Gość Michał Napisano 5 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Napisano 5 Kwietnia 2021 Witam. Zakupiłem kwalifikowane sadzeniaki. duża część jest chorych. W załączniku przesyłam zdjęcia. Podpowiedzcie co to za choroba, czy można tym sądzić, ziemniaki zgłoszone na reklamację. Cytuj
Gość Lol Napisano 5 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Napisano 5 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Gość Michał napisał: Witam. Zakupiłem kwalifikowane sadzeniaki. duża część jest chorych. W załączniku przesyłam zdjęcia. Podpowiedzcie co to za choroba, czy można tym sądzić, ziemniaki zgłoszone na reklamację. Punktowo przemarznięte ? Cytuj
Rolnik9876 Napisano 5 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Napisano 5 Kwietnia 2021 Zglaszaj nie zastanawiaj się. Prawdopodobnie zaraza bulwy Cytuj
Gość Rolnik Napisano 5 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Napisano 5 Kwietnia 2021 Jaka odmiana ?jak mozna wiedziec bo mialem podobnie. Cytuj
Gość Gosc. Napisano 5 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Napisano 5 Kwietnia 2021 Kolego z jakiego rejonu jesteś? Ja w ubiegłym roku pojechałem po kwalifikowaną niemiecką bellarosse do dystrybutora ale zrezygnowałem z zakupu bo w 70% sadzeniak porażony był parchem i to bardzo silnie. Nadawał się co najwyżej do parowania na paszę. Do dzisiaj zastanawiam się jak mogli wpuścić do Polski takie śmieci. Cytuj
Ursus4062 Napisano 5 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Napisano 5 Kwietnia 2021 Gdzie kupiłeś jeśli można wiedzieć? Cytuj
Gość rolnik Napisano 5 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Napisano 5 Kwietnia 2021 witaj to jest prawdopodobnie uszkodzenie mechaniczne i na dodatek dostal sie tam srodek od desykacji roslin juz takei cos widzialem wlasnie po desykacji ,zadna zaraza bo jjuz dawno by zgnily,a podrugie jak takie moga sie znajdowac w kwalifikacie powiny byc dobrze przebrane Cytuj
Gość 100lec Napisano 5 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Napisano 5 Kwietnia 2021 Alternarioza, oddaj im to dziadostwo. Cytuj
Gość Opa opa Napisano 5 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Napisano 5 Kwietnia 2021 3 godziny temu, Gość 100lec napisał: Alternarioza, oddaj im to dziadostwo. Alternarioze to tym masz , to nie jest napewno to . Cytuj
Gość Michał Napisano 5 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Napisano 5 Kwietnia 2021 Jest to odmiana esmme. Jestem z okolic Sieradza. Na razie nie chce robić pseudo reklamy więc nie mówię gdzie to kupiłem. Zobaczę jak rozwiążą tą sytuację Cytuj
Gość 100lec Napisano 5 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Napisano 5 Kwietnia 2021 3 godziny temu, Gość Opa opa napisał: Alternarioze to tym masz , to nie jest napewno to . Tak tak "znafco" nie wiesz co ale nie alternarioza. Tak wygląda alternarioza na bulwach. Cytuj
Gość ELC Napisano 5 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Napisano 5 Kwietnia 2021 Mam to u siebie na irdze co roku. Uszkodzenie mechaniczne, o pręty kombajnu, o palety, o sortownik. Kopane w mokrych warunkach, duża zawartość azotu. Będzie to gnić na sucho. Zaprawione dowolną zaprawa do ziemniaków przeciwko rizoktoriozie ustrzeże w 100 % cały plon. Można je podkielkowac i sądzić. Nie radzę sądzić bez kiełków min 3cm ponieważ plon będzie wówczas lipny. Sadzone w sucha ziemię i tak w temp 16 jest ok bo szybko wzejdą. Plon w irdze przy tej chorobie ok 35-37 ton. Jeśli to kwalifikat reklamuj, wzywaj piorin i powiadom kowr, doradzają w kwestii bardzo dużo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi