Guest Marek Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 Witam, mam pytanko, prośbę o opinie, może jakieś polecenia co do nawozów/środków siarkowych. Jedna sprawa siarka w ziemię pod borówkę. Co najlepiej zastosować z dostępnych na rynku produktów? Druga rzecz: preparat siarkowy pt. Pro siarka do zastosowania w sadzie. Widziałem to ostatnio na targach sadowniczych i chciałbym poznać opinie z praktyki. Ktoś zna, stosował? Warto się tym interesować czy może istnieją jakieś inne lepsze odpowiedniki/podobne środki? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, pozdrawiam Quote
Pinus Posted February 12, 2018 Report Posted February 12, 2018 Cześć Marek. kolejny temat rzeka. Nawozy, zawierające siarkę, z grubsza można podzielić na: - zawierające siarkę w formie elementarnej (jak np. WIGOR S, czy wspomniany PRO SIARKA 800 SC); siarka jest w formie nieprzyswajalnej dla roślin, musi zostać utleniona, bo rośliny pobierają siarkę w postaci tlenkowej SO3 - zawierające siarkę w postaci siarczanowej (np. siarczan potasu, siarczan magnezu, siarczan żelaza, siarczan wapnia itp); siarka, po rozpadzie soli w wodzie, jest szybko dostępna dla roślin - zawierające tiosiarczany czyli sole kwasu tiosiarkowego (tiosiarczan sodu, tiosiarczan wapnia, tiosiarczan amonu, tiosiarczan potasu); tiosiarczany są obecne w produktach do stosowania nalistnego lub doglebowego (np. RSM) Pod borówkę, jeśli gleba ma odczyn obojętny lub lekko kwaśny, to najlepiej zastosować siarkę w postaci elementarnej, gdyż utlenianie siarki w glebie powoduje zakwaszenie roztworu glebowego. Jeśli odczyn jest kwaśny i bardzo kwaśny, to można także stosować siarkę siarczanową. Wybierz to, co jest niedrogie. Oba nawozy, które wymieniłem na początku są produkowane przez SIARKOPOL. Oba zawieraja siarkę elementarną, z tym, ze w nawozie PRO SIARKA 800 SC siarka jest w postaci zawiesiny w roztworze.Można przypuszczać, ze będzie szybciej działała, niż siarka z WIGOR S. i jeszcze jedno: siarka w postaci siarczanowej jest bardzo narażona na wymywanie. duże opady deszczu, intensywne nawadnianie spowodują, ze siarka z nawozów siarczanowych szybko ulegnie wymyciu i stanie się niedostępna dla roślin. Nawozy zawierające siarkę elementarną są źródłem siarki, z którego roślina może korzystać w dłuższym okresie czasu. jakby co, to pytaj. Chętnie odpowiem. Quote
Recommended Posts