Gość Jacek Napisano 29 Maja 2023 Zgłoszenie Napisano 29 Maja 2023 Okolice Lublina sporo na drzewach łutówki nefris gorzej zobaczymy jak będzie z opadem czerwcowym bo robi się sucho Cytuj
Gość Xyz Napisano 29 Maja 2023 Zgłoszenie Napisano 29 Maja 2023 Zakład Dohler w Kozietulach juz wystawił minimalna cene dla skupczykow-1zl.Pewnie chodzi o tłoczenie bo niewiem czy mrożenie biora,wydaje mi się,ze nie. Cytuj
Gość Jaco Napisano 29 Maja 2023 Zgłoszenie Napisano 29 Maja 2023 U mnie łutòwy masa,nefrisa też,trochę gorzej debrecen,ale ogólnie jest nieźle Cytuj
Gość trep Napisano 1 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Czerwca 2023 juz zaczynaja płakac odnosnie ceny wisni na konkurncyjnych portalach skupczyki i przetwornie a wisni w tym roku duzo nie bedzie:) Cytuj
Gość -3bum Napisano 4 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Czerwca 2023 u mnie na podlasiu -3 bylo ciekawe ile wykonczy.. bo i tak duzo nie bylo no ale zeby w czerwcu bylo na minusie to takich jaj nie pamietam Cytuj
A_2 Napisano 4 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Czerwca 2023 Cała ta wiosna 2023 należy do najzimniejszych odkąd pamiętam. Zdarzały się wcześniej niespodzianki pt. śnieg 1 maja, ale generalnie to był 1-2 dni i wracało do normy. Tym razem chłód trwa nieprzerwanie od połowy kwietnia. Globalne oziębienie chciałoby się powiedzieć Cytuj
Gość Północ Napisano 5 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Czerwca 2023 U mnie na północy był mróz ale Wisni to jeszcze chyba tyle nie miałem co w tym roku na Nefrisie pełno owocu Cytuj
Gość Andrzej Napisano 5 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Czerwca 2023 Wiśni jest opòr ,gorzej że śliwkami Cytuj
Gość Koleś Napisano 5 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Czerwca 2023 A gdzie tak słabo z tymi sliwkami Cytuj
Gość Andrzej Napisano 5 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 5 Czerwca 2023 6 godzin temu, Gość Koleś napisał: A gdzie tak słabo z tymi sliwkami Lubelszczyzna Cytuj
Gość wisienka Napisano 6 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Czerwca 2023 15 godzin temu, Gość Andrzej napisał: Wiśni jest opòr ,gorzej że śliwkami potwierdzam u mnie na wiśni debregenie i klorisie jest bardzo duzo Cytuj
Gość Ciemno gród Napisano 6 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Czerwca 2023 3 godziny temu, Gość wisienka napisał: potwierdzam u mnie na wiśni debregenie i klorisie jest bardzo duzo DEBRECENI BOTERMO! KELERIS! Na litość....! Producenci i handlowcy, sprawdzajcie te nazwy i się nie ośmieszajcie! ,,Mucu, Czampion, Idaret, Empajer......'', a teraz wiśnia. Cytuj
Michał S Napisano 6 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Czerwca 2023 Maja opór . No chyba w gaciach . W Sandomierzu co przymrozków nie było to tylko młode sady na dobrych stanowiskach mają zadawalajacy plon. Reszta tj. Starsze plantacje i zimniejsze stanowiska to ledwo co 8 -10 ton w porywach z ha a będą miały ale i takie że 5ton będzie też są Ogólnie otrząsarki to niszczą sady wiśniowe strasznie ogrom wypadów i według mnie zmniejszy się produkcją bo zastępowalność nasadzeń nie nadąży za plantacjami do kasacji Cytuj
Gość Andrzej Napisano 6 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 6 Czerwca 2023 4 godziny temu, Michał S napisał: Maja opór . No chyba w gaciach . W Sandomierzu co przymrozków nie było to tylko młode sady na dobrych stanowiskach mają zadawalajacy plon. Reszta tj. Starsze plantacje i zimniejsze stanowiska to ledwo co 8 -10 ton w porywach z ha a będą miały ale i takie że 5ton będzie też są Ogólnie otrząsarki to niszczą sady wiśniowe strasznie ogrom wypadów i według mnie zmniejszy się produkcją bo zastępowalność nasadzeń nie nadąży za plantacjami do kasacji Na lubelszczyźie niestety jest opòr wiśni a co do otrząsarki to niestety nadrywa się system korzeniowy i stąd są wypady ale się chce tani zbiòr to trzeba się z tym liczyć. Cytuj
Gość reczny Napisano 7 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2023 co ty za glupoty piszesz od 10 lat otrzasam i nie zaobserwowalem jakis wiekszych wypadow od standardowego rwania ...nadrywa to ci sie chyba system nerwowy w mózgu Cytuj
Gość hjk Napisano 7 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2023 w innych krajach otrzasaja od 50 lat i jest dobrze ale ciemnogród o ja pierd.... Cytuj
Gość tron Napisano 7 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2023 u mnie kulki zaczynaja robić sie na łutówce czarne coś im brakuje? czy przemarzła? Cytuj
Gość nok Napisano 7 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2023 W sobotę przejeżdżałem przez Lubelszczyznę, okolice Opola Lubelskiego/Poniatowa i w górę na Nałęczów. W sumie nie wiem gdzie tam jest jakieś zagłębie wiśniowe, ale kwater wiśniowych wcale tam nie ma jakoś dużo. Z ulicy widać wypady, srebrzystość, od góry brunatna. Zatrzymałem się przy jednej z ładniejszych kwater, a tam zawiązanie nie przekraczało 50%... do tego już niektóre się żółciły, zaraz spadną. Tonażowo to na ładnych kwaterach będzie 12-15ton w maxie. No chyba że dla was te 15ton to jest opór Tak jak kolega napisał wyżej, u nas w sandomierskim przymrozków praktycznie nie było, a tak słabo z towarem to chyba ostatnio w 17 roku było. Co do otrząsarek.. 5-6 letnie kwatery i w niektórych miejscach drzewo w drzewo już rozwalone od łapy, ciekawe ile to wtrzyma? 10-12 lat i całe kwatery będą do wymiany. W takim tempie to ludzie nie nadążą sadzić. I powie to każdy producent wiśni który zajmuje się tym dłużej jak 10 lat. Cytuj
Michał S Napisano 7 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2023 10 godzin temu, Gość nok napisał: W sobotę przejeżdżałem przez Lubelszczyznę, okolice Opola Lubelskiego/Poniatowa i w górę na Nałęczów. W sumie nie wiem gdzie tam jest jakieś zagłębie wiśniowe, ale kwater wiśniowych wcale tam nie ma jakoś dużo. Z ulicy widać wypady, srebrzystość, od góry brunatna. Zatrzymałem się przy jednej z ładniejszych kwater, a tam zawiązanie nie przekraczało 50%... do tego już niektóre się żółciły, zaraz spadną. Tonażowo to na ładnych kwaterach będzie 12-15ton w maxie. No chyba że dla was te 15ton to jest opór Tak jak kolega napisał wyżej, u nas w sandomierskim przymrozków praktycznie nie było, a tak słabo z towarem to chyba ostatnio w 17 roku było. Co do otrząsarek.. 5-6 letnie kwatery i w niektórych miejscach drzewo w drzewo już rozwalone od łapy, ciekawe ile to wtrzyma? 10-12 lat i całe kwatery będą do wymiany. W takim tempie to ludzie nie nadążą sadzić. I powie to każdy producent wiśni który zajmuje się tym dłużej jak 10 lat. Choć ty kolego mnie rozumiesz . Powiem wam jak jest z otrząsarkami , jak masz swoją i robisz z głową to plantacja będzie żyła . Większość jest źle prowadzona ma za mało pnia żeby dobrze złapać powinno być z 80 cm wtedy kory tak nie uszkodzisz . A jak przyjedzie otrzasarka która bierze od kg to ogień. Cytuj
Gość doo Napisano 9 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 9 Czerwca 2023 u mnie łutówka nie dość że słabo zawiazała to teraz sypie sie artystycznie jak bede miał 20% normalnego zbioru to jest wszystko nie wiem czy bedzie sens otrzasarką podjezdzać...pewno lepiej recznie i na bronisze Cytuj
Gość Filozof Napisano 9 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 9 Czerwca 2023 38 minut temu, Gość doo napisał: u mnie łutówka nie dość że słabo zawiazała to teraz sypie sie artystycznie jak bede miał 20% normalnego zbioru to jest wszystko nie wiem czy bedzie sens otrzasarką podjezdzać...pewno lepiej recznie i na bronisze Albo na kilówkę pod pałac kultury. Nima wiśni , a potem wyścig po kisteny Cytuj
Gość mandarynka Napisano 10 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 10 Czerwca 2023 20 godzin temu, Gość Filozof napisał: Albo na kilówkę pod pałac kultury. Nima wiśni , a potem wyścig po kisteny w kisteny w tym roku to bedziesz banany wrzucał a nie wisnie Cytuj
Gość zero Napisano 10 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 10 Czerwca 2023 zycze powodzenia z kupnem wisni w tym roku:)wy juz teraz zaczynajcie sprowadzac zebyscie nie mieli niespodzianki Cytuj
Gość wiśniowy potentat Napisano 10 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 10 Czerwca 2023 3 godziny temu, Gość mandarynka napisał: w kisteny w tym roku to bedziesz banany wrzucał a nie wisnie Zdziwicie się ile jest wiśni Nie zabraknie Cytuj
Gość malymiki Napisano 10 Czerwca 2023 Zgłoszenie Napisano 10 Czerwca 2023 7 godzin temu, Gość wiśniowy potentat napisał: Zdziwicie się ile jest wiśni Nie zabraknie duzo powiadzasz...?:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi