Gość Rolnik Rolnik Napisano 21 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 21 Sierpnia 2024 Proszę o rzetelną informację, ILE PŁACĄ PAKOWALNIE za ziemniaka luzem na mycie/na brudno ? Cytuj
Gość Marek Napisano 21 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 21 Sierpnia 2024 2 godziny temu, Gość Rolnik Rolnik napisał: Proszę o rzetelną informację, ILE PŁACĄ PAKOWALNIE za ziemniaka luzem na mycie/na brudno ? I jak sytuacja po deszczu będzie wyglądać Cytuj
Sieradzak Napisano 22 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Sierpnia 2024 Chyba trochę przesadzacie z tymi opadami i nie bardzo wiem czego się wielu spodziewa.Wiem że miejscami przegielo z deszczem ale to tylko miejscami.Wczoraj już normalnie dało się kopać.Po południu 10litrow spadło dziś można bez problemu kopać. Cytuj
Gość Szzone Napisano 22 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Sierpnia 2024 U Ciebie 10l a u mnie w dwa dni 50l i się nie da kopać woda w stoi w rajkach. 50km dalej Jelenia Góra w dwa dni 180l. Cytuj
A_2 Napisano 22 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Sierpnia 2024 Od niedzieli do wczoraj, 110 l .. nadal się trzymam teorii, że pomimo słabej ceny aktualnie, na wiosnę może ziemniak płacić, ze względu na problemy z przechowywaniem - może gnić. Wiadomo, te opady nie wszędzie są tak obfite, ale jednak są i mają wpływ na całokształt plonu dla kraju Cytuj
Gość Rolnik z centrum Napisano 22 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Sierpnia 2024 Powiat Łęczycki 120mm w jeden dzień , nikt do dziś żadnego zabiegu w polu nie zrobił . Cytuj
Gość Michu Napisano 22 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Sierpnia 2024 Ziemniaki są zielone po tym deszczu powychodziły z radlonek tak Kalisz i okolice Cytuj
Sieradzak Napisano 22 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Sierpnia 2024 Chyba się nie zrozumieliśmy.Oczywiscie że dolało bez umiaru i narobiło szkód.Temat bez dyskusji i wątpliwości.Chodzilo mi o to że momentalnie na tym i innych forach ludzie zaczęli j się spodziewać gwałtownego wzrostu cen.To niestety tak nie działa Sebastian Pawłowski dodał reakcję 1 Cytuj
Gość Obiektywny Napisano 22 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Sierpnia 2024 Sieradzak ma rację. U Mnie Wczoraj spadło 40 litrów dziś normalnie kopalem ziemia 4 klasa. Cytuj
Gość Marian Napisano 22 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 22 Sierpnia 2024 Oczywiste jest że cena nie wzrośnie jeżeli podaż nie zmaleje. Tu bardziej chodzi o słabszą zdolność przechowalnicza zalanych ziemniaków Cytuj
Gość Master Napisano 23 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 23 Sierpnia 2024 Wrzesien za pasem i będzie zjazd cenowy . Wykopki i koniec wakacji szkoła . Jesli cena będzie przyzwoita to po nowym roku . Myślę , że warto przechować towar bo może zapłacić . Cytuj
A_2 Napisano 23 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 23 Sierpnia 2024 Tylko jak przechować :)) .. stary, podczas kopania jeden smród! Będzie trudno o ziemniaka na zimę, dodatkowo Rumunia ssie na potęgę polskiego ziemniaka 0,90 zł/ 50+ Cytuj
Gość Michał Napisano 24 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 24 Sierpnia 2024 22 godziny temu, A_2 napisał: Tylko jak przechować :)) .. stary, podczas kopania jeden smród! Będzie trudno o ziemniaka na zimę, dodatkowo Rumunia ssie na potęgę polskiego ziemniaka 0,90 zł/ 50+ Mamy sierpień a Rumunia już mocno kupuje druga sprawa jest mniejszy plon i to gnicie bankoowo cena po nowym roku będzie Cytuj
Gość Rolnik Napisano 25 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 25 Sierpnia 2024 No o co z tego że po nowym roku będzie cena jak jest sierpień a lety suche czas na kopanie i jak to przechować do marca/kwietnia hm ? Złudne nadzieję że będzie lepiej, a zarobią tylko profesjonaliści którzy mają przechowalnie z prawdziwego zdarzenia. Cytuj
Sieradzak Napisano 25 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 25 Sierpnia 2024 5 godzin temu, Gość Rolnik napisał: No o co z tego że po nowym roku będzie cena jak jest sierpień a lety suche czas na kopanie i jak to przechować do marca/kwietnia hm ? Złudne nadzieję że będzie lepiej, a zarobią tylko profesjonaliści którzy mają przechowalnie z prawdziwego zdarzenia. No i bardzo dobrze Cytuj
Gość Pepe Napisano 25 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 25 Sierpnia 2024 26 minut temu, Sieradzak napisał: No i bardzo dobrze Kto sadził dobrym sadzeniakiem, dbał o plantację, oprysk na bulwy , nie musi się obawiać o kartofelki. Kto robił na skróty ,ten ma problem. Życie. Cytuj
Gość Gosc. Napisano 25 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 25 Sierpnia 2024 1 godzinę temu, Gość Pepe napisał: Kto sadził dobrym sadzeniakiem, dbał o plantację, oprysk na bulwy , nie musi się obawiać o kartofelki. Kto robił na skróty ,ten ma problem. Życie. Czyżby? Cytuj
Sieradzak Napisano 25 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 25 Sierpnia 2024 6 godzin temu, Gość Pepe napisał: Kto sadził dobrym sadzeniakiem, dbał o plantację, oprysk na bulwy , nie musi się obawiać o kartofelki. Kto robił na skróty ,ten ma problem. Życie. Cytuj
Gość Michal_mazowieckie Napisano 25 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 25 Sierpnia 2024 Taka sytuacja z marketu. Ziemniaki paczkowane, myte. Zrobily sie czarne, po nacisnieciu tryskaly, a smierdzialy na pol budynku. Kopane na sile po zalaniach i mamy efekt. Cytuj
Gość Marcinn Napisano 25 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 25 Sierpnia 2024 3 godziny temu, Gość Michal_mazowieckie napisał: Taka sytuacja z marketu. Ziemniaki paczkowane, myte. Zrobily sie czarne, po nacisnieciu tryskaly, a smierdzialy na pol budynku. Kopane na sile po zalaniach i mamy efekt. I dlatego cena będzie trochę cierpliwości Cytuj
Gość Marek Napisano 27 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2024 W dniu 25.08.2024 o 20:11, Gość Marcinn napisał: I dlatego cena będzie trochę cierpliwości Jak tam ceny na elizowce Cytuj
A_2 Napisano 27 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2024 Sadził ktoś z Was może ziemniaka odmiany Surmia z HZ Zamarte? Ukopałem troszkę do testów podczas wystawy i smakowo - świetnie, bulwa praktycznie bez oczek, dość malo bulw pod krzakiem ale za to każda dość spora. Ale brakuje mi opinii kogoś kto miał z Surmią już do czynienia w uprawie u siebie .. z góry dzięki za opinie! Cytuj
Gość elzbieta Napisano 27 Sierpnia 2024 Zgłoszenie Napisano 27 Sierpnia 2024 21 minut temu, A_2 napisał: Sadził ktoś z Was może ziemniaka odmiany Surmia z HZ Zamarte? Ukopałem troszkę do testów podczas wystawy i smakowo - świetnie, bulwa praktycznie bez oczek, dość malo bulw pod krzakiem ale za to każda dość spora. Ale brakuje mi opinii kogoś kto miał z Surmią już do czynienia w uprawie u siebie .. z góry dzięki za opinie! Stosunkowo to dość nowa odmiana i najlepiej jak przedzwonisz do firmy z Jastrząbki Starej, oni są dystrybutorem i z pewnością tą odmianę uprawiają. Zapytaj też o Werbenę która weszła do produkcji razem z Surmią, też z Zamartego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi