziadostwa kupował..

Napisano

Otóż to, niech się najpierw ludzie nauczą robić towar taki jaki być powinien, a nie nasadzić bez opamiętania i płakać, bo ni ma ceny i się nie opłaca i niech państwo da. 

Napisano
7 godzin temu, Gość olo napisał:

Życzę kolegom szkółkarzom żeby nie musieli palić ogniska wiosną. Normalny człowiek nie kupi w tym roku drzewek a zapaleńcom życzę powodzenia w produkcji.Zacznijcie w końcu produkować zdrowy materiał albo nikt nie będzie tego dziadostwa kupował..

dlaczego nie kupi ? masa osób kupi zaręczam ci w mojej okolicy jest z 8 ha przygotowane pod sad

Gość szkółkarz
Napisano
7 godzin temu, Gość olo napisał:

Zawsze możesz kupić porządne drzewko w Holandii albo we Włoszech, jeżeli polskie jest "dziadowskie".

Napisano
W dniu 8.10.2019 o 06:44, Gość Prorok napisał:

Jablka są skończone

Zeszły rok już pokazał gdzie jesteśmy i jakie możliwości sprzedażowe mamy...

A wy chcecie sadzić jabłonie???...

I myślicie,że będzie dobrze???

TU TRZEBA WYRYWAC A NIE SADZIC!!!!

ale w tym roku jest bardzo dobrze.Jak się dba tak się ma?

Gość gość grójec
Napisano
4 godziny temu, Gość gość napisał:

to ile to jabłko ma kosztować 5zł kg też będzie mało?

Napisano
5 godzin temu, Gość gość napisał:

No przy -6 to se mogłeś dbać....moron

Napisano
W dniu 18.10.2019 o 09:36, Gość szkółkarz napisał:

Zawsze możesz kupić porządne drzewko w Holandii albo we Włoszech, jeżeli polskie jest "dziadowskie".

I ściągnąć do Polski halamontre lub tarcznika. Brawo brawo

Gość szkółkarz
Napisano
2 godziny temu, Gość We gr napisał:

I ściągnąć do Polski halamontre lub tarcznika. Brawo brawo

Tam była ironia ze słowem "porządne". 

Każdy kto kupował drzewka z Holandii czy Włoch ma punkt odniesienia jak bywa z jakością, zdrowotnością, stabilnością i tak można by wymieniać...

szkółkarz

• 3 weeks later...
Napisano
2 godziny temu, Gość Prorok napisał:

Podobno już zabrakło gokdena w szkółkach...

Podoba mi się optymizm sadownikow

Już? Przecież ,,już" listopad jest, więc skąd to zdziwienie? Myślisz że rok temu było inaczej? U dobrych szkółkarzy trzeba rezerwować dużo wcześniej. I tak w tym roku nie ma takiego bumu na gale paskowane, aż się dziwię. Dwulatek goldena r w dobrej szkółce z lubelskiego 17zł. 

Napisano
1 godzinę temu, Gość mil napisał:

Już? Przecież ,,już" listopad jest, więc skąd to zdziwienie? Myślisz że rok temu było inaczej? U dobrych szkółkarzy trzeba rezerwować dużo wcześniej. I tak w tym roku nie ma takiego bumu na gale paskowane, aż się dziwię. Dwulatek goldena r w dobrej szkółce z lubelskiego 17zł. 

Potwierdzam. Ja obecnie jestem na etapie zamawiania drzewek na wiosnę 2021 i już jest problem z odmianami Golden czy Gala Magma bądź Dark Ann. 

Napisano
W dniu 19.10.2019 o 15:25, Gość szkółkarz napisał:

Tam była ironia ze słowem "porządne". 

Każdy kto kupował drzewka z Holandii czy Włoch ma punkt odniesienia jak bywa z jakością, zdrowotnością, stabilnością i tak można by wymieniać...

szkółkarz

Każda paleta z innej parafii, jakość materiału zależy od szczęścia a cena cosmos , pisze to z doświadczenia. W polskiej dobrej szkółce widzę co ładuje i mogę obejrzeć jeszcze przed kopaniem.

Gość hedonista
Napisano
30 minut temu, Gość Janusz napisał:

Każda paleta z innej parafii, jakość materiału zależy od szczęścia a cena cosmos , pisze to z doświadczenia. W polskiej dobrej szkółce widzę co ładuje i mogę obejrzeć jeszcze przed kopaniem.

Duże zagraniczne szkółki mają zbudowaną markę, tzw. brand. Bazując na marce skupują drzewka od mniejszych szkółkarzy i sprzedają pod swoim szyldem. Nie twierdze, że wszystkie i zawsze. Na pewno gdy popyt przewyższa podaż na daną odmianę...

hedonista

Gość Sadownik
Napisano

Orientuje się ktoś ile kosztuja drzewka goldena, red deliciousa czy też gali Zuzi? Chodzi mi o drzewka w pierwszej klasie. 

Gość Grecki filozof
Napisano

Nie ma drzewek goldena . .nawet w Grójcu na targu 

Wszystko sprzedane...u szkółkarzy był  po 16 PLN 

• 1 year later...