Gość hmm Napisano 6 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 6 Czerwca 2019 3 godziny temu, Gość Nnnn. A to napisał: Do tego biznesu dokładamy jako sadownicy od jesieni , więc jeszcze parę groszy nierobi różnicy taaa...wy całe życie dokladacie wiec faktycznie żadna różnica. Cytuj
Gość Nnnn. A to Napisano 6 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 6 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Gość hmm napisał: taaa...wy całe życie dokladacie wiec faktycznie żadna różnica. Wyprodukuj jabłko za 0,8-0,60 gr , taka średnio cena obowiązywała , z czego 30% ukradna ci po sortowaniu i wtedy się dowiesz ile dołożysz . "Taaa . . ". Cytuj
Gość tomek Napisano 6 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 6 Czerwca 2019 6 godzin temu, Gość Nnnn. A to napisał: Wyprodukuj jabłko za 0,8-0,60 gr , taka średnio cena obowiązywała , z czego 30% ukradna ci po sortowaniu i wtedy się dowiesz ile dołożysz . "Taaa . . ". to sam sortuj. Co nie chce sie ? Cytuj
Gość LOP Napisano 6 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 6 Czerwca 2019 jabłka jednak będą ,a nawet będzie trzeba przerywać , przymrozki nie wyrządziły tak dużych strat jak się wcześniej wydawało Cytuj
Gość hedonista Napisano 6 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 6 Czerwca 2019 7 godzin temu, Gość Nnnn. A to napisał: Wyprodukuj jabłko za 0,8-0,60 gr , taka średnio cena obowiązywała , z czego 30% ukradna ci po sortowaniu i wtedy się dowiesz ile dołożysz . "Taaa . . ". Nie sposób nie zadać pytania czemu sprzedajesz firmie która delikatnie mówiąc Ciebie oszukuje, a mówiąc dosadnie okrada? Czy nie ma w kraju firm które sortują uczciwie, dają zadatek do samochodu, odwożą palety i jeszcze zadzwonią przed zbiorem z pytaniem ile ton jabłek będą mogli kupić? Kolejna sprawa, jeżeli teraz nie opłaca się, to czy za 3-4 lata będzie opłacać się? hedonista Cytuj
Gość sadownik spod miasta Napisano 6 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 6 Czerwca 2019 40 minut temu, Gość LOP napisał: jabłka jednak będą ,a nawet będzie trzeba przerywać , przymrozki nie wyrządziły tak dużych strat jak się wcześniej wydawało Dołącz zdjęcia... tylko z tego roku i napisz z jakich jesteś okolic... bo stanowisz dla mnie ciekawostkę przyrodnicząU mnie już po sezonie,u znajomych w promieniu 50 km... też Cytuj
Gość sadowy Napisano 6 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 6 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Gość sadownik spod miasta napisał: Dołącz zdjęcia... tylko z tego roku i napisz z jakich jesteś okolic... bo stanowisz dla mnie ciekawostkę przyrodnicząU mnie już po sezonie,u znajomych w promieniu 50 km... też Dzisiaj robione biala rawska. Wydawało się ze nie ma towaru a tu taki psikus trzeba będzie przerywać... nie oszukujmy się Jablek nie braknie takich jak ja to na pęczki jest. A przypomnę ze było - 5 stopni. Cytuj
Gość Sadownik Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2019 Do "Sadowy" Co jak co, ale jakby szampiona nie bylo to co mowic o innych odmianach. Cytuj
Gość Sadowy Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2019 58 minut temu, Gość Sadownik napisał: Do "Sadowy" Co jak co, ale jakby szampiona nie bylo to co mowic o innych odmianach. Przestań stękać. Ty usilnie, z uporem maniaka chcesz wmówić ze nie Jablek. Jesteś cwaniaczkiem spekulantem a nie sadownikiem. Cytuj
Gość Gosc Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2019 Sadowy oczywiście że jabłka są. Ale mało. 30 40 procent zeszłego roku. Więcej nie będzie. A jak odjedzie nam 3 miliony ton to jesteśmy w domu. Każdy i tak zarobi więcej niż na tych 100 procentach z poprzedniego roku bo jabłko na jesieni za podstawowe odmiany bedzie się zaczynało od 1zl za podstawowe odmiany Dajcie już z tym spokój. Każdy mówi że jest mało bo yak jest. W krajach beneluksu i w Niemczech mało co jest. To samo Włochy. Ukraina jeszcze gorzej także luz. Wolę mieć 300 ton A nie 700 i sprzedać średnio po 2 zł niż 0.7 Cytuj
Gość Polak Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2019 2 godziny temu, Gość Sadowy napisał: Przestań stękać. Ty usilnie, z uporem maniaka chcesz wmówić ze nie Jablek. Jesteś cwaniaczkiem spekulantem a nie sadownikiem. Masz jabłko super .ale czy chwalenie się tym faktem przełoży się na Twoją korzyść i wymierny wzrost cen? .zauważ że najlepsze pieniądze robi się po cichu . Ps.prawdy nie powiesz ale ciekawi mnie stopień Twojego wykształcenia, ekonomii raczej nie studiowałeś.owocnych zbiorów. Cytuj
Gość sadd Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2019 przez te przymrozki nie przerzedziłem jabłek ,bo wydawało się ze przemarznięte i pewnie wszystko obleci .a teraz trzeba będzie się męczyć ręcznie, a przerzedzanie ręczne nie jest już tak skuteczne jack chemiczne Cytuj
Gość koko Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2019 Trole sadownicze a nie sadowniki, pokazują tu swoje jabłka .JABŁEK NIEMA I H..................I !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Koniec kropka. Cytuj
Gość Cham Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2019 Sadowy ciesz się,nabierzesz Kasiury na kilka nowych białych limuzyn. U mnie pusto, u sąsiadów także. Cytuj
Gość Gosp Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2019 Ciekawe czym będzie ta handlować w tym roku cwaniaczki Cytuj
Gość tomek Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2019 20 minut temu, Gość Gosp napisał: Ciekawe czym będzie ta handlować w tym roku cwaniaczki a co cie to obchodzi ? nie masz swoich problemów tylko sie martwisz nie tym co potrzeba ? handlarz woli wysłać mniej transportów jak jest większa cena bo ma większą marże i lepiej na tym wychodzi. Zatkało ? martw sie lepiej co zrobisz w nastepnym sezonie jak nie bedzie mrozu i drzewa obrodzą. Bedziesz woził po 5 gr jak sorek na skup z kwaśną miną i stał grzecznie w kolejce prosząc aby móc wysypać za darmo. Ciekawe co byś cwaniaczku zrobił sam z tym jabłkiem jakby nie ci handlarze, powidła chyba Cytuj
Gość sadowy Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2019 7 godzin temu, Gość Polak napisał: Masz jabłko super .ale czy chwalenie się tym faktem przełoży się na Twoją korzyść i wymierny wzrost cen? .zauważ że najlepsze pieniądze robi się po cichu . Ps.prawdy nie powiesz ale ciekawi mnie stopień Twojego wykształcenia, ekonomii raczej nie studiowałeś.owocnych zbiorów. Studiowałem marketing, reklama dźwignia handlu, Ty pewnie prawdy nie powiesz ale ile klas skończyłeś ? Chociaż dobiles do zawodówki ? Cytuj
Gość Aus Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2019 3 hours ago, Guest tomek said: a co cie to obchodzi ? nie masz swoich problemów tylko sie martwisz nie tym co potrzeba ? handlarz woli wysłać mniej transportów jak jest większa cena bo ma większą marże i lepiej na tym wychodzi. Zatkało ? martw sie lepiej co zrobisz w nastepnym sezonie jak nie bedzie mrozu i drzewa obrodzą. Bedziesz woził po 5 gr jak sorek na skup z kwaśną miną i stał grzecznie w kolejce prosząc aby móc wysypać za darmo. Ciekawe co byś cwaniaczku zrobił sam z tym jabłkiem jakby nie ci handlarze, powidła chyba Ja sprzedaje sam . Chamstwa na skupach jest multum , to pokazał ten sezon . Pogody na przyszły rok nie masz wcale gwarantowanej więc nie fikaj gościu bo bez nas z głodu zdechniesz. Cytuj
Gość Pioter Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Gość Aus napisał: Ja sprzedaje sam . Chamstwa na skupach jest multum , to pokazał ten sezon . Pogody na przyszły rok nie masz wcale gwarantowanej więc nie fikaj gościu bo bez nas z głodu zdechniesz. Lubię to! A towaru w tym roku owszem na lepszych stanowiskach się urwie, poparzonego goldena czy gali (osobiście stosowałem wsio na ordzawienia (siarka gibereliny lecytyna) i tak jest siatka) ... ale większości to jest po 20 % zbioru.... Tak że na spokojnie chłopy.... I handlarze też wstrzymajcie żale! Cytuj
Gość Adek Napisano 7 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 7 Czerwca 2019 Zarobią trochę to w tym roku skupy,bo to co zostało na drzewach nie nadaje się do handlu Cytuj
Gość gość Napisano 8 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 8 Czerwca 2019 U mnie jabłek jak na lekarstwo,i u sąsiadów także a na zdjęciu sadowego są na jednej gałęzi bo więcej w koronie jakoś nie widać. Cytuj
Gość tomek Napisano 8 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 8 Czerwca 2019 13 godzin temu, Gość Aus napisał: Ja sprzedaje sam . Chamstwa na skupach jest multum , to pokazał ten sezon . Pogody na przyszły rok nie masz wcale gwarantowanej więc nie fikaj gościu bo bez nas z głodu zdechniesz. tak z głodu zdechne.......pójde do pracy i nie bede jęczał jak wy. Tak do pracy - jest takie słowo jak "etat" którego nie rozumiesz. Ty też nie masz gwarantowanej pogody - wpadnie grad z wichurą i prędzej ty zdechniesz jak ja. Także módl sie o swój biznes nie o czyiś Cytuj
Gość Aus Napisano 8 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 8 Czerwca 2019 19 hours ago, Guest tomek said: Im prędze pójdziesz na etat tym lepiej . To właśnie ludzie bez ambicji doprowadzają sadownictwo do ruiny . Cytuj
Gość hedonista Napisano 8 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 8 Czerwca 2019 32 minuty temu, Gość Aus napisał: Im prędze pójdziesz na etat tym lepiej . To właśnie ludzie bez ambicji doprowadzają sadownictwo do ruiny . Można by z tym polemizować. Profesjonalni sadownicy są ambitni, a większość nad wyraz. To co doprowadzi polskie sadownictwo do ruiny to coroczny wzrost kosztów siły roboczej i wzrost produkcji na Wschodzie. Dodatkowo spadające spożycie jabłek w całej Europie. Pomijam krajową produkcie bo jest oczywista. Najlepszy przykład Holandia: ogromne koszty siły roboczej + nadmierna produkcja w Polsce = BANKRUCTWO holenderskiego sadownictwa. Nieubłagane prawa ekonomii... hedonista Cytuj
Gość tomek Napisano 8 Czerwca 2019 Zgłoszenie Napisano 8 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Gość Aus napisał: Im prędze pójdziesz na etat tym lepiej . To właśnie ludzie bez ambicji doprowadzają sadownictwo do ruiny . tak ? a ja myślałem że do ruiny doprowadzają że ci chytrzy byznesmeni w new hollandach stojacy z przemysłem w kilometrowej kolejce po 8 groszy za kilo sadzący na kredyt kolejne hektary....ci mieii ambicje za to ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi