Guest Ja Posted July 17, 2017 Report Posted July 17, 2017 Ile kosztuje balik słomy i jaka wielkosc bala? presowanie po stronie kupującego? Ile wołac za sztuke???? Quote
Guest rolnik wielkopolska Posted July 17, 2017 Report Posted July 17, 2017 Nie sprzedawać. Rozdrobnić i zaorać. Pruchnica w glebie jest bezcenna.... Quote
Guest rolnik wielkopolska Posted July 17, 2017 Report Posted July 17, 2017 Nie sprzedawać. Rozdrobnić i zaorać. Pruchnica w glebie jest bezcenna.... Przepraszam za błąd. Chodziło mi o próchnicę rzecz jasna... :-) Quote
Guest Ja Posted July 17, 2017 Report Posted July 17, 2017 Juz kilka lat z rzędu tne słome w tym roku chce sprzedac , to ile można wołac ? Quote
Pinus Posted July 19, 2017 Report Posted July 19, 2017 Ceny sprzed kilku dni: - na Wielkopolsce (okolice Leszna) cena słomy to 20 zł za balik 120 (z własnym presowaniem). to jest słoma jęczmienna - w okolicy Łodzi, cena słomy to 130 zł/t, za słomę już zbalotowaną przez rolnika. Cena z firmy, która kupuje słomę pod podłoża pieczarkowe moim zdaniem jednak, sprzedaż słomy nie jest uzasadniona ekonomicznie. Wartość słomy to: - składniki pokarmowe, N, P, K, Ca, Mg, S i inne. Tabele z ich ilością w słomie od różnych roślin można znaleźć w internecie i można sobie przeliczyć na nawozy mineralne oraz na zł. - wzrost próchnicy w glebie (podobno też można przeliczyć na pieniądze), - zwiększenie zawartości wody w glebie (substancja organiczna ma większą możliwość retencji wody niż część mineralna) - wzrost aktywności biologicznej gleby (a to skutkuje wzrostem dostępności składników pokarmowych dla roślin i lepszym ich pobieraniem) - poprawienie struktury gleby, a więc mniejsze straty paliwa podczas zabiegów uprawowych, lepsze napowietrzenie gleby, poprawa stosunków powietrzno-wodnych. Jednak są sytuację, gdy można sprzedawać słomę (nie jestem radykalnym ekstremistą - duża zawartość substancji organicznej, powyżej 2,5% (wtedy można pozwolić sobie na sprzedaż słomy co dwa lata, gdy potrzeba kasy w gospodarstwie) - bardzo duży brak pieniędzy w gospodarstwie i wtedy każdy przychód się liczy - zamierzamy na polu zasiać poplon na przyoranie, ale skomponowany z kilku-kilkunastu gatunków pozostawiających dużo masy roślinnej - mamy dostęp do obornika słomiastego, kompostu, węgla brunatnego, innych odpadów organicznych. Quote
Recommended Posts