Gość Rolnik Napisano 1 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 1 Stycznia 2019 Niech się martwią ci co "fita" nie mają. A nicienie są badana tylko w sadzeniaku. Cytuj
KPR Napisano 1 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 1 Stycznia 2019 No to tylko się cieszyć z tego okazuje się a mniejszym rolnikom to najlepiej zakazać sprzedaży wogole. Poprostu nie rozumiem logiki rządu który celowo utrudnia export wytworów własnej gospodarki. Cytuj
Gość Inspektor Napisano 1 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 1 Stycznia 2019 Polityka rzadu powinna byc konkretna kary jeszcze wieksze i po kilku latach kazdy by mial odpowiednie ziemniaki albo zrezygnowal produkcji zniesiono by wtedy badania fitosanitarne poniewaz bakteriozy by byl nie znaczny odsetek.. ludzie w polsce tez by byli zadowoleni bo mniej fajansu by bylo.. wszystko do tego zmierza. Cytuj
Gość Rolnik Napisano 1 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 1 Stycznia 2019 Jasne że nie ma się z czego cieszyć. Kalinowski z Millerem z tego co pamiętam tak nas urządzili. Cytuj
Gość ktoś Napisano 1 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 1 Stycznia 2019 kary są wysokie ale to nie znaczy że będą zatrzymywać każdego tira i sprawdzać czy wiozą ziemniaki. W końcu jest zima w biurze cieplej Cytuj
Gość 100lec Napisano 2 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 2 Stycznia 2019 13 godzin temu, Gość Inspektor napisał: Polityka rzadu powinna byc konkretna kary jeszcze wieksze i po kilku latach kazdy by mial odpowiednie ziemniaki albo zrezygnowal produkcji zniesiono by wtedy badania fitosanitarne poniewaz bakteriozy by byl nie znaczny odsetek.. ludzie w polsce tez by byli zadowoleni bo mniej fajansu by bylo.. wszystko do tego zmierza. Nawet nie wiesz o czym mówisz, inspekcja pobiera również losowo próby z przywożonych do nas na wiosnę sadzeniaków z zachodu i też trafiają bakteriozę tylko że nie ogłaszają tego faktu, pogadaj z pracownikami dużych gospodarstw nasiennych ile idzie do utylizacji, ale oficjalnie wszystko cacy. 12 godzin temu, Gość ktoś napisał: kary są wysokie ale to nie znaczy że będą zatrzymywać każdego tira i sprawdzać czy wiozą ziemniaki. W końcu jest zima w biurze cieplej ITD, SG, celna, psiarnia, każdy może sprawdzić czy są papiery na przewóz ziemniaków, jak zatrzymają w kraju to jeszcze można się wyłgać ale jak trafią za miedzą to gorzej. Cytuj
Gość Olo Napisano 2 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 2 Stycznia 2019 Wymagania te zostały określone w "Rozporządzeniu Państwowego Urzędu Fitosanitarnego w sprawie doraźnych środków służących zapobieżeniu i rozprzestrzenianiu na terytorium Republiki Czeskiej bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus za pośrednictwem bulw ziemniaka pochodzących z Polski", z którego wynika, że w przypadku braku zaopatrzenia przesyłki ziemniaków pochodzących z Polski w zaświadczenie wydane przez PIORiN, Państwowy Urząd Fitosanitarny w Republice Czeskiej może nałożyć karę w wysokości do 1,5 mln czeskich koron (tj. ok. 240 tys. zł) na podmioty odpowiedzialne Cytuj
Gość 100lec Napisano 2 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 2 Stycznia 2019 Pepiki nigdy nas nie lubiły, nie sprzedawać nic tym frędzlom. I jeszcze te ich zakompleksione twierdzenia: "my som take male nemcy" Cytuj
Gość Pawel Napisano 2 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 2 Stycznia 2019 Jednego nie rozumiem oni mogą wysyłać towar a my nie, Cytuj
Gość Olo Napisano 2 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 2 Stycznia 2019 Ja tam rozumiem tylko nie rozumiem dlaczego dalej chcemy byc w takiej Uni... Cytuj
Gość kipiZEmnie Napisano 2 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 2 Stycznia 2019 najwidoczniej PISuarom znudziło się bycie przy korycie, za takie ustawy ja chce Donalda on chociaż pieniądze z unii przywoził Cytuj
Gość PanTuNieStał Napisano 3 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Stycznia 2019 Spokojnie, zaraz tematem zajmie się Unia Warzywno-Ziemniaczana. Zablokują normalnie pracującym ludziom drogę, pokrzyczą trochę i polecą z wiatrem do nowego elektoratu, bo jednak warzywa drogie. I tak oto narodzi się Unia Wieprzowo-Prosiaczana Cytuj
Gość BoboOstrozny Napisano 3 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Stycznia 2019 W dniu 28.12.2018 o 14:41, Gość Marek napisał: Jeżeli chodzi o obróbkę wybieram Galę jeżeli chodzi o smak wybieram denara... Ale chyba mnie nie zrozumiałeś chodzi mi o wyprodukowanie i zapakowane towaru jak należy a więc jeżeli umawiam się że ma być 50 + to ma być 50 + a nie bo mi sortownik przepchal i wpadly mi 3,5+ jeżeli ma być ładnie przygotowany to nie ma być śmieci w workach czyli po pekane parchate przerosniete perzem odrzucamy... Nie mówię tutaj o wszystkich bo bardzo dużo osób robi towar ekstraklasa ale przez tych nie licznych psujemy sobie zbyt bo przyjechał Rumun obejrzał towar zapłacił a to bach naladuheny mu tego gorszego od sąsiada drugi raz już nie wróci... Jeśli ja chce 15zł za worek 15kg 50+ handlarz przyjeżdża daje 12zł przez telefon wyłudza adres bo chce pogadać na miejscu, koniec z końcem szykuje mu 35+ bo to kawał skrvve-syna i tak zarobi na mnie, to po co tyle odsortu robić? Biorę kasę przed i tak w przyszłym roku go nie będzie bo to skoczek handluje co łatwo się sprzedaje. Po takim roku jak ten w 2019 wszyscy zwiększają od 15-30% zapowiada się 3zł worek i brak zejścia. Więc teraz nie mam zamiaru opuszczać 3zł na worku Gadzinie tylko dlatego że on chce zarobić. Wolę odpocząć w 2019 niech się inni gwałcą Cytuj
Gość Pawel Napisano 3 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Stycznia 2019 Te śmieszne skoczki tylko dołuja ceny z takimi to za bramę,won. Placzki.. Cytuj
Gość Skoczek Napisano 3 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Stycznia 2019 Nie sprzedajcie skoczka sprzedajcie sami za granice zlapia was bez fita pare lat zakaz i pozamiatane... na takich co sie umawiaja na 50+ a robia od 35+ trzeba wozic strzelbe.. niech wtoci Tusk to wam nadaje hehehe Cytuj
Gość Pawel Napisano 3 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Stycznia 2019 Strzelbe to na tych co słabo płacą i płaczą,są jeszcze normalni kupcy i jest ok,towar 5+ jest idealny i każdy zadowolony Cytuj
Gość Wojciech Wpr Napisano 3 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 3 Stycznia 2019 Kiedys handlowalem ziemniakami wchodze czasami na forum popatrzec co sie dzieje chyba z sentymentu Jak mozna handlowac z kims kto mysli ze trzeba hanlarza oszukac bo i tak mnie zarobi? Handlarz powinien za darmo pracowac szukasz? Mentalnosc polskiego nie jednego rolnika jest taka. Na tirze ziemniakow sa marne grosze exportowac bez fita to glupota lepiej i spokojniej isc na etat niz to robic. Lepiej suchy lep jesc niz z polskim rolnikem handlowac. Sami sobie sprzedajcie po jarmakch gieldach lub przemycajcie za granice. Pozdrawiam Cytuj
Gość Kupiec Napisano 4 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Stycznia 2019 Są sposoby i na takich co się umawiają, że towar ma być naszykowany ładny, a robią słaby. Nie raz już jeden chłop mnie przepraszał, ale jak ktoś pi..a to jego problem. Cytuj
Gość Pawel Napisano 4 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Stycznia 2019 Bralbys wszystko co by było i całował rolnika po rękach,, Cytuj
Gość Michal Napisano 4 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Stycznia 2019 Witam Panowie jaki sa ceny teraz w exporcie na rumunie dzisiaj mialem oferte 12zlworek kal5+ Cytuj
Gość Piotr Napisano 4 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Stycznia 2019 1 godzinę temu, Gość Michal napisał: Witam Panowie jaki sa ceny teraz w exporcie na rumunie dzisiaj mialem oferte 12zlworek kal5+ Czerwone czy żółte? Cytuj
Gość Pawel Napisano 4 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Stycznia 2019 Na Sieradzu 15 zł. Burty liżą,,, Cytuj
Gość Ryniu Napisano 4 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Stycznia 2019 Nie ma 1 zł w hurcie za ziemniaka. Nie siejcie propagandy 1 zł to sfera marzeń niektórych. Cytuj
Gość Młody ziemniak Napisano 4 Stycznia 2019 Zgłoszenie Napisano 4 Stycznia 2019 Dziś na Sieradzu ladowalem po 12 a w poniedziałek jadę na blaszki ładować po 11 i nikt burt nie lize Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi