Guest kier Posted July 3, 2017 Report Posted July 3, 2017 Nie było takiego wątku, a szkoda, bo jednak auto to jedno z kluczowych narzędzi pracy. Jakimi autami jeździcie na co dzień? Salonowe czy z drugiej ręki? Marki, rocznik, przebiegi, awaryjność Wpisujcie. Quote
Guest .... Posted July 3, 2017 Report Posted July 3, 2017 Dla mnie auto salonowe to dla firm, które biorą w leasing i co rok / dwa sobie wymieniają na nowe. Ja zawsze kupowałem z drugiej ręki od sprawdzonych dealerów, choć preferuję osoby prywatne z udokumentowanymi serwisami / naprawami. Aktualnie jeżdżę sobie Volakswagenem CC z 2008 roku full opcja. Zakupiłem go jako 2 latka w 2010 roku aktualnie ma 210tys. przebiegu i w zasadzie poza standardowymi wymianami serwisowymi ostatnio był czyszczony dpf, bo się zaczął zapychać i odcinało moc, a tak poza tym to nic większego się nie działo. Jako zastępczy samochód mam Volkswagena b6 z 2010r. Sprzęgło się zapadało - jedyna usterka . Generalnie tylko tak zwanymi "wieśwagenami" jeżdżę, od zawsze tylko volkswagenami cała rodzina jeździła i nigdy nie było większych problemów technicznych. Raz się zdarzyło kupić felerny model "Bora" w benzynie, ale udało się go szybko pozbyć . Quote
Guest rasha Posted July 6, 2017 Report Posted July 6, 2017 Niewiele prywatnych osób decyduje się na zakup samochodu z tego względu że w nowym aucie jest bardzo duży podatek VAT. Załóżmy że kupujemy samochód za 100 tys zł, to znajduje się w nim 23 tys podatku VAT. Czasami lepiej jest zakupić auto używane, przecież w salonach samochodowych też mają używane samochody, sprawne techniczne i na gwarancji. Quote
Guest lenczyk Posted July 14, 2017 Report Posted July 14, 2017 (edited) No chyba że ktoś jest na działalności gospodarczej, wtedy może sobie częściowo odliczyć VAT. A w niektórych sytuacjach gdy mowa o typowo autach firmowych to można cały VAT odliczyć, cały dochodowy. Poza tym odliczać też koszta paliwa i eksploatacji. Krótko mówiąc wychodzi to całkiem tanio. Gdybym miał szukać, to pewnie byłaby to KIA która ma 7 lat gwarancji na auta. Edited July 14, 2017 by IGRiT Spamowi pozycjonerskiemu dziękujemy Quote
Recommended Posts