Gość Zygmunt Napisano 2 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 2 Września 2021 9 godzin temu, Gość Prorok 2 napisał: Będzie lipa w tym roku.Po tych "wysokich" tegorocznych wiosennych cenach teraz wszyscy będą sprzedawać prosto z drzewa "w skrzyni kupującego".Hyba już mało kto wierzy w tych 5 zł za wagę na wiosnę..... Tylko komu rynek zapchany Export nie idzie. Cytuj
Gość Sadownik Napisano 2 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 2 Września 2021 14 godzin temu, Gość Jan napisał: Hej . Mam pytanie do proroka jako najmądrzejszego na tym forum. Jak to będzie w tym roku w handlu z jabłkiem? Bo jak wiadomo w komorach jeszcze jest jabłko z ubiegłego sezonu gdzie można było stosować jeszcze np. Calypso lub runner a w tym sezonie sadownicy zostali bez tych środków. Czy te owoce które mają w pozostałościach te substancje nie powinny pójść do utylizacji? Czy skupy jabłka przemysłowego pytają się ciebie o pozostałości.. Cytuj
Gość Romeo Napisano 2 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 2 Września 2021 12 godzin temu, Gość Adam napisał: Prorok nie siej zamentu, stawka realna na tą chwile to 12-13 zł z zakwaterowaniem i chętnych na razie nie brakuje choć pewnie będą i tacy co po 15 muszą płacić bo obudzili się z ręką w nocniku zamiast za wczasu zadbać o pracowników. haha, już widzę te tłumy chętnych pracowników do rwania jabłek po 12 zł, wielu znajomych mam i każdy ma ten sam problem: brak ludzi. Cytuj
Gość Adam Napisano 2 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 2 Września 2021 2 godziny temu, Gość Romeo napisał: haha, już widzę te tłumy chętnych pracowników do rwania jabłek po 12 zł, wielu znajomych mam i każdy ma ten sam problem: brak ludzi. Tłumów do jabłek nie ma już od kilku lat i nie bedzie, w zeszłym roku też krzyczeli o 15zl/h a i tak większość w moim rejonie(grójeckie) pracowała za 12 plus zakwaterowanie i worek ziemniaków. Zaczną się zbiory u wszystkich to i niedobory ludzi będą jak co roku do tego jakieś lockdawny srałny i różnie może byc ale krzyczeć dzisiaj przy obecnej sytuacji że na pewno będzie 15zl/h to głupie sianie farmazonów... Cytuj
Gość Sadownik Napisano 2 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 2 Września 2021 2 godziny temu, Gość Adam napisał: Tłumów do jabłek nie ma już od kilku lat i nie bedzie, w zeszłym roku też krzyczeli o 15zl/h a i tak większość w moim rejonie(grójeckie) pracowała za 12 plus zakwaterowanie i worek ziemniaków. Zaczną się zbiory u wszystkich to i niedobory ludzi będą jak co roku do tego jakieś lockdawny srałny i różnie może byc ale krzyczeć dzisiaj przy obecnej sytuacji że na pewno będzie 15zl/h to głupie sianie farmazonów... Rok temu ludzi trochę było za to ludzi na kwarantannie 14 dni było mnóstwo a dziś praktycznie są tylko ci co zostali z wiśni czy borowki świeżych pracowników z Ukrainy właściwie nie ma. Rok temu można było u kierowcy już coś zamówić na rwanie a teraz kierowcy mówią wprost nie ma ludzi do sadu.. Nie ma z kim gadać.. Cytuj
Gość Zenon Napisano 2 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 2 Września 2021 5 godzin temu, Gość Sadownik napisał: Rok temu ludzi trochę było za to ludzi na kwarantannie 14 dni było mnóstwo a dziś praktycznie są tylko ci co zostali z wiśni czy borowki świeżych pracowników z Ukrainy właściwie nie ma. Rok temu można było u kierowcy już coś zamówić na rwanie a teraz kierowcy mówią wprost nie ma ludzi do sadu.. Nie ma z kim gadać.. Ukraina teraz kartoszki kopie, a, że u nich też dobrze padało to się jeszcze troszkę zejdzie. Co roku jest ten sam numer. Kierowcą jest na rękę maksymalnie stawki wyśrubować u Polskich gospodarzy. Zaraz jeden przez drugiego będzie się licytował, a w zimę i na wiosnę będzie "japki" grzecznie po 0,50zł robił w karton. Pełen obraz naszego sadownictwa. Cytuj
Gość Sadownik Napisano 3 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 3 Września 2021 9 godzin temu, Gość Zenon napisał: Ukraina teraz kartoszki kopie, a, że u nich też dobrze padało to się jeszcze troszkę zejdzie. Co roku jest ten sam numer. Kierowcą jest na rękę maksymalnie stawki wyśrubować u Polskich gospodarzy. Zaraz jeden przez drugiego będzie się licytował, a w zimę i na wiosnę będzie "japki" grzecznie po 0,50zł robił w karton. Pełen obraz naszego sadownictwa. Oczywiście, że tak jest. Cała moja ekipa teraz jest na Ukrainie i kopie kartofle. Mówię chłopakowi, po co wracasz na Ukrainę kopać kartofle skoro przez ten czas więcej zarobisz u mnie niż wydasz na kupno krtofli. Dla nich "swoje" jest święte. To jest dalej zacofany kraj... wykopią i przyjadą, baa nawet za 12 zł będą pracować, co jest dla Proroka nie do pomyślenia... Cytuj
Gość Ola Napisano 3 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 3 Września 2021 Przejeżdżałem wczoraj przez okolice Rawy Grójca warki i widzę jabłka jest bardzo dużo.. Jabłka są bardzo ładne i są wyrośniete więc jabłek będzie przybywać w skrzyni.. Ten rok już może być pod znakiem niskich cen.. Pamiętajmy ze np. Ukraina i Białorusi też są zapowiadane duże zbiory. Cytuj
Gość Michal Napisano 3 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 3 Września 2021 4 godziny temu, Gość Ola napisał: Tylko ciekawe kto pozrywa te jabka? jak nie ma ukraincow do rwania. Cytuj
Gość Adam Napisano 3 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 3 Września 2021 8 godzin temu, Gość Sadownik napisał: Oczywiście, że tak jest. Cała moja ekipa teraz jest na Ukrainie i kopie kartofle. Mówię chłopakowi, po co wracasz na Ukrainę kopać kartofle skoro przez ten czas więcej zarobisz u mnie niż wydasz na kupno krtofli. Dla nich "swoje" jest święte. To jest dalej zacofany kraj... wykopią i przyjadą, baa nawet za 12 zł będą pracować, co jest dla Proroka nie do pomyślenia... Ale ci co jadą na budowę lub do sklepów nie kopią kartofle. Cytuj
Prorok Napisano 3 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 3 Września 2021 11 godzin temu, Gość Sadownik napisał: Oczywiście, że tak jest. Cała moja ekipa teraz jest na Ukrainie i kopie kartofle. Mówię chłopakowi, po co wracasz na Ukrainę kopać kartofle skoro przez ten czas więcej zarobisz u mnie niż wydasz na kupno krtofli. Dla nich "swoje" jest święte. To jest dalej zacofany kraj... wykopią i przyjadą, baa nawet za 12 zł będą pracować, co jest dla Proroka nie do pomyślenia... Za 12 zł to z busa nie wysiadają Cytuj
K00RTEZ Napisano 4 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 4 Września 2021 Skoro jabłka i inne owoce nie gniją na drzewie i pod drzewem, ludzi do roboty nie brakuje...Mi tam zgnił przemysł z genevy, ale nie przeżywam, nie zbieram od kilku lat... Więcej ludzi do roboty, to więcej towaru na rynku i szybki spadek cen... Chcę przypomnieć co niektórym, bo może są zajęci robotą i nie widzą tego, że jabłko jest najtańszym owocem, nawet warzywa, ziemniaki zbierane przez maszyny są droższe... Czas najwyższy szykować piły i działać późną wiosną, czas żyć skromniej sprzedać trochę ziemi, mniej ludzi zatrudniać, robić mniej za większą cenę... Cytuj
Gość Wielki Ben Napisano 4 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 4 Września 2021 Godzinę temu, K00RTEZ napisał: Skoro jabłka i inne owoce nie gniją na drzewie i pod drzewem, ludzi do roboty nie brakuje...Mi tam zgnił przemysł z genevy, ale nie przeżywam, nie zbieram od kilku lat... Więcej ludzi do roboty, to więcej towaru na rynku i szybki spadek cen... Chcę przypomnieć co niektórym, bo może są zajęci robotą i nie widzą tego, że jabłko jest najtańszym owocem, nawet warzywa, ziemniaki zbierane przez maszyny są droższe... Czas najwyższy szykować piły i działać późną wiosną, czas żyć skromniej sprzedać trochę ziemi, mniej ludzi zatrudniać, robić mniej za większą cenę... Mądrego to się i miło czyta... Cytuj
Gość Aro Napisano 4 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 4 Września 2021 2 godziny temu, K00RTEZ napisał: Skoro jabłka i inne owoce nie gniją na drzewie i pod drzewem, ludzi do roboty nie brakuje...Mi tam zgnił przemysł z genevy, ale nie przeżywam, nie zbieram od kilku lat... Więcej ludzi do roboty, to więcej towaru na rynku i szybki spadek cen... Chcę przypomnieć co niektórym, bo może są zajęci robotą i nie widzą tego, że jabłko jest najtańszym owocem, nawet warzywa, ziemniaki zbierane przez maszyny są droższe... Czas najwyższy szykować piły i działać późną wiosną, czas żyć skromniej sprzedać trochę ziemi, mniej ludzi zatrudniać, robić mniej za większą cenę... W punkt. Cytuj
Gość timo Napisano 4 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 4 Września 2021 Jabłka się zaczną kolorować teraz szybciej bo chłodne noce zapowiadają. . Mam pytanie, posiałem gorczycę, wzeszla juz. co poradzicie sypnąć by lepsza urosła? Cytuj
Gość Sonik Napisano 4 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 4 Września 2021 Nie ma ludzi do pracy na wsi, w tym roku bambry będą same robić Cytuj
Gość Roman wgr Napisano 4 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 4 Września 2021 5 godzin temu, Gość timo napisał: Jabłka się zaczną kolorować teraz szybciej bo chłodne noce zapowiadają. . Mam pytanie, posiałem gorczycę, wzeszla juz. co poradzicie sypnąć by lepsza urosła? Nic. To jest nawóz sam w sobie. Ciepło ma przyjść, jak Ci już wzeszla to w idealnym czasie urośnie, zaoraj i zostaw na ostrej skibie na zimę,nawet nie bronuj potem tego. Cytuj
Gość Roman wgr Napisano 4 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 4 Września 2021 6 godzin temu, Gość timo napisał: Jabłka się zaczną kolorować teraz szybciej bo chłodne noce zapowiadają. . Mam pytanie, posiałem gorczycę, wzeszla juz. co poradzicie sypnąć by lepsza urosła? nic teraz nie siej,Gorczyca to nawóz sam w sobie. jak dopiero co wzeszla to w idealnym momencie będzie do przyorania, bo ciepło idzie. Tylko zostaw na zimę na ostrej skibie, nawet nie bronuj tego Cytuj
Gość timo Napisano 4 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 4 Września 2021 Dzięki Roman za odpowiedz, słyszałem od starszego goscia zeby sypnąć saletry jak bedzie miała ok 10 cm. Podobno wtedy bedzie bujna i gęsta. Cytuj
Gość Roman wgr Napisano 4 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 4 Września 2021 22 minuty temu, Gość timo napisał: Dzięki Roman za odpowiedz, słyszałem od starszego goscia zeby sypnąć saletry jak bedzie miała ok 10 cm. Podobno wtedy bedzie bujna i gęsta. I tak będzie bujna i gęsta,ma jeszcze czas,poza tym dosyć mokro jest. Poza tym saletra trochę glebę zakwasza. Cytuj
Gość xvvv Napisano 4 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 4 Września 2021 no i problem nadprodukcji sam się rozwiąże przez brak rąk do pracy, a sytuacja będzie się pogarszała, bo w wielu fabrykach, magazynach, sklepach etc brakuje ludzi, to w te miejsca prędzej ściągną ludzi do pracy, aniżeli przyjdą pracować na wsi. Jest to prawdę mówiąc dla nas zbawienie, jako sadowników. Cytuj
Gość Gosc Napisano 4 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 4 Września 2021 6 godzin temu, Gość Sonik napisał: Nie ma ludzi do pracy na wsi, w tym roku bambry będą same robić U mnie w okolicy ogloszenia dla Polakow sa od 15zl/h w gore. Jak ktos ma UA za 12ziko to jest szczesciarz. Cytuj
Gość Sadownik Napisano 4 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 4 Września 2021 7 godzin temu, Gość Sonik napisał: Nie ma ludzi do pracy na wsi, w tym roku bambry będą same robić Bamber już daje 17zl bo go na tyle stać. Cytuj
Prorok Napisano 5 Września 2021 Zgłoszenie Napisano 5 Września 2021 W dniu 1.09.2021 o 13:15, Gość Pepe napisał: I dalej będziesz wysmiewany. Do rwania jabłek dziewczyn jest opór po 12zł chłopaków mniej ale też są. Prorok poprostu jesteś robiony w bambuko przez Ukraińców Możliwe że u ciebie jest opór. W największym Zagłębiu sadowniczym za 13 nie wysiadają z busa. Kierowca dostaje figę z makiem. Ale dalej opowiadajcie bajki o 12 zł. Za tyle to mogą polezec pod drzewem a ja mówię o pracy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi