Jump to content

Opóźnienia w płatnościach za towar

Recommended Posts

Guest agitor
Posted

Czasami zdarzają się jakieś opóźnienia w płatnościach za towar (ale też wykonywane usługi). Czasami jest to kilka dni innym razem kilka tyg. Tłumaczą się zwykle tym, że sami czekają na płatności. Powstaje piramida zaległości - ale czy to mnie powinno interesować?

Posted

Analizując sytuację masz 3 wyjścia:

1. Zrezygnować ale stracić klienta;

2. Nic nie robić

3. Faktoring, czyli wchodzi pomiędzy was płatnik, który na zasadzie cesji przejmuje od Ciebie fakturę, płaci Ci za nią, a później dłużnik spłąca jemu.

Działa to w praktyce mniej więcej tak jak tutaj: https://www.monevia.pl/jak-to-dziala/

Guest Paula
Posted

Witam,

ja zalecam podjęcie współpracy z Kancelarią, która monitoruje płatności i jak trzeba windykuje.

Ja korzystam z usług Kancelarii Prawnej Veriv S.A. zarówno z zakresu kompleksowej obsługi prawnej a jak trzeba i windykacji przedsądowej jak i sądowej.

Ceny przyzwoite, kontakt dobry. A płatności w czasie mam i się nie martwię. :) Polecam!!

• 4 months later...
Posted

Raczej mało kto może sobie pozwolić na rezygnację z klienta, jeśli mówimy o małej firmie to już w ogóle nie w chodzi w rachubę. Płynność finansowa jest ważna dlatego powstały instytucje jak Idea Money, które zajmują się faktoringiem. Jest to o tyle opłacalne, że w tym momencie przestają Cię terminy interesować, kase dostajesz praktycznie od ręki po wykonaniu zlecenia/sprzedaży towaru