Gość Kalamb Napisano 6 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 6 Listopada 2025 1 godzinę temu, Gość Zenek napisał: Nawet że nie bo głupim nie ma co żałować roboty Ja też zwiększam nasadzenia. Musi przyjść dobry rok. Cytuj
Gość Gość Napisano 6 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 6 Listopada 2025 Godzinę temu, Gość Kalamb napisał: Ja też zwiększam nasadzenia. Musi przyjść dobry rok. Ja tam zostaje przy swojej powierzchni. Cytuj
Gość Janek Napisano 6 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 6 Listopada 2025 Może bym i zrezygnował,ale co się opłaca?w tym roku kompletnie nic Cytuj
Gość Rolas Napisano 6 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 6 Listopada 2025 42 minutes ago, Guest Janek said: Może bym i zrezygnował,ale co się opłaca?w tym roku kompletnie nic Soja, rzepak ... Cytuj
Gość Gość Napisano 6 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 6 Listopada 2025 16 minut temu, Gość Rolas napisał: Soja, rzepak ... Ani soja ani rzepak. Wszystko stracone rolnictwo w każdej postaci jest skończone. Pogadamy za rok jak Mercosur i liberalizm handlu a Ukrainą będzie na dobre. Cytuj
Gość Gość Napisano 6 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 6 Listopada 2025 27 minut temu, Gość Rolas napisał: Soja, rzepak ... Soja ? Zwariowałeś? Cytuj
Gość Paweł Napisano 6 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 6 Listopada 2025 Jak już warzyw nie ma komu sprzedać za godziwe pieniądze to żadna uprawa zbóż i podobnych nie będzie rentowna. Śrutę sojową przywiozą z ameryki a ziarno z ukrainy, to samo olej słonecznikowy. My mamy być tylko niewybrednym konsumentem. Cytuj
Gość Michu Napisano 6 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 6 Listopada 2025 Ja się was pytam bo my głównie pyry sądzimy nam Polakom !,kto ma je jeść? Jak ludzi którzy umierają jest 320 tysięcy na rok a ludzi się rodzi 160 tysięcy ??? ,teraz słuchajcie te trupy co umarły to jadły ziemniaki a te dzieci co się rodzą to ich nie jedzą albo 10 gram dziennie więc rok rocznie pół mln mniej do wyżywienia ludzi a wy zostajecie przy nasadzeniach albo zwiększacie ! Dobre to Cytuj
Gość Gość rolnik mazowsze Napisano 6 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 6 Listopada 2025 17 minut temu, Gość Michu napisał: Ja się was pytam bo my głównie pyry sądzimy nam Polakom !,kto ma je jeść? Jak ludzi którzy umierają jest 320 tysięcy na rok a ludzi się rodzi 160 tysięcy ??? ,teraz słuchajcie te trupy co umarły to jadły ziemniaki a te dzieci co się rodzą to ich nie jedzą albo 10 gram dziennie więc rok rocznie pół mln mniej do wyżywienia ludzi a wy zostajecie przy nasadzeniach albo zwiększacie ! Dobre to Tu akurat przyznam rację. Chociaż chyba nie trzeba większości plantatorów tego mówić. Spożycie od lat stopniowo spada. Dużo ziemniaka sprzedaje w detalu i na tak zwana zimę co już powoli ginie kupują ludzie 50 + . Obecnie młodzi nie chcą się bawić nawet w kupowanie woreczka czy dwóch po 15 kg. Ponieważ będąc w markecie wrzuci do koszyka jakąś siatkę np 4 kg i na ten tydzień czy dwa tygodnie styknie zrobić te 2-3 razy w tygodniu obiad z ziemniakiem. Starszych ludzi ubywa a to oni głównie towarowali się w zapasy ziemniaka. Zresztą mimo iż ziemniak jest tani nikt go więcej nie będzie jadł. Moim zdaniem zwiększanie areału to duże ryzyko. Ale każdy jest świadomy co robi i jakie ponosi ryzyko. Cytuj
Gość Gość Napisano 6 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 6 Listopada 2025 41 minut temu, Gość Michu napisał: Ja się was pytam bo my głównie pyry sądzimy nam Polakom !,kto ma je jeść? Jak ludzi którzy umierają jest 320 tysięcy na rok a ludzi się rodzi 160 tysięcy ??? ,teraz słuchajcie te trupy co umarły to jadły ziemniaki a te dzieci co się rodzą to ich nie jedzą albo 10 gram dziennie więc rok rocznie pół mln mniej do wyżywienia ludzi a wy zostajecie przy nasadzeniach albo zwiększacie ! Dobre to Takie analizy do niczego nie prowadza zawsze można z drugiej strony 730mln ludzi cierpi z powodu głodu.do tego roczny przyrost światowy wynosi 75mln osób rocznie to są dwie Polski handel mamy globalny teoretycznie potrzeba więcej zywnosci Cytuj
Gość Rolnik Napisano 6 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 6 Listopada 2025 2 godziny temu, Gość Michu napisał: Ja się was pytam bo my głównie pyry sądzimy nam Polakom !,kto ma je jeść? Jak ludzi którzy umierają jest 320 tysięcy na rok a ludzi się rodzi 160 tysięcy ??? ,teraz słuchajcie te trupy co umarły to jadły ziemniaki a te dzieci co się rodzą to ich nie jedzą albo 10 gram dziennie więc rok rocznie pół mln mniej do wyżywienia ludzi a wy zostajecie przy nasadzeniach albo zwiększacie ! Dobre to Ciekawe myślenie, a powiem Ci, że lokalnie bywa gorzej bo w mojej niedużej wiosce tego roku zmarło 7 osób, a urodziła się tylko jedna. My tego nie dożyjemy, ale jeżeli w tym kraju nie nastanie polityka prorodzinna to za 100 lat naród Polski wyginie. Cytuj
Gość Rysiek Napisano 6 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 6 Listopada 2025 Żadna polityka nie sprawi,że będzie więcej dzieci,chyba,że w rodzinach tzw patologicznych ale czy to potrzebne?Mam takich sąsiadów mają siedmioro i nikt tam nie pracuje nawet na dniowke nie przyjdzie.Wiesz jaka kasa rocznie na nich idzie?oprócz 800+opieka rodzinne ,zapomogi celowe jakieś 10tysi na miesiąc jak nie więcej,spróbuj na czysto tyle zarobic z rolnictwa.To wszystko z naszych podatków. Cytuj
Gość Zzx Napisano 7 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 7 Listopada 2025 Co się martwić Donald Tusk sprowadzi emigrantów i się wyrówna Cytuj
Sieradzak Napisano 7 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 7 Listopada 2025 7 godzin temu, Gość Rysiek napisał: Żadna polityka nie sprawi,że będzie więcej dzieci,chyba,że w rodzinach tzw patologicznych ale czy to potrzebne?Mam takich sąsiadów mają siedmioro i nikt tam nie pracuje nawet na dniowke nie przyjdzie.Wiesz jaka kasa rocznie na nich idzie?oprócz 800+opieka rodzinne ,zapomogi celowe jakieś 10tysi na miesiąc jak nie więcej,spróbuj na czysto tyle zarobic z rolnictwa.To wszystko z naszych podatków. U mnie też tacy są.O tym by przyszli do pracy zapomnij a jak już to w południe są wykończeni bądź mają pilną wizytę u lekarza.Tak mówisz z 8-9tys mają na luzie.Wracajac do tematu ziemniaków to trzeba być zdrowo je....m by zwiększyć areał licząc na cud.Niestety wielu nadal funkcjonuje w systemie MOŻE SIĘ UDA i mamy tego konsekwencje. Cytuj
Gość Ramoli Napisano 7 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 7 Listopada 2025 52 minuty temu, Sieradzak napisał: U mnie też tacy są.O tym by przyszli do pracy zapomnij a jak już to w południe są wykończeni bądź mają pilną wizytę u lekarza.Tak mówisz z 8-9tys mają na luzie.Wracajac do tematu ziemniaków to trzeba być zdrowo je....m by zwiększyć areał licząc na cud.Niestety wielu nadal funkcjonuje w systemie MOŻE SIĘ UDA i mamy tego konsekwencje. Ja sadze 52 ha ziemniakow. W przyszłym roku xmniejszam na 50 ha. Cytuj
