Gość Kamil Napisano 30 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 30 Września 2023 30 ton i mówicie o słabym plonie w tym roku ? U mnie na całości gospodarstwa 20 ha ziemniaków wychodzi średnia max 15 ton / ha przy cenie poniżej 1.5 zł szkoda sobie w ogóle głowy zawracać tą robotą... Cytuj
Gość Jan Napisano 30 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 30 Września 2023 W tyn roku to rolnicy z południa Polski (śląskie) zaniżają cenę bardziej niż rolnicy z "sieradza".. na południu Polski plony są dobre. Cytuj
Gość rolnik Napisano 30 Września 2023 Zgłoszenie Napisano 30 Września 2023 To jakie wy tam ilości sprzedajecie na tym śląsku po 2 zł ? ilości tirowe czy 100 woreczków na tydzień? tu na forum każdy ma ceny super cudowne a prawda jest taka ze za ziemniaka w big bag nikt powyżej 1 zł nie chce dać Cytuj
Gość OpolskiDżonun Napisano 1 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Października 2023 W dniu 30.09.2023 o 13:21, Gość Kamil napisał: 30 ton i mówicie o słabym plonie w tym roku ? U mnie na całości gospodarstwa 20 ha ziemniaków wychodzi średnia max 15 ton / ha przy cenie poniżej 1.5 zł szkoda sobie w ogóle głowy zawracać tą robotą... Przestań płakać i zostaw je w polu niech zgniją albo oddaj biednym do wykopania albo sprzedaj po tej cenie co jest !!!!proste Cytuj
Gość OpolskiDżonun Napisano 1 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Października 2023 16 godzin temu, Gość rolnik napisał: To jakie wy tam ilości sprzedajecie na tym śląsku po 2 zł ? ilości tirowe czy 100 woreczków na tydzień? tu na forum każdy ma ceny super cudowne a prawda jest taka ze za ziemniaka w big bag nikt powyżej 1 zł nie chce dać Dokładnie kolego w punkt Cytuj
Sieradzak Napisano 1 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Października 2023 17 godzin temu, Gość rolnik napisał: To jakie wy tam ilości sprzedajecie na tym śląsku po 2 zł ? ilości tirowe czy 100 woreczków na tydzień? tu na forum każdy ma ceny super cudowne a prawda jest taka ze za ziemniaka w big bag nikt powyżej 1 zł nie chce dać Magia internetu.Zjazzdowa max 20 zł.Miescowa pakowania 1zl Cytuj
Gość Luke222 Napisano 1 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 1 Października 2023 Ja mam 3ha ziemniaka i wolę powoli sprzedać po 2zł niż wyciskać towar za bezcen , możecie powiedzieć że jestem dzialkowiczem ale szanuje swój czas i mnie nie ciśnie , a wykopałem koło 15ha u znajomych i ziemniaka na Śląsku nie ma także nie wiem kto tą cenę zaniża Cytuj
Gość Rolnik Napisano 2 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 2 Października 2023 To na targu stoisz cały rok i sprzedajesz ? No to rozumiem ale to i tak tanio puszczasz jak detalujesz. Mnie interesuje hurt, plon mam dobry nie będę pisał jaki żeby cię nie dołować skoro u was taka tragedia. Pozdrawiam Cytuj
A_2 Napisano 2 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 2 Października 2023 Godzinę temu, Gość Rolnik napisał: To na targu stoisz cały rok i sprzedajesz ? No to rozumiem ale to i tak tanio puszczasz jak detalujesz. Mnie interesuje hurt, plon mam dobry nie będę pisał jaki żeby cię nie dołować skoro u was taka tragedia. Pozdrawiam Bardzo fajnie można rozkręcić handel detaliczny ziemniakiem prosto z gospodarstwa. Kwestia pilnowania jakości i z roku na rok coraz więcej Klientów. Ja rocznie tak sprzedaje ok. 150 ton (woreczki po 15kg). Spokojnie 2 zł/kg wyciśniesz i bez stresu. Kwestia czy posiadasz chłodnie, ewentualnie kopiec + chłodnia i ogarniesz cały rok Cytuj
Gość Kamil Napisano 2 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 2 Października 2023 20 godzin temu, Gość OpolskiDżonun napisał: Przestań płakać i zostaw je w polu niech zgniją albo oddaj biednym do wykopania albo sprzedaj po tej cenie co jest !!!!proste Takiego żałosnego poziomu tutaj dawno nie widziałem Cytuj
Gość rolnik Napisano 2 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 2 Października 2023 kolego A 2 wiem, ponieważ sam sprzedaję w detalu koło 100 ton rocznie, ale u mnie 100 ton ziemniaka zworkowanego w kalibrze 45+ jest z 2 hektarów, resztę muszę sprzedawać w hurcie. Cytuj
Gość Rolnik Napisano 2 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 2 Października 2023 Jaka cena na rybitwach za żółtego Cytuj
Gość Rolnik p. Napisano 3 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 3 Października 2023 Rybitwy tak naprawdę 15 zł Cytuj
Gość Mat Napisano 3 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 3 Października 2023 Panowie u was też ziemniak tak bardzo tanieje ??? Cytuj
A_2 Napisano 3 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 3 Października 2023 Nie, przejściowo pewnie - wykopki i wrzucają w rynek ci co nie mają jak przechować ale to naprawdę to wg mnie chwilowe ... generalnie jest problem z ziemniakiem, mniejsze plony, sporo chorób mają ziemniaki w tym roku. Cytuj
Gość BOSS Napisano 3 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 3 Października 2023 ziemniaka sie troszke wiecej pojawiło i cena troszke siadla bo ci co kopali wczesniej gnija na potege i uciekaja z nimi Cytuj
Gość Marian Napisano 3 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 3 Października 2023 Jednak z plonami wcale nie jest tak źle. Na internetach chwalą się 50-60 t. Urodzaj pełny więc do stycznia cena w dół Cytuj
Gość Luke222 Napisano 3 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 3 Października 2023 Ziemniaki gniją i to mocno w zależności od odmiany i tak jak piszecie kto musi to wyciska towar. U mnie rolnicy co mieli do 1ha ziemniaka są bez towaru, każdemu życzę super plonów ale proszę nie zanizajcie ceny tak bardzo bo za chwilę to się już nic nie opłaci w tym rolnictwie Cytuj
A_2 Napisano 4 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Października 2023 10 godzin temu, Gość Marian napisał: Jednak z plonami wcale nie jest tak źle. Na internetach chwalą się 50-60 t. Urodzaj pełny więc do stycznia cena w dół Na podstawie czego to piszesz? Bladego pojęcia nie masz o produkcji ziemniaka i rynku, byle napisać - może wpłynę swoim wpisem na cenę ziemniaka ... W tej chwili z ziemniakiem jest taka sytuacja, jakby 30 osób nagle chciało wejść przez wąskie drzwi do sali bankietowej na 1000 osób - przez moment wejścia, sytuacja wydaje się że sporo osób będzie, jednak po wejściu okazuje się że sala świeci pustkami. Podobnie będzie na rynku ziemniaka za maks 3-4 tygodnie Cytuj
Gość Marian Napisano 4 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Października 2023 22 minuty temu, A_2 napisał: Na podstawie czego to piszesz? Bladego pojęcia nie masz o produkcji ziemniaka i rynku, byle napisać - może wpłynę swoim wpisem na cenę ziemniaka ... W tej chwili z ziemniakiem jest taka sytuacja, jakby 30 osób nagle chciało wejść przez wąskie drzwi do sali bankietowej na 1000 osób - przez moment wejścia, sytuacja wydaje się że sporo osób będzie, jednak po wejściu okazuje się że sala świeci pustkami. Podobnie będzie na rynku ziemniaka za maks 3-4 tygodnie Może i się nie znam. 30 lat produkcji po 30-40 ha rocznie. Powodzenia Cytuj
Gość Lolek Napisano 4 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Października 2023 Wszystko zależy od regionu, w centrum była susza to perspektywy słabe na pryszłośc, ale na południu o wiele lepiej to wygląda ... Cytuj
Gość OpolskiDżonun Napisano 4 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Października 2023 Godzinę temu, A_2 napisał: Na podstawie czego to piszesz? Bladego pojęcia nie masz o produkcji ziemniaka i rynku, byle napisać - może wpłynę swoim wpisem na cenę ziemniaka ... W tej chwili z ziemniakiem jest taka sytuacja, jakby 30 osób nagle chciało wejść przez wąskie drzwi do sali bankietowej na 1000 osób - przez moment wejścia, sytuacja wydaje się że sporo osób będzie, jednak po wejściu okazuje się że sala świeci pustkami. Podobnie będzie na rynku ziemniaka za maks 3-4 tygodnie Nie obrażaj innych jasnowidzu ,cena w tym roku napewno nie pójdzie w górę ,może od stycznia Cytuj
A_2 Napisano 4 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Października 2023 8 minut temu, Gość OpolskiDżonun napisał: Nie obrażaj innych jasnowidzu ,cena w tym roku napewno nie pójdzie w górę ,może od stycznia Na pewno piszemy osobno, naprawdę razem - a twój wpis wniósł tyle do dyskusji o cenie ziemniaków, co zeszłoroczny śnieg. Poziom handlarza z giełdy Cytuj
A_2 Napisano 4 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Października 2023 42 minuty temu, Gość Lolek napisał: Wszystko zależy od regionu, w centrum była susza to perspektywy słabe na pryszłośc, ale na południu o wiele lepiej to wygląda ... Pełna zgoda, kumpel w małopolskim ma zupełnie inną sytuację Cytuj
Gość gość pietrek Napisano 4 Października 2023 Zgłoszenie Napisano 4 Października 2023 47 minut temu, A_2 napisał: Pełna zgoda, kumpel w małopolskim ma zupełnie inną sytuację małopolskie nie wypełni luki w całym kraju Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi