Skocz do zawartości
Forum rolników, producentów warzyw i owoców, przetwórców

Ziemniaki Skrobiowe WPPZ STAW problem za mała skrobia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Matuszewski
Napisano

Witam mam problem z zakładem WPPZ Staw odnośnie skrobiowości ziemniaka, badałem na Uniwersytecie Przyrodniczym skrobiowość ziemniaka i wychodzi mi 15.2% 4 próbki a po dostawie ziemniaków do zakładu 13.5% odmiana Tajfun zaznaczam że jest to jedno pole i jedna odmiana teoretycznie nie powinno być takich rozbieżności co wy o tym sądzicie? Nie chce wysuwać pochopnych wniosków ale odnoszę wrażenie że jednym plantatorom kradnie się skrobię a drugim przypisuje i pod stołem jest wszystko dzielone. Dużo do życzenia ma także test całej skrobiowości ziemniaka jest wykonywany niezbyt profesjonalnie chyba jest to celowe zasłanianie wagi itp. Mam też film wkrótce dodam linka na youtube.

Napisano

to prawda już od wielu osób słyszałem, ze zaniżają czasem do przesady, ja sam tez odstawiam do wielu fabryk i w stawie zawsze wychodzi najgorzej, a wszędzie ten sam ziemniak wstawiam  

Napisano (edytowane)

staw to ... tez tam odstawiam i jeszcze do niechlowa i bronislawia tam juz lepiej

Edytowane przez IGRiT
usunięto niedozwolone treści
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
Gość Korespondent
Napisano

Pewnie że nieźle, trzeba uprawiać typowe odmiany skrobiowe i wymieniać sadzeniaki żeby się nie wyrodziły to skrobia będzie, a jak sadzicie po 8lat tą samą odmianę to się nie dziwię że masz 13,5% skrobi Matuszewski.

• 4 months later...
Gość Dariusz
Napisano

jak to jest z ziemniakami skrobiowymi? Macie teraz problem że słaba wiosna i nie ma jak sadzić? albo gniją w ziemii?

• 3 months later...
Gość Producent
Napisano

Witam kolegów. Oddawaliście już do  Stawu?

Podobno próby biorą sondą i walą duże zanieczyszczenia. Ja dostarczam dopiero po 10 września to na razie nic nie wiem.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Wczoraj pojechały do Stawu i zanieczyszczenia ponad 8% !!! gdzie mogło być góra 2 % i jak to nazwać , znajomy mówił że trzeba im "smarować" ,czyli mam płacić za własne ziemniaki ?

Gość rolnik wielkopolska
Napisano

Odstawiam ziemniaki frytkowe gdzie do potrąceń zanieczyszczeń zaliczają się poza ziemią i kamieniami również ziemniaki zazieleniałe oraz uszkodzone. Na blisko 50 samochodów poziom zanieczyszczeń wahał się pomiędzy 2 a 6 %. Na tym samym polu były też ziemniaki skrobiowe. Kopane były tym samym kombajnem i tą samą liczbą osób na kombajnie. Jakie były zanieczyszczenia? Od 8 do 18 %.... A nie potrąca się tam za zazielenione i uszkodzone ziemniaki.... Co to oznacza? Odpowiedźcie sobie sami...

Napisano

A po ile odstawiacie, że Wam te 5 procent tak szkodzi ? Myślałem że w kiepskim roku to skrobiowe dobrze wychodza

Gość rolnik wielkopolska
Napisano

A po ile odstawiacie, że Wam te 5 procent tak szkodzi ? Myślałem że w kiepskim roku to skrobiowe dobrze wychodza

Nie ma znaczenia w jakich cenach sprzedajemy. Chodzi o uczciwość i rzetelność. To, że jest kiepski rok ma powodować, że możemy być oszukiwani?

• 1 month later...