Gość Rolnik Napisano 7 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 7 Listopada 2025 A co wy tak zazdrościcie tych 7 czy wiecej dzieci ? Sami jesteście patusy! Te dzieci beda potem pracować na Wasze emerytury egoiści, co wam szkodzi spłodzić gromadę dzieci i niby z tego zyc ? No co wam szkodzi ? Kazdy tylko jedno czy dwa wiecej nie bo to obowiązki a ludzie są cholernie wygodni i dlatego nie rodza sie dzieci. Ja bym takim wielodzietnym rodzinom dal jeszcze wiecej pieniędzy. Cytuj
Gość Gość rolnik mazowsze Napisano 7 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 7 Listopada 2025 11 godzin temu, Gość Rolnik napisał: Ciekawe myślenie, a powiem Ci, że lokalnie bywa gorzej bo w mojej niedużej wiosce tego roku zmarło 7 osób, a urodziła się tylko jedna. My tego nie dożyjemy, ale jeżeli w tym kraju nie nastanie polityka prorodzinna to za 100 lat naród Polski wyginie. Nie wyginie ale będzie mniejszością. U nas się to dopiero zaczyna ale np w Niemczech jest to już dosyć mocno widoczne. Starych Niemców dużo w różnych formach starców których obsługują półki Ukrainki i inne. Młodzi Niemcy mają 1 dziecko lub żadnego. Brat tam pracuje od 15 lat i przykład taki że Niemiec w wieku 40 lat mówi Polakom wprost że jemu nie opłaca się mieć dziecka. Bo to obowiązki , wydatki itp. A tak to jeżdżą Sobie na wczasy i inne hobby. Oczywiście to jest przykład jednostkowy. Ale ogólnie tam nie licząc ostatnich przybyszy od dawna Turku wszystko przejmują. Społeczeństwo typowych Niemców za 20-40 lat będzie marginalne. Problem w tym jest taki że obecnie przybysze nie chcą wcale pracować fizycznie aby utrzymywać ich gospodarkę. Cytuj
Gość Swietokrzyskie Napisano 7 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 7 Listopada 2025 Godzinę temu, Gość Rolnik napisał: A co wy tak zazdrościcie tych 7 czy wiecej dzieci ? Sami jesteście patusy! Te dzieci beda potem pracować na Wasze emerytury egoiści, co wam szkodzi spłodzić gromadę dzieci i niby z tego zyc ? No co wam szkodzi ? Kazdy tylko jedno czy dwa wiecej nie bo to obowiązki a ludzie są cholernie wygodni i dlatego nie rodza sie dzieci. Ja bym takim wielodzietnym rodzinom dal jeszcze wiecej pieniędzy. Nie mówię,że wszyscy ale większość takich rodzin to patologia która nie będzie pracować ja mam dwójkę i mi wystarczy może i to wygodne,ale chciałbym zapewnić im jakaś przyszłość choćby wykształceniem a nie być jak to napisałeś egoistą narobić dzieci i z tego żyć a pozniej chodza takie dzieciaki brudne zasmarkane opieka u nich co drugi dzien jak wycieczka w szkole to nie jedzie.Osobiscie nie jestem zwolennikiem 800+ ani żadnych socjalnych chyba,że przez chorobe a jak nie to za łeb i do roboty i wtedy będzie na nasze emerytury Cytuj
Gość Maku Napisano 7 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 7 Listopada 2025 1 godzinę temu, Gość Swietokrzyskie napisał: Nie mówię,że wszyscy ale większość takich rodzin to patologia która nie będzie pracować ja mam dwójkę i mi wystarczy może i to wygodne,ale chciałbym zapewnić im jakaś przyszłość choćby wykształceniem a nie być jak to napisałeś egoistą narobić dzieci i z tego żyć a pozniej chodza takie dzieciaki brudne zasmarkane opieka u nich co drugi dzien jak wycieczka w szkole to nie jedzie.Osobiscie nie jestem zwolennikiem 800+ ani żadnych socjalnych chyba,że przez chorobe a jak nie to za łeb i do roboty i wtedy będzie na nasze emerytury Ty autokrato. Jak ci się nie podoba to wyprowadz się za granicę. Cytuj
Gość Gosc. Napisano 7 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 7 Listopada 2025 23 minuty temu, Gość Maku napisał: Ty autokrato. Jak ci się nie podoba to wyprowadz się za granicę. Jestem ze świętokrzysiego i podzielam twoje poglądy, nie przejmuj się tym, debilne poglądy to teraz codzienność. Cytuj
Gość Inol Napisano 7 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 7 Listopada 2025 10 godzin temu, Gość Gosc. napisał: Jestem ze świętokrzysiego i podzielam twoje poglądy, nie przejmuj się tym, debilne poglądy to teraz codzienność. Panowie jak ktoś ma 7 dzieci ta będzie miało wpływ na popyt bo 7 osobowa rodzina zje 3 kg pyry zaś 2 osobowa tylko kilogram Cytuj
Gość Marcin Napisano 8 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 8 Listopada 2025 12 godzin temu, Gość Inol napisał: Panowie jak ktoś ma 7 dzieci ta będzie miało wpływ na popyt bo 7 osobowa rodzina zje 3 kg pyry zaś 2 osobowa tylko kilogram 7 dzietna rodzina nie je kartofli tylko śmieciowe gotowe jedzenie z marketu.Kto ugotuje ?Jak matka nachlana albo seriale ogląda.Niestety znam takie dwie rodziny. Cytuj
Sieradzak Napisano 8 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 8 Listopada 2025 Tak sobie dziś przez pola jechałem i z moich obserwacji wynika że nie ma nawet najmniejszych szans by ziemniaki i inne warzywa zdrożały choćby o grosz.Ilosc ziemniaków jakie są jeszcze na polach jest zawrotna i nie sa to jakieś badziewia tylko towar naprawdę dobrej jakości.Dziesiatki hektarów tylko w zasięgu wzroku.Kapusta to samo.Jest tego multum i już widać których kawałków nawet nie będzie się opłaciło ciąć pomijając już te których nie będzie gdzie schować.Tak więc gratuluję wielu tu wypowiadającym się pomysłu na zwiększenie upraw w następnym sezonie. Cytuj
Gość elzbieta Napisano 8 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 8 Listopada 2025 2 godziny temu, Gość Marcin napisał: 7 dzietna rodzina nie je kartofli tylko śmieciowe gotowe jedzenie z marketu.Kto ugotuje ?Jak matka nachlana albo seriale ogląda.Niestety znam takie dwie rodziny. Kim trzeba być aby dokonać takiego wpisu, to już zezwierzęcenie najdelikatniej to określając. Cytuj
Gość Mietek Napisano 8 Listopada 2025 Zgłoszenie Napisano 8 Listopada 2025 Godzinę temu, Sieradzak napisał: Tak sobie dziś przez pola jechałem i z moich obserwacji wynika że nie ma nawet najmniejszych szans by ziemniaki i inne warzywa zdrożały choćby o grosz.Ilosc ziemniaków jakie są jeszcze na polach jest zawrotna i nie sa to jakieś badziewia tylko towar naprawdę dobrej jakości.Dziesiatki hektarów tylko w zasięgu wzroku.Kapusta to samo.Jest tego multum i już widać których kawałków nawet nie będzie się opłaciło ciąć pomijając już te których nie będzie gdzie schować.Tak więc gratuluję wielu tu wypowiadającym się pomysłu na zwiększenie upraw w następnym sezonie. U mnie jest to samo.Mieszkam w terenie sądowniczym i najlepsze to ,że ogrodniki nasadzili skończyli jablka i wożą skrzyniami ziemniaki.Glupota jednak nie zna granic. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi