Gość Rysiek Napisano 6 Stycznia 2020 Zgłoszenie Napisano 6 Stycznia 2020 Witam wszystkich sadowników, mam zapytanie do ludzi którzy posiadają wiedzę albo to spraktykowali jak wygląda procedura zakupu używanego ciągnika sadowniczego z krajów Europy Zachodniej? Jestem rolnikiem ryczałtowym i chciałbym zakupić ciągnik na własny użytek, oglądam ogłoszenia ciągników na portalach zagranicznych i zawsze podana jest cena netto. Czy ktoś mi powie czy jeśli kupie ciągnik we Francji powiedzmy za 10 tys euro netto +20 % vat we francji to czy po przywiezieniu do polski musze jeszcze raz zapłacic vat 23 %? Jak wygląda sprawa zakupu zarówno od pośrednika który wystawi fakture? Jak wygląda sprawa zakupu od gospodarza prywatnego? Jakie jeszcze dodatkowe dokumenty są wymagane w Polsce żeby nie było potem problemu z rejestracją? Bede wdzieczny za wszelkie uwagi podpowiedzi Pozdrawiam Cytuj
Majkel207 Napisano 7 Stycznia 2020 Zgłoszenie Napisano 7 Stycznia 2020 Daj sobie spokój z ciągnikiem z zachodu, tam z reguły sprzdaja traktor jak jest już zajechany, a co i rusz na rynku trafiają sie ciągniki krajowe z małymi przebiegami Cytuj
Gość adam Napisano 7 Stycznia 2020 Zgłoszenie Napisano 7 Stycznia 2020 Rysiek, mam gościa który mieszka we Francji, kilka razy mi pomógł w zakupie bezpośrednio od rolnika francuskiego, jakbyś chciał telefon to daj znać - podeślę. Ja akurat kupowałem deszczownie szpulową i sadzarkę karuzele. Cigników jest sporo, nic na siłę - nie kupuj "na już = bo pilnie potrzeba" - to może sie trafić okazja. Cytuj
Rysiek 1 Napisano 7 Stycznia 2020 Zgłoszenie Napisano 7 Stycznia 2020 5 godzin temu, Gość adam napisał: Rysiek, mam gościa który mieszka we Francji, kilka razy mi pomógł w zakupie bezpośrednio od rolnika francuskiego, jakbyś chciał telefon to daj znać - podeślę. Ja akurat kupowałem deszczownie szpulową i sadzarkę karuzele. Cigników jest sporo, nic na siłę - nie kupuj "na już = bo pilnie potrzeba" - to może sie trafić okazja. Adam jestem zainteresowany tylko jak mogę sie z Tobą skontaktowac skoro nie jesteś zarejestrowany na forum. podaj maila albo sie zarejestruj to bedzie łatwiejszy kontakt. Cytuj
YOGI Napisano 10 Stycznia 2020 Zgłoszenie Napisano 10 Stycznia 2020 Rysiek w razie czego pisz na priv w sprawie telefonu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi