Jump to content

"norma" rwania jabłek

Recommended Posts

Guest Realista
Posted

Zależy na jakiej odmianie. Ale średnio powinno to być jakieś 6 skrzyń na osobę. Może tak, jak mówie 6 to jest dobrze. Poniżej 5 trzeba to gonic 

Posted

Jeszcze zależy, czy później na sortowaniu ma być 5% przemysłu, czy 20%. Rwanie "jak leci" jest dużo szybsze.

Posted

Zalezy od odmiany i wieku sądu. U mnie Prince n 3 letnim drzewie rwali po 7 skrzyń. Gali od 65mm prawie 4 skrzynie.mutsu dobijali do 8 ale towar gruby od 8cm

Posted

U mnie na 2letnim ligolu po 10 skrzyń rwali...ale jabłka tak duże,że we dwóch do skrzyni musieli wkladac....

Też umiem opowiadać bajki;)

Posted

Taka norma zależy od wielu czynników, które już koledzy powyżej wymienili.

Co jeszcze mogę doradzić: Sam sobie ją zmierz: przejdź się do sadu na godzinę i będziesz wiedział :)

Guest Grzegorz
Posted

Bardzo niewymierna norma, szczególnie w tym sezonie gdy owoców jest mało i jakość różna. Przeciętnie 1,5 do 2 ton na  przeszkolonego pracownika z wstęnym sortowaniem jest do przyjęcia . Na wynik składa się kilka czynników na które osoby pracujące nie mają wpływu. Uważam że jakość jest ważniejsz od ilości.

Posted

Ja mam kilka osób. Różnica jest duża przy zbiorze. Od 3 do 7 skrzyń potrafia zebrać. Ale Ci najsprytniejszy są wynagradzani. Ogólnie osmio osobowym zespołem jesteśmy w stanie zebrać 40 skrzyń na jabłku 7-8,5cm. Gaki, Goldena troszkę mniej. Rekord jednego dnia zrobila mi para zrywając 17 skrzyń mutsu w kalibrze 8+. 

Posted

Bez ogladana i to co za sztuka narwac duzo...najpierw banan na twarzy bo duzo narwali a potem placz na sortowni....w 8 osob realne przy grubszym jablku z ogladaniem przy rwaniu-50 skrzyn,gali -3 skrzynie z ogladaniem bo poparzenia itp.