Gość sadownik Napisano 27 Października 2015 Zgłoszenie Napisano 27 Października 2015 Koledzy sadownicy, niedługo będzie uruchomiony program o Wycofanie owoców na bezpłatną dystrybucję, nie sypcie jabłka drobnego i nie wybarwionego na przemysł poniżej 0,50gr, niech sobie przetwórnie sprowadzają z chin po 0.70gr, może zaczną nas szanować i zrozumią wreszcie ze nastał koniec wykożystywania polskiego sadownika!!! Cytuj
Gość sad Napisano 27 Października 2015 Zgłoszenie Napisano 27 Października 2015 Co z tego skoro musisz to zapakować, przesortować i wywieźć, potem oddać 40gr vatu i czekać na pieniądze do sierpnia/września 2016.Na przemysł zawsze się zdąży wysypać, może w trakcie przechowywania trafi się klient na drobniejsze czy bardziej zielone jabłko. Nawet niech płaci 15gr więcej niż przemysł ale może warto uszykować i nauczyć przetwórców szacunku. Cytuj
Gość Myślący Napisano 30 Października 2015 Zgłoszenie Napisano 30 Października 2015 Hehehe dobre :-) poczucie humoru nie zna granic. A może przetwórcy nauczą was rozumu i przestaną brać przemysł :-) i co wtedy ??? Cytuj
Gość Gość Napisano 2 Listopada 2015 Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2015 Hehehe dobre :-) poczucie humoru nie zna granic. A może przetwórcy nauczą was rozumu i przestaną brać przemysł :-) i co wtedy ??? Hehehe, chyba sam w to nie wierzysz. Przetwórnie w tamtym roku się rozbudowały, moce przerobowe zwiększone. Kredyty itd. się same nie spłacą. Nawet nie wiecie jaki biznes robią przetwórnie na nas, nawet jak kupią w tym roku od nas przemysł po 50gr! Cytuj
Gość Prezeswszystkichprezesow Napisano 2 Listopada 2015 Zgłoszenie Napisano 2 Listopada 2015 Na BD wszyscy sie nie zalapia jest tylko 300 tys. ton do wycofania. Jak zacznie sie takie jablko to do stycznia ceny deseru beda znow powymiatane. To jablko psuje rynek, powinni placic ale za oddanie tego dzikom do lasu. Komisja przyjezdza widzi, ze sypiesz i koniec tematu. Smieszne, ale realne.Co do vatu jest, ale wg opini mf jakie wydalo dotyczy ono vatowcow, ktorych roczny przychod to ponad 150 tys. zl jakos tak. Ale z fiskusem nigdy nic nie wiadomo, takze radze uwazac.Co do szykowania na export drozej po 15 groszy to SORRY, ale to sie nie oplaca, gdzie tu logika. Jak mam bogacic prezesika jakiejs nedznej firemki to ja wole to oddac duzej firmie, a nie zlodziejaszkom, ktorzy za jakblko extra placa ledwie 15 groszy wiecej.Przetworcy nie przestana nigdy brac przemyslu oni musza placic inaczej jak nie bedzie jablka nie beda mieli z czego robic koncentratu wiec oni wiedza, ze sa zalezni od nas. Ja bym sobie zyczyl aby w PL nie 3.5 mln ton jablek sie produkowalo, ale nawet 9 mln ton abysmy byli potega na skale swiatowa i abysmy mogli nawet sami to zagospodarowac i aby kazdy rok byl dochodowy, aby kazdy kto zechce aby mogl zalozyc sad i aby mial z tego pieniadze tak jak araby z ropy.Wtedy zyloby nam sie wszystkim lepiej tego nam wszystkim zycze.Sorry za bledy pisane na kolanie Cytuj
Gość realista Napisano 5 Listopada 2015 Zgłoszenie Napisano 5 Listopada 2015 Pazerność ludzka nie zna granic. Rok temu sprezdałem jabłka po 45 gr i żyję. W tym roku jest dużo lepiej więc się trzeba cieszyć, a nie nawoływać do takich bzdurnych acji jak niesypanie przemysłu poniżej 50 gr. Bez przetwórców kolego żarł bys to jabłko do usranej śmierci. Więc szanuj ich. Co do robienia jabłek za różnice 15-20 gr w porownaniu z przemyslem to i tak wolę robić je sam i mieć z tego kasę, niż oddać jabłko grupom na sortowanie. Pieniądze na poczekaj albo wcale, a i efekt sortowania najczęściej mizerny. Pozdrawiam Cytuj
Gość sadownik Napisano 5 Listopada 2015 Zgłoszenie Napisano 5 Listopada 2015 chytry dwa razy traci. Żeby jeszcze nie było tak że będzie poniżej 40 gr, Miało niby drożeć o jakoś nie drożeje, a to pod koniec pazdziernika, a to po 1 listopada, jutro mamy 6 a cena zamiast rosnąć spadła o 2 gr. W nieskończoność trzymać nie będą bo zgnije i wysypać trzeba będzie. I w tym momencie cena może polecieć. Cytuj
Gość Karol Napisano 9 Listopada 2015 Zgłoszenie Napisano 9 Listopada 2015 Koledzy sadownicy, niedługo będzie uruchomiony program o Wycofanie owoców na bezpłatną dystrybucję, nie sypcie jabłka drobnego i nie wybarwionego na przemysł poniżej 0,50gr, niech sobie przetwórnie sprowadzają z chin po 0.70gr, może zaczną nas szanować i zrozumią wreszcie ze nastał koniec wykożystywania polskiego sadownika!!! Kolego szanuj przetwórców za chwilę będziemy produkowali 4 mln ton jeżeli Rosja nie zniesie embarga, obrodzą w przyszłym roku dzikie sady, pogoda pozwoli na urodzaj w sadach towarowych, dorosną młode nasadzenia to CHiny Kambodża Urugwaj Pargwaj i inne cuda wymyślane przez naszych polityków nie pomogą na przetwórni będzie 0,15 Cytuj
Gość jari Napisano 10 Listopada 2015 Zgłoszenie Napisano 10 Listopada 2015 No właśnie 15gr,a za co tak nisko? Teraz niech płacą. Cytuj
Gość Sadownk Napisano 10 Listopada 2015 Zgłoszenie Napisano 10 Listopada 2015 Czy to prawda ze pieniądze za przekazanie będą dopiero w wrzesień/październik 2016?? Cytuj
Gość sadu Napisano 10 Listopada 2015 Zgłoszenie Napisano 10 Listopada 2015 z tego co ja wiem to tak Cytuj
Gość andrej Napisano 10 Listopada 2015 Zgłoszenie Napisano 10 Listopada 2015 termin platnosci jest do konca wrzesnia 2016, kiedy dostaniesz pieniadze bedzie napewno zalezec kiedy wyslesz jablka-czyli kiedy zlozysz wniosek o platnosc, czym pozniej, tym pozniej pieniadze. podejrzewam ze pieniadze za przekazane jablka do konca roku beda kolo kwietnia. Cytuj
Gość marek Napisano 11 Listopada 2015 Zgłoszenie Napisano 11 Listopada 2015 Pieniadze beda wyplacane po zakonczeniu calego programu. Wycofanie do konca czerwca 2016, dokumenty do konca lipca, wypłata sierpien- wrzesien 2016. W zeszlym roku byly trzy oddzielne programy i dlatego pieniadz byl wczesniej, teraz jest tylko jeden podzielony na trzy etapy. Cytuj
Gość waldi Napisano 1 Grudnia 2015 Zgłoszenie Napisano 1 Grudnia 2015 Na BD wszyscy sie nie zalapia jest tylko 300 tys. ton do wycofania. Jak zacznie sie takie jablko to do stycznia ceny deseru beda znow powymiatane. To jablko psuje rynek, powinni placic ale za oddanie tego dzikom do lasu. Komisja przyjezdza widzi, ze sypiesz i koniec tematu. Smieszne, ale realne. Co do vatu jest, ale wg opini mf jakie wydalo dotyczy ono vatowcow, ktorych roczny przychod to ponad 150 tys. zl jakos tak. Ale z fiskusem nigdy nic nie wiadomo, takze radze uwazac. Co do szykowania na export drozej po 15 groszy to SORRY, ale to sie nie oplaca, gdzie tu logika. Jak mam bogacic prezesika jakiejs nedznej firemki to ja wole to oddac duzej firmie, a nie zlodziejaszkom, ktorzy za jakblko extra placa ledwie 15 groszy wiecej. Przetworcy nie przestana nigdy brac przemyslu oni musza placic inaczej jak nie bedzie jablka nie beda mieli z czego robic koncentratu wiec oni wiedza, ze sa zalezni od nas. Ja bym sobie zyczyl aby w PL nie 3.5 mln ton jablek sie produkowalo, ale nawet 9 mln ton abysmy byli potega na skale swiatowa i abysmy mogli nawet sami to zagospodarowac i aby kazdy rok byl dochodowy, aby kazdy kto zechce aby mogl zalozyc sad i aby mial z tego pieniadze tak jak araby z ropy. Wtedy zyloby nam sie wszystkim lepiej tego nam wszystkim zycze. Sorry za bledy pisane na kolanie Podziwiam ludzi którzy nie mając pojęcia o problemie wypowiadają sie w temacie. W rolnictwie nie ma żadnych progów przejścia na VAT( 150tys zł dotyczy prowadzących działalność gospodarczą), masz wybór, albo chcesz być VAT-owcem i jesteś na zasadach ogólnych w vatcie, albo nie chcesz i jesteś rolnikiem ryczałtowym , Co do cyt powyżej 40 gr VAT od dostawy do Banków to też bzdura bo VAT od wlk-ości wszystkich otrzymanych z ARR pieniędzy wynosi 5% co w zaokrągleniu daje ~`1,50 zł /105*5=0,07 zł. Pozdrawiam Cytuj
Gość Prezeswszystkichprezesow Napisano 1 Grudnia 2015 Zgłoszenie Napisano 1 Grudnia 2015 Podziwiam ludzi którzy nie mając pojęcia o problemie wypowiadają sie w temacie. W rolnictwie nie ma żadnych progów przejścia na VAT( 150tys zł dotyczy prowadzących działalność gospodarczą), masz wybór, albo chcesz być VAT-owcem i jesteś na zasadach ogólnych w vatcie, albo nie chcesz i jesteś rolnikiem ryczałtowym , Co do cyt powyżej 40 gr VAT od dostawy do Banków to też bzdura bo VAT od wlk-ości wszystkich otrzymanych z ARR pieniędzy wynosi 5% co w zaokrągleniu daje ~`1,50 zł /105*5=0,07 zł. Pozdrawiam Masz rację gdybym wszystko wiedział to siedziałbym w ZEA albo Katarze i zarabiał 50000 zł/mc plus darmowe mieszkanie i auto służbowe. Gdybym był alfą i omegą to pewnie byłbym miliarderem bo jak to się mówi nauka to klucz do potęgi. Inna sprawa z podatkami to nawet sami w US nie wiedzą jak jest, a oni powinni wiedzieć w końcu najlepiej - inna sprawa przytoczyłem tylko pewne info z sadownictwo i innych portali gdzie to poruszali, w temacie nie jestem aż tak bo nie oddawałem na BD, także temat w zasadzie wylizany nie praktykowany, ale ja jak miałbym dostać te 10000 zł i zapłacić z tego jakiś tam podatek wolałbym zapłacić niż wstawać każdego dnia i martwić się czy skarbówka do moich drzwi nie zapuka. Cytuj
Gość Karol Napisano 2 Grudnia 2015 Zgłoszenie Napisano 2 Grudnia 2015 "Pieniadze beda wyplacane po zakonczeniu calego programu. Wycofanie do konca czerwca 2016, dokumenty do konca lipca, wypłata sierpien- wrzesien 2016. W zeszlym roku byly trzy oddzielne programy i dlatego pieniadz byl wczesniej, teraz jest tylko jeden podzielony na trzy etapy" W jakim celu jest podzielony na 3 etapy? czemu to ma służyć? kiedy się kończy pierwszy etap, co się dzieje po ukończeniu tego pierwszego etapu? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi