Skocz do zawartości
Forum rolników, producentów warzyw i owoców, przetwórców

Rynek Ziemniaka - Opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pyra
Napisano

Panowie po niedzieli chyba trza ruszać w pole?

niektórzy już zaczęli. co myślicie . czy czekamy ?

się pytasz, sprawdź co masz w redlinach i podejmij decyzje ...

Gość Wojtek
Napisano

Witam wszystkich forumowiczów, jakie ceny i jaka podaż młodych ziemniaków w kraju?

Gość Johny
Napisano

3.5 rzeszow ale rumun leci po 2.5 i Polski stał. Tylko na detal brali. Było może łącznie z 2 tony.

• 2 weeks later...
Gość Wojtek
Napisano

Dobrze by było trochę przystopować kopanie hektary znikają, wydajności nie ma a cena w dół.

• 2 weeks later...
Gość adrian
Napisano

jak u was z ziemniakiem umnie te co byly ostatnie sadzone to marne,a jak uwas wyglondają plantacje?

Gość wacek-małopolska
Napisano

Panowie nie spieszcie sie z ostrym kopaniem! Ja sadziłem przeszło tydzień jedna odmianę jeden kaliber i jedną partię i im pożniej sadzone tym gorsze. Kwitną a rzędy się nie zeszły co zwykle badyle było za pas jak się weszło! Bulwy sie zawiązuja a susza- niebedzie plonu. Zresztą starzy mówią że jak niema orzechów niema ziemniaków- rok temu sprzedawałem orzechy tyle było a teraz ani jednego! Druga wróżba to kwitnienie akacji- że jak dużo kwiecia to i ziemniaków - u nas pare kwiatków na drzewie było i kwitły raptem dwa dni! Może to gów..prawda ale faktycznie niema widoków na solidny plon

Gość adrian
Napisano

to samo u mnie te co były sadzone 2 kwietnia do nawet nawet z wyglondu ale pod krzakiem niema durzo a te co sadzone w połowie kwietnia to szkoda gadać marne poprostu badyl słaby a pod krzakiem 3sz orzeszków.

Gość kacper
Napisano

nima i nie bedzie ziemniaki okolic sieradza sie juz przebrały na polach został san słaby towa

Gość Wojtek
Napisano

Ja za 3 dni kończę kopanie, wykopałem ok 20 ha średnia cena 1,3 średni plon 22 tony z ha dało ok 30 tys z ha. uważam sezon ziemniaczany za zamknięty. Za najdalej tydzień cena będzie na poziomie 50 groszy a za miesiąc 15 groszy i kibel jak co roku do tego pogoda sprzyja i jak ktoś nie zrobił błędów w uprawie to ziemniaków będzie masa. Co roku słyszę, że ziemniaków nie będzie a tu co roku są i ceny padaczne... Powodzenia.

Gość Wojtek
Napisano

Teraz poplony na zazielenienie, wakacje i na jesień kukurydza i ziemniaki frytkowe (no tak nie całkiem zakończyłem sezon ziemniaczany) warzywka to strasznie dużo roboty, a zysk nie pewny masa ludzi i kolejnych urządzeń więc przy większym areale trudne do wykonania. To prawda, że w tym roku się udało ale co roku tak nie będzie więc najlepiej jak każdy zostanie przy swoim systemie gospodarowania.

Gość Gość
Napisano

Panowie co takie zapotrzebowanie na ziemniaka?Ano brakuje ziemniaka z importu!!!!! :P To tyle jest naszego ziemniaka jak teraz widac na igrit

Napisano

wojtus mazenie o plonie 22t deszczownia chodzi 5 raz i dopiero plon zadowalajacy a ty mi o22t moze tak 10i to z gorka

Napisano

ale nie w tym roku 50gr przekonacie sie ziemniakow bedzie brokowac w calej europie juz sa tokie informacliea to 15 czerwiec