Guest Paweł Posted January 6, 2025 Report Posted January 6, 2025 Witam wszystkich mam pytanie z innej beczki mianowicie co sądzicie o głęboszowaniu pod ziemniaki? Nigdy tego nie robiłem i mam chęć spróbować ,opiszcie swoje spostrzeżenia. Z góry dziękuję, pozdrawiam. Quote
Guest Lou211 Posted January 9, 2025 Report Posted January 9, 2025 ja co roku robię dłutowcem przed sadzeniem na głębokość 35-40cm potem robię broną aktywną i zaraz sadzę na świeżo z podsypem nawozu. Quote
Guest Gosc. Posted January 9, 2025 Report Posted January 9, 2025 W dniu 6.01.2025 o 13:04, Gość Paweł napisał: Witam wszystkich mam pytanie z innej beczki mianowicie co sądzicie o głęboszowaniu pod ziemniaki? Nigdy tego nie robiłem i mam chęć spróbować ,opiszcie swoje spostrzeżenia. Z góry dziękuję, pozdrawiam. Trzy lata wstecz głęboszowaliśmy wszystkie pola i żadnej różnicy w plonowaniu ani w lepszym kopaniu nie daje się zauważyć. O wszystkim w przeważającej mierze decyduje aura, nawożenie i ochrona chemiczna. Quote
Guest Rolnik z Wielkopolski Posted January 10, 2025 Report Posted January 10, 2025 W dniu 6.01.2025 o 13:04, Gość Paweł napisał: Witam wszystkich mam pytanie z innej beczki mianowicie co sądzicie o głęboszowaniu pod ziemniaki? Nigdy tego nie robiłem i mam chęć spróbować ,opiszcie swoje spostrzeżenia. Z góry dziękuję, pozdrawiam. Ja głęboszuję co roku (40-50cm). Wiem, że koszty są duże jednak w przypadku mojego gospodarstwa zabieg jest niezbędny. Uprawiam ponad 100 ha ziemniaków, udział w płodozmianie jest duży. Całość jest nawadniana co wpływa na pogorszenie struktury gleby, maszyny i ciągniki ciężkie, zbiór nie zawsze jest w idealnych warunkach. Chociaż jeśli ktoś ma lekkie gleby i mały udział ziemniaków w strukturze zasiewów to ten zabieg wg mnie nie zawsze musi być niezbędny. Trzeba do tego podejść indywidualnie. Quote
Recommended Posts