Sieradzak Napisano 4 Lutego Zgłoszenie Napisano 4 Lutego 2 godziny temu, Gość Marek napisał: Z kapustą to jest jedno pytanie, ile jej zmarzło przy tych mrozach w magazynach, bo że zmarzła to pewne w 100% tylko pytanie ile? I czy to trafi do worów?? Te 27 przy gruncie i przy tym wietrze to katastrofa w oczach. Chyba w kopcach.Jeszcze w życiu mi towar w przechowalni nie zmarzł Cytuj
Gość Tracer Napisano 4 Lutego Zgłoszenie Napisano 4 Lutego 15 godzin temu, Gość Grozer napisał: I jak z biała kapusta jest jakies zainteresowanie ? W centrum cisza spokoj mrozi i za kapusta nikt nie dzwoni... Również centrum , coś tam niby da się sprzedać o ile człowiek godzi się na "głodowe stawki" , więc póki co w sumie to najbardziej zadowoleni powinni być Ci co zostawili towar w polu , bo jedyne co jesteśmy w stanie cofnąć to koszt zbioru i szykowania przy założeniu że nikogo nie najmowaliśmy Cytuj
Gość Marek Napisano 4 Lutego Zgłoszenie Napisano 4 Lutego Tam u was to zawsze, na ofiarę w kościele dają po 50 zł i przy -25 u nich jest 0°C ale jest i pozytywnie, nikt tak nie mlaczy jak Ci obłatele. Jak warzywo po 1 PLN to u nich po 0,4 a potem łzy bo za tanio i że się nie opłaci i że nie dzwonią i tak można pisać i pisać... Nie będą dzwonić bo z tych -25 do 0 stopni to tydzień będzie się podnosić a ten deszcz reszcie też uśmiechu w podróży po warzywo nie doda. Cytuj
Gość Rolnik z centrum Napisano 4 Lutego Zgłoszenie Napisano 4 Lutego 8 godzin temu, Sieradzak napisał: Chyba w kopcach.Jeszcze w życiu mi towar w przechowalni nie zmarzł Kapustę prawie wszyscy trzymają w budynkach i co niektórym trochę mogło i kapustę naciągnąć , ale kopce z buraczkami to przejebało prawie wszystkie w mojej okolicy bo nikt słomy nie zgromadził podobnie jak mieszczuchy pellet do kotła co. Cytuj
Gość Marek Napisano 5 Lutego Zgłoszenie Napisano 5 Lutego Tu nie chodzi o osoby które posiadają obiekty sprzed 2008r dostosowane do takiej aury tylko o te osoby co mają po 15-30-100 ton w hali z blachy trapezowej okryte derką lub dywanem a dla własnego sumienia obstawił to balotami w około bo tych na igricie nie brakuje. Stodoła albo kojec po świniach i ogłasza. Swoją drogą skoro nie idzie to czemu nie wołać po 1,2/kg?? A nie pisać o 40 czy 60 groszach. Jak i tak nie idzie to lepiej wolac po 1,2 a jak zacznie iść opuścić na 1,05 i gitara bo z tych 40 to na ile? 10?? Cytuj
Sieradzak Napisano 5 Lutego Zgłoszenie Napisano 5 Lutego 6 godzin temu, Gość Rolnik z centrum napisał: Kapustę prawie wszyscy trzymają w budynkach i co niektórym trochę mogło i kapustę naciągnąć , ale kopce z buraczkami to przejebało prawie wszystkie w mojej okolicy bo nikt słomy nie zgromadził podobnie jak mieszczuchy pellet do kotła co. Szał na owies jest.Po 800 6ton sprzedałem. Cytuj
Gość Qwerty Napisano 5 Lutego Zgłoszenie Napisano 5 Lutego 3 godziny temu, Sieradzak napisał: Szał na owies jest.Po 800 6ton sprzedałem. Co siać będą? Cytuj
Sieradzak Napisano 5 Lutego Zgłoszenie Napisano 5 Lutego 2 godziny temu, Gość Qwerty napisał: Co siać będą? Ja i tak co roku sieje bo sam nim pale ale doszło do tego że droższy od pszenicy się robi. Cytuj
Gość Rolnik mazowieckie Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego Sąsiad mi sprzedał pszenicę bardzo ciemną nigdzie jej nie chcieli,już tonę przepaliłem w mieszance z ekogroszkiem -dobrze idzie A normalnie mieszam z owsem: worek na dwa wiadra owsa w domu 22-23 stopnie Cytuj
Gość Grzesiek Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego Trzeci dzień z rzędu są nie aktualizowane ceny na Broniszach. Dzieje się to na zlecenie łap z hal po tym jak Albanie zasypał po części śnieg, mróz i deszcz. Brak jest kapusty wczesnej i nowalijek. To samo Maroko, Rumunia, Grecja itd. Nasze -28°C na południu Europy narobiło takiego chlewu ze nie uda się utrzymać zmowy cenowej 40 gr odnośnie białej kapusty i ziemniaka. Nie ma tych warzyw i nikt ich nie narysuje. Cytuj
Gość Tracer Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego Godzinę temu, Gość Grzesiek napisał: Trzeci dzień z rzędu są nie aktualizowane ceny na Broniszach. Dzieje się to na zlecenie łap z hal po tym jak Albanie zasypał po części śnieg, mróz i deszcz. Brak jest kapusty wczesnej i nowalijek. To samo Maroko, Rumunia, Grecja itd. Nasze -28°C na południu Europy narobiło takiego chlewu ze nie uda się utrzymać zmowy cenowej 40 gr odnośnie białej kapusty i ziemniaka. Nie ma tych warzyw i nikt ich nie narysuje. Kolego proszę odstawić to co Pan bierze obecnie , inny lekarz czy inne leki wskazane. O jakim braku kapusty i ziemniaków Pan piszę jak większość ma pełne magazyny i kopce , trochę brali w zeszłym tygodniu na skupach ale obecnie wszystko wstrzymane , trzeba czekać na dalszy rozwój sytuacji , jedynie może zima trochę pomóc i że młodego towaru może nie być za szybko. Cytuj
Gość Grzesiek Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego 57 minut temu, Gość Tracer napisał: Kolego proszę odstawić to co Pan bierze obecnie , inny lekarz czy inne leki wskazane. O jakim braku kapusty i ziemniaków Pan piszę jak większość ma pełne magazyny i kopce , trochę brali w zeszłym tygodniu na skupach ale obecnie wszystko wstrzymane , trzeba czekać na dalszy rozwój sytuacji , jedynie może zima trochę pomóc i że młodego towaru może nie być za szybko. Nauka czytania ze zrozumieniem była w podstawówce, nie to miejsce i nie ta pora. Jak wół pisze że z powodu zimy w Europie wschodniej anomalie drastycznie wpłynęły na podaż warzyw z Europy południowej i Afryki północnej i w sposób celowy blokuję się te info aby zaniżać cenę na rynku rodzimy. Czytaj ze zrozumieniem, chyba ze jesteś łapka z hali na Bronkach to wyjaśnia wszystko. Cytuj
Gość Tracer Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego Godzinę temu, Gość Grzesiek napisał: Nauka czytania ze zrozumieniem była w podstawówce, nie to miejsce i nie ta pora. Jak wół pisze że z powodu zimy w Europie wschodniej anomalie drastycznie wpłynęły na podaż warzyw z Europy południowej i Afryki północnej i w sposób celowy blokuję się te info aby zaniżać cenę na rynku rodzimy. Czytaj ze zrozumieniem, chyba ze jesteś łapka z hali na Bronkach to wyjaśnia wszystko. Na Bronkach byłem z 3 razy w życiu , więc nie wiem jak tam sytuacja wygląda , jak bywam to tylko czasem na Zjazdowej a tak głównie po okolicznych skupach , reasumując według kierownika towaru nie ma za granicą , z tym że większość skupów w okolicy twierdzi że markety biorą towar z zagranicy i naszego za wiele nie biorą , więc jak to w końcu jest ? Cytuj
Gość Rolnik z centrum Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego Tak to jest że te ulewy na południu Europy wystąpiły w tym tygodniu , a w następnym mają dostać trzy razy tyle . Cytuj
Gość Rolnik z centrum Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego To cytat z tego tygodnia , w następnym ma być sporo więcej na całym południu Europ - Przez całe życie nie widziałem, by padało tak dużo jak w ostatnich dniach. Nie widziałem, by ktoś zebrał w jeden dzień 304,9 litra jak ja. To szalone. Nigdy czegoś takiego nie widziałem - relacjonował w rozmowie z agencją informacyjną Reuters.. Cytuj
Gość Rolnik z centrum Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego A tu skala kataklizmu o której w mediach cisza . W styczniu i na początku lutego 2026 roku Bałkany zmagają się z bardzo trudnymi warunkami atmosferycznymi, obejmującymi intensywne opady deszczu, ulewy oraz śnieżyce, co prowadzi do powodzi i paraliżu komunikacyjnego . Oto kluczowe informacje na temat sytuacji pogodowej: Zagrożenie powodziowe (luty 2026): Na początku lutego 2026 r. Federalna Administracja Ochrony Cywilnej (FUCZ) ostrzegła przed możliwymi powodziami w basenie Morza Adriatyckiego, szczególnie w Bośni i Hercegowinie. Przewidywane ulewne deszcze (od 4 do 8 lutego) mogą podnieść poziom wód, zwłaszcza w dorzeczach rzek Trebižat i Neretwa. Sytuacja w styczniu 2026: Na początku stycznia 2026 r. ulewy i śnieg wywołały powódź w Albanii, Kosowie, Serbii oraz Bośni i Hercegowinie. W Albanii, szczególnie w okolicach Durrës, Shkodër, Lezha, Gjirokastër i Vlora, wystąpiły powodzie błyskawiczne i osuwiska. Ofiary i straty: W wyniku powodzi w Albanii potwierdzono co najmniej jedną ofiarę śmiertelną, a setki domów zostały zalane. Cytuj
Sieradzak Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego Te twojej prognozy to już lepiej zostaw dla siebie.Co to miało nie być przepowiadałeś i wyszło że z towarem nie ma co zrobić. Cytuj
L.Danenberg Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego (edytowane) Witam, drodzy hodowcy/handlarze kapustą. Czy spodziewacie się znacznego zmniejszenia areału uprawy kapusty w przyszłym roku? Jak zamierzacie zwalczać wciornastki bez Movento? Pozdrowienia z Holandii. Ceny w Holandii są niskie, a zapasów jest dużo. Edytowane 6 Lutego przez L.Danenberg Cytuj
Gość Rolnik z centrum Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego Pełna zgoda z panem Sieradzakiem , tylko pytanie czemu tak jest ? Skoro latem na południu Europy były długotrwałe temperatury po ponad 40 stopni , to skąd te towary nas zalewają ???? Ktoś pisze że pekinka z Ukrainy teraz jedzie , a czy tylko Pekinka ??? Dodatkowo nasze władze udają że wszystko jest OK . Czy to nie jest ta chwila by nas masowo przesiać i wszystkie chwyty dozwolone ??? Dziś czytałem że Ukraiński rząd na ten rok da dofinansowanie na sady i jagodowe więcej jak nasz na CAŁE rolnictwo . Cytuj
Gość Blejk Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego Nakład na całą produkcję to 35 tys na Ha po co to w ogóle sadzić ale dziady nadadzą i upychają po szopach a może wpadnie parę gr .... Szkoda gadać Cytuj
Sieradzak Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego Też czytałem o tych sadach.Ja już jakiś czas temu pisałem.Jestesmy skazani na zagładę a nasi adwokaci wzieli łapówki od prokuratury.Wracajac do tematu 40gr jest cenę z marzeń i snów.Luzem 30gr to niestety norma. Cytuj
Gość Tracer Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego Jeśli będzie zmniejszony areał uprawy to pewnie raczej tylko w stopniu minimalnym , widząc po swoich okolicach duża część osób jest już na etacie a mimo to ponawia w jakimś stopniu produkcję warzyw z nastawieniem "a nóż widelec w tym roku może się zarobi" , więc taka natura chłopa że się cieszy jak się narobi a za ile to już nieważne Cytuj
Gość kmi Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Napisano 6 Lutego 59 minut temu, Gość Tracer napisał: Jeśli będzie zmniejszony areał uprawy to pewnie raczej tylko w stopniu minimalnym , widząc po swoich okolicach duża część osób jest już na etacie a mimo to ponawia w jakimś stopniu produkcję warzyw z nastawieniem "a nóż widelec w tym roku może się zarobi" , więc taka natura chłopa że się cieszy jak się narobi a za ile to już nieważne I tu caly problem gospodarka szla cala para to etatowcy mieli soboty niedziele podwojnie platne premie itd a teraz jest lipa przestoje widmo zwolnienia i chwytaja sie produkcji by dorobic na drogie zycie prad gaz pellet . Cytuj
Gość Zygmunt Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Napisano 10 Lutego (edytowane) Nygusy z fres... kawę popijają ale aktualizacji cen zrobić się nie chce. I tak już trzeci tydzień z rzędu... Edytowane 10 Lutego przez Sebastian Pawłowski Cytuj
Sebastian Pawłowski Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Napisano 10 Lutego 35 minut temu, Gość Zygmunt napisał: Nygusy z fres... kawę popijają ale aktualizacji cen zrobić się nie chce. I tak już trzeci tydzień z rzędu... Panie Zygmuncie, reklamacje do nich kierować a nie tutaj pisać, tutaj nie przeczytają ... To temat o kapuście ... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi