Gość Obserwator Napisano 6 Maja Zgłoszenie Napisano 6 Maja Albo siejesz 5 ha grabowskiej, łazisz w kroksach, obierasz ją na ryczałt przez cały rok z rodziną w szopie i popierdalasz busem z dwiema skrzyniami codziennie na skup. Cytuj
Gość Gość gosc kujawy Napisano 6 Maja Zgłoszenie Napisano 6 Maja Skad ta pogarda panie obserwator. Cytuj
Gość Jaskółka Napisano 7 Maja Zgłoszenie Napisano 7 Maja W dniu 6.05.2026 o 10:05, Gość Obserwator napisał: Albo siejesz 5 ha grabowskiej, łazisz w kroksach, obierasz ją na ryczałt przez cały rok z rodziną w szopie i popierdalasz busem z dwiema skrzyniami codziennie na skup. Tylko sanepidu Wam brakuje w tych szopach i to właśnie przez takie obieranie cena jest zepsuta Cytuj
Gość ggg Napisano 8 Maja Zgłoszenie Napisano 8 Maja W dniu 4.05.2026 o 22:28, Włodzimierz napisał: Witam, Panowie i Panie trochę chłodnej głowy, bo widzę że znowu jedziemy emocjami. Nie jest tak, że „nic nie ma znaczenia” ani też że „zaraz wszystko wybuchnie”. Prawda jak zwykle leży po środku, tylko mało kto chce ją zobaczyć. Start sezonu mamy słaby bo jest zimno, sucho, wschody nierówne Cebula jest realnie 2 tygodnie do tyłu tak jak piszecie System korzeniowy słaby, a bez korzenia nie będzie plonu Do tego: ozima w wielu miejscach wypadła albo jest osłabiona import jeszcze trzyma rynek, ale to nie jest worek bez dna I teraz najważniejsze wielu dalej myśli, że plon = cena. Nie. Jak będzie średni plon u wszystkich to ceny dalej będą słabe Jak będzie niedobór to cena wystrzeli, ale nie dla wszystkich, tylko dla tych co będą mieli towar Bo ten rok nie będzie o tym kto zasiał najwięcej, tylko: kto dowiezie jakość i kaliber Koszty każdy zna przy 1 zł/kg to jest kręcenie się koło zera przy dzisiejszych realiach. Na dziś najważniejsze: kto może to podlewa kto nie może ten ratuje korzeń i ogranicza stres nie czekać z ochroną aż będzie za późno I taka myśl na koniec: cena przyjdzie dopiero wtedy, jak większość już nie będzie miała co sprzedać Pozdro A co tam słychać w sprawie Twojego pomysłu? Cytuj
Gość Gość gosc kujawy Napisano 8 Maja Zgłoszenie Napisano 8 Maja Jakby niebylo to winny zawsze rolnik. Cytuj
Gość Obserwator Napisano 8 Maja Zgłoszenie Napisano 8 Maja Dopóki uprawia ziemię to nie jest winien, ale jeśli już wchodzi działalność gospodarczą to jak każdy, powinien płacić zusy, podatki, sanepidy, itd. A dodatkowo przytula jeszcze 7% i myśli, że jest biznesmenem. Powiedzmy sobie szczerze, część tych prymitywnych obieraczy mogłaby pójść do normalnej pracy np. na budowę, jako kierowca, magazynier czy ślusarz i nieźle zarobić. Ja też zaczynałem kilkanaście lat temu w szopie, ale do dzisiaj zrobiłem duży postęp, a kosztów i opłat wciąż przybywa. Tacy ludzie natomiast klepią taką chałturę od lat i nie zamierzają tego zmienić. Może już czas trochę oczyścić branżę i pognać takich chałupników do porządnej pracy. Może cebula w końca godnie zapłaci... Cytuj
Gość obieracz1 Napisano 8 Maja Zgłoszenie Napisano 8 Maja Godzinę temu, Gość Obserwator napisał: Dopóki uprawia ziemię to nie jest winien, ale jeśli już wchodzi działalność gospodarczą to jak każdy, powinien płacić zusy, podatki, sanepidy, itd. A dodatkowo przytula jeszcze 7% i myśli, że jest biznesmenem. Powiedzmy sobie szczerze, część tych prymitywnych obieraczy mogłaby pójść do normalnej pracy np. na budowę, jako kierowca, magazynier czy ślusarz i nieźle zarobić. Ja też zaczynałem kilkanaście lat temu w szopie, ale do dzisiaj zrobiłem duży postęp, a kosztów i opłat wciąż przybywa. Tacy ludzie natomiast klepią taką chałturę od lat i nie zamierzają tego zmienić. Może już czas trochę oczyścić branżę i pognać takich chałupników do porządnej pracy. Może cebula w końca godnie zapłaci... Najgorsze z tego wszystkiego że Ci wszyscy pseudo-obieracze jeszcze najwięcej narzekaja, mam naprawdę cichą nadzieje ze zlikwiduja rr i wszystkich wpierdzielą na vat, juz nie mówie zeby karac ich wstecz bo oni tych wyłudzonych i tak juz nie maja. Cytuj
Gość Gość gosc kujawy Napisano 8 Maja Zgłoszenie Napisano 8 Maja Ot i mamy placz pseudo biznesmenow. Zapomnieli jak zaczynali itd. Ale teraz napewno ful legal u panow bogackich napewno wszysztko na sto procent idealnie nawet zatrudnienia ludzi itd. No coz zostalo wam tylko donoszenie i jak juz rolnicy padna to wy przeskoczycie z milionow w miliardy. Cytuj
Gość Młody Napisano 8 Maja Zgłoszenie Napisano 8 Maja Witam czym zwalczyć koper w cebuli z siewu? Cytuj
Gość 123 Napisano 10 Maja Zgłoszenie Napisano 10 Maja W dniu 8.05.2026 o 11:13, Gość Obserwator napisał: Dopóki uprawia ziemię to nie jest winien, ale jeśli już wchodzi działalność gospodarczą to jak każdy, powinien płacić zusy, podatki, sanepidy, itd. A dodatkowo przytula jeszcze 7% i myśli, że jest biznesmenem. Powiedzmy sobie szczerze, część tych prymitywnych obieraczy mogłaby pójść do normalnej pracy np. na budowę, jako kierowca, magazynier czy ślusarz i nieźle zarobić. Ja też zaczynałem kilkanaście lat temu w szopie, ale do dzisiaj zrobiłem duży postęp, a kosztów i opłat wciąż przybywa. Tacy ludzie natomiast klepią taką chałturę od lat i nie zamierzają tego zmienić. Może już czas trochę oczyścić branżę i pognać takich chałupników do porządnej pracy. Może cebula w końca godnie zapłaci... W dniu 8.05.2026 o 12:31, Gość obieracz1 napisał: Najgorsze z tego wszystkiego że Ci wszyscy pseudo-obieracze jeszcze najwięcej narzekaja, mam naprawdę cichą nadzieje ze zlikwiduja rr i wszystkich wpierdzielą na vat, juz nie mówie zeby karac ich wstecz bo oni tych wyłudzonych i tak juz nie maja. A kto wam kazał zakładać działalność i płacić podatki ?? Cytuj
Włodzimierz Napisano 10 Maja Zgłoszenie Napisano 10 Maja Witam, Na początek trochę historii W latach 90 i 2000 drobni sklepikarze też byli „bogaczami” i „cwaniakami”. Też walczyli głównie między sobą. I czym to się skończyło? dziś większości małych sklepów już nie ma są wielkie sieci, dyskonty i franczyzy a marże i tak zgarnia ktoś inny I trochę podobnie zaczyna wyglądać rolnictwo. Prawdziwym zagrożeniem nie jest rolnik czy drobny obieracz robiący kilka ton tygodniowo. Problem jest dużo większy: hurt i detal nauczył się świetnie zarabiać producent niezależnie czy mały czy duży jest coraz mocniej dociskany marżą i ceną A my zamiast walczyć o swoją pozycję, często wolimy walczyć między sobą. Może najwyższy czas zacząć bardziej walczyć o konsumenta: żeby chciał wybierać nasz towar żeby patrzył na jakość żeby zaczął się interesować ile z ceny produktu trafia do producenta Bo inaczej możemy skończyć jak część europejskiej motoryzacji: spoczęli na laurach, a potem przyszła konkurencja i okazało się, że świat uciekł do przodu. Ten rok łatwy nie będzie: susza, zimno, koszty, import. Ale może właśnie dlatego trzeba zacząć myśleć trochę szerzej. Bo może już czas przestać walczyć tylko o rybę, a zacząć myśleć o wędce Teraz do Młodego Jeśli masz pole gdzie spodziewasz się kopru, to najważniejsze jest działać wcześnie przedwschodowo dobrze dopalić glifosatem po wschodach cebuli pilnować doglebówki typu Wing P (zastosowany na wilgotną glebę) Nalistnie coś może jeszcze przyhamować Goal albo Basagran, ale koper musi być naprawdę mały najlepiej faza liścieni. Jak się zrobi większy to zaczyna się problem. Trzeba też pamiętać, że herbicydy „parzące” do dobrego działania potrzebują trochę temperatury. Jak po zabiegu były zimne noce i chłód, to działanie mogło być słabsze i koper mógł odbić. Kiedyś możliwości było trochę więcej Z roku na rok herbicydów ubywa, substancji mniej, a rotacja robi się coraz trudniejsza. Dlatego warto czasem pogadać z kimś, kto uprawia cebulę 20–30 lat i pamięta czym dawniej trzymano konkretne chwasty w ryzach. Bo często sam mechanizm działania i sposób prowadzenia ochrony dalej jest aktualny, tylko substancje się pozmieniały. A w cebuli doświadczenie starszych producentów dalej bywa więcej warte niż niejedna etykieta Pozdro Cytuj
Gospodarstwo Rolne. Napisano 11 Maja Zgłoszenie Napisano 11 Maja Uwaga!! Ten człowiek zamawia towar i nie odbiera . Uwaga na człowieka który posługuje się tym numerem telefonu 725114194 Cytuj
Gość Lewy Napisano 12 Maja Zgłoszenie Napisano 12 Maja W dniu 11.05.2026 o 21:23, Gospodarstwo Rolne. napisał: Uwaga!! Ten człowiek zamawia towar i nie odbiera . Uwaga na człowieka który posługuje się tym numerem telefonu 725114194 Miałem podobna sytuację z tym człowiekiem na jesieni Cytuj
Gość Młody Napisano 12 Maja Zgłoszenie Napisano 12 Maja W dniu 10.05.2026 o 22:25, Włodzimierz napisał: Witam, Na początek trochę historii W latach 90 i 2000 drobni sklepikarze też byli „bogaczami” i „cwaniakami”. Też walczyli głównie między sobą. I czym to się skończyło? dziś większości małych sklepów już nie ma są wielkie sieci, dyskonty i franczyzy a marże i tak zgarnia ktoś inny I trochę podobnie zaczyna wyglądać rolnictwo. Prawdziwym zagrożeniem nie jest rolnik czy drobny obieracz robiący kilka ton tygodniowo. Problem jest dużo większy: hurt i detal nauczył się świetnie zarabiać producent niezależnie czy mały czy duży jest coraz mocniej dociskany marżą i ceną A my zamiast walczyć o swoją pozycję, często wolimy walczyć między sobą. Może najwyższy czas zacząć bardziej walczyć o konsumenta: żeby chciał wybierać nasz towar żeby patrzył na jakość żeby zaczął się interesować ile z ceny produktu trafia do producenta Bo inaczej możemy skończyć jak część europejskiej motoryzacji: spoczęli na laurach, a potem przyszła konkurencja i okazało się, że świat uciekł do przodu. Ten rok łatwy nie będzie: susza, zimno, koszty, import. Ale może właśnie dlatego trzeba zacząć myśleć trochę szerzej. Bo może już czas przestać walczyć tylko o rybę, a zacząć myśleć o wędce Teraz do Młodego Jeśli masz pole gdzie spodziewasz się kopru, to najważniejsze jest działać wcześnie przedwschodowo dobrze dopalić glifosatem po wschodach cebuli pilnować doglebówki typu Wing P (zastosowany na wilgotną glebę) Nalistnie coś może jeszcze przyhamować Goal albo Basagran, ale koper musi być naprawdę mały najlepiej faza liścieni. Jak się zrobi większy to zaczyna się problem. Trzeba też pamiętać, że herbicydy „parzące” do dobrego działania potrzebują trochę temperatury. Jak po zabiegu były zimne noce i chłód, to działanie mogło być słabsze i koper mógł odbić. Kiedyś możliwości było trochę więcej Z roku na rok herbicydów ubywa, substancji mniej, a rotacja robi się coraz trudniejsza. Dlatego warto czasem pogadać z kimś, kto uprawia cebulę 20–30 lat i pamięta czym dawniej trzymano konkretne chwasty w ryzach. Bo często sam mechanizm działania i sposób prowadzenia ochrony dalej jest aktualny, tylko substancje się pozmieniały. A w cebuli doświadczenie starszych producentów dalej bywa więcej warte niż niejedna etykieta Pozdro Dzięki za podpowiedzi odnośnie kopru próbujemy walczyć z tym dziadem pozdrawiam Cytuj
Gość Rolnik Napisano 13 Maja Zgłoszenie Napisano 13 Maja Panowie mam pytanie, wiem ze to troche wrozenie z fusow, ale jak myslicie bedzie cena na cebule zimowa ? Mam slaba obsade i niewiem czy walczyc o jakis plon czy to przesiewac, patrzac na obecne ceny to sklanialbym sie zeby to zlikwidowac ale wiem ze duzo plantacji wylecialo. Pozdrawiam Cytuj
Gość Jurek Napisano 13 Maja Zgłoszenie Napisano 13 Maja W dniu 7.05.2026 o 15:35, Gość Jaskółka napisał: Tylko sanepidu Wam brakuje w tych szopach i to właśnie przez takie obieranie cena jest zepsuta Cenę będziesz miał jak zostaną monopolisci typu ST w Chelmiczkach..... . Wtedy może w ogóle w lusce nie sprzeda się bo duzi wolą z zagranicy ściągnąć za te same pieniądze co krajową. Lepiej po handlować z małym lokalnym obieraczem niż być zależnym od monopolistow czy w ogóle wezmą. Sanepid donosicielstwo ... Nie pozdrawiam. Cytuj
Gość Gość 25 Napisano 13 Maja Zgłoszenie Napisano 13 Maja W dniu 8.05.2026 o 20:51, Gość Gość gosc kujawy napisał: Ot i mamy placz pseudo biznesmenow. Zapomnieli jak zaczynali itd. Ale teraz napewno ful legal u panow bogackich napewno wszysztko na sto procent idealnie nawet zatrudnienia ludzi itd. No coz zostalo wam tylko donoszenie i jak juz rolnicy padna to wy przeskoczycie z milionow w miliardy. Święta prawda ,nie pamiętaj jak sami zaczynali Cytuj
Gość Rolnik $ Napisano 13 Maja Zgłoszenie Napisano 13 Maja W dniu 8.05.2026 o 20:51, Gość Gość gosc kujawy napisał: Ot i mamy placz pseudo biznesmenow. Zapomnieli jak zaczynali itd. Ale teraz napewno ful legal u panow bogackich napewno wszysztko na sto procent idealnie nawet zatrudnienia ludzi itd. No coz zostalo wam tylko donoszenie i jak juz rolnicy padna to wy przeskoczycie z milionow w miliardy. A jak ten tydzień płaci Frost ? Cytuj
Gość Jurek Napisano 14 Maja Zgłoszenie Napisano 14 Maja 14 godzin temu, Gość Rolnik $ napisał: A jak ten tydzień płaci Frost ? 5 gr mniej niż w poprzednim tygodniu. Cytuj
Gość Realista Napisano 15 Maja Zgłoszenie Napisano 15 Maja W dniu 14.05.2026 o 12:39, Gość Jurek napisał: 5 gr mniej niż w poprzednim tygodniu. I w kolejnym kolejne 5 groszy. Zaraz będą płacić poniżej 1 zł za obraną. Kto jest jeszcze taki głupi, żeby tam dostarczać? Cytuj
Gość Gość kujawy Napisano 16 Maja Zgłoszenie Napisano 16 Maja 18 godzin temu, Gość Realista napisał: I w kolejnym kolejne 5 groszy. Zaraz będą płacić poniżej 1 zł za obraną. Kto jest jeszcze taki głupi, żeby tam dostarczać? Taką ściemę to na forum pisze się aby zbijać ceny. Oczywiście nikt kto obiera prawdy nie powie bo chce jak najtaniej kupić. Słyszałem wczoraj rozmowę małych rolników na kujawach co mówił jeden do drugiego że dostaje powyżej 1.20zł za kg w skupie. Także chłodnie muszą płacić przynajmniej 1.40zł aby wystarczyło na te wille i samochody. Cytuj
Gość Gosc Napisano 17 Maja Zgłoszenie Napisano 17 Maja W dniu 11.05.2026 o 21:23, Gospodarstwo Rolne. napisał: Uwaga!! Ten człowiek zamawia towar i nie odbiera . Uwaga na człowieka który posługuje się tym numerem telefonu 725114194 Potwierdzam, do mnie jechał z zaliczka tydzień, a ja utrącałem kolejnych kupców bo chyba niestety jestem zbyt słowny jak na te czasy i w między czasie cena poleciała. To jest dziad typowy pośrednik żeby złapać coś na szybko i zarobić. Gonić frajera. Cytuj
Gość Rolniczka Napisano 17 Maja Zgłoszenie Napisano 17 Maja W dniu 15.05.2026 o 15:14, Gość Realista napisał: I w kolejnym kolejne 5 groszy. Zaraz będą płacić poniżej 1 zł za obraną. Kto jest jeszcze taki głupi, żeby tam dostarczać? Są tacy co dostarczają cały rok ,taki jest rynek i nikt nic na to nie poradzi Cytuj
Gość Rolnik Zbyszek Napisano 17 Maja Zgłoszenie Napisano 17 Maja 22 godziny temu, Gość Gość kujawy napisał: Taką ściemę to na forum pisze się aby zbijać ceny. Oczywiście nikt kto obiera prawdy nie powie bo chce jak najtaniej kupić. Słyszałem wczoraj rozmowę małych rolników na kujawach co mówił jeden do drugiego że dostaje powyżej 1.20zł za kg w skupie. Także chłodnie muszą płacić przynajmniej 1.40zł aby wystarczyło na te wille i samochody. A gdzie tak płacą na tych skupach po 1.20zl Cytuj
Gość Jurek Napisano 17 Maja Zgłoszenie Napisano 17 Maja W dniu 16.05.2026 o 10:21, Gość Gość kujawy napisał: Taką ściemę to na forum pisze się aby zbijać ceny. Oczywiście nikt kto obiera prawdy nie powie bo chce jak najtaniej kupić. Słyszałem wczoraj rozmowę małych rolników na kujawach co mówił jeden do drugiego że dostaje powyżej 1.20zł za kg w skupie. Także chłodnie muszą płacić przynajmniej 1.40zł aby wystarczyło na te wille i samochody. Kto daje aktualnie w skupie 1.20??? Pośrednik za małe ilości???? Jakieś konkretne nazwy kupców co tyle by dawali podasz??? W ,,rozmowie dwóch małych rolników'' o ufo też mogli mówić. A ty bez zastanowienia wypisujesz te głupoty na forum. Szkoda słów.... Kiedyś jak nie było internetu tylko rodzina wiedziała z kim ma do czynienia teraz wszyscy forumowicze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